9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Giyimde Fiyat Artışı Devam Etmez"

- Döviz kuru artışı ve ithalata konan koruma vergisinin etkisiyle fiyatları tırmanışa geçen giyim ürünlerinde gelecek dönemde bu sürecin devam etmesi beklenmiyor -TGSD Başkanı Negris: "Uzun süredir ertelenen fiyat artışları yapıldı, piyasa yeni dengesini buldu, fiyat artışları devam etmez" "Şimdi tekstilden anlayan bir bakanımız var. Bana göre artık ithalata uygulanan vergilere tekrar bakılması lazım"

"Giyimde Fiyat Artışı Devam Etmez"

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negris, hazır giyim ürünlerindeki fiyat artışının döviz kuru ve ithalata getirilen koruma vergilerinin sonucu olarak arttığını, gelecek dönemde yeni artışlar beklenmediğini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Negris, nisan ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasında etkili olan giyim ürünlerindeki fiyat artışının bir süredir sektör tarafından dile getirildiğini belirtti.

İthalata karşı 2011 Temmuz ayında getirilen koruma önlemleri kapsamında ithalat vergilerinin yüzde 30'lara çıktığını, hazır giyim markalarının kurun düşük olması nedeniyle buna uyum sağlayabildiğini, fiyatların bu süreçte çok fazla yükselmediğini anlatan Negris, şöyle konuştu:

"İthal ürünlerin maliyetindeki artışa karşı markalar zam yapmadan ayakta kalmaya çalıştı. Ancak kurların artışı ve AVM kiralarının da buna paralel olarak yükselmesi kaçınılmaz olarak etiketlere yansımaya başladı. Bunu sektör zaten bir süredir dile getiriyordu. Ancak bunun devam edeceğini zannetmiyorum. Çünkü yeni döviz kuruyla yeni vergilerle bir denge kuruldu. Bu dengeyi bozacak bir etken ufukta görünmüyor"

İthalata karşı yerli üretimin korunması amacıyla alınan önlemlerin işe yaramadığını, verginin artmasına rağmen bitmiş ürünlerde ithalatta bir gerileme görülmediğini savunan Negris, bu önlemlerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Özellikle Türkiye'de üretimi bulunmayan polyester ve naylonlu ürünlerde vergilerin eski seviyesine getirilmesi gerektiğini ifade eden Negris, "Pamuklu mallarda da yerli üreticilere maliyetlerini düşürme konusunda süre verilmeli. Koruma önlemi tüm dünyada süreli olarak verilir. O süre içinde sektör eksiklerini tamamlar ve önlem kaldırılır. Hayat boyu koruma önlemi olmaz" dedi.

Önlemlerin getirildiği dönemde yeteri kadar incelenmeden kararlar verildiğini iddia eden Negris, "Şimdi tekstilden anlayan bir bakanımız var. Bana göre artık ithalata uygulanan korunma vergilerine tekrar bakılması lazım. En azından bir an önce Türkiye'de üretimi olmayan ürünlerin ithalatının önündeki engellerin kalkması gerekiyor" dedi. 

Negris, enflasyon rakamları incelendiğinde yerli girdiden ziyade ithalata bağımlı olarak üretilen mont, ceket ve kaban gibi ürünlerin daha yüksek fiyat artışlara sahip olduğunun görülebileceğine de dikkati çekti.

- Asıl neden kur artışı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ise fiyat artışlarında asıl etkenin "kur artışı" olduğunu, ithalata getirilen verginin etkisinin sınırlı olduğunu savundu.

Son dönemde kur artışıyla birlikte konfeksiyon sektörünün en önemli girdilerinden olan boyar maddelerin fiyatların 3 kata yakın oranda artmasının da etkili olduğuna işaret eden Ünlütürk, "Fiyat artışları artık devam etmez, çünkü kurlar stabilize oldu. Gelecek 6 ay veya 1 yıllık dönemde herhangi bir fiyat artışı beklemiyoruz" dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Yeşil sertifika kamu binalarında zorunlu oluyor

24 Kasım 2024 Pazar

Mali’de gözaltına alınan Avustralyalı maden şirketi yetkilileri serbest bırakıldı

21 Kasım 2024 Perşembe

Ford, 4 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Türkiye, elektrik üretiminde yerli kaynakların payını arttırmayı hedefliyor

12 Kasım 2024 Salı

Sanayi üretiminde düşüş eğilimi devam etti

11 Kasım 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun