Konferansta konuşan GALEXSTEEL International Dış Ticaret Müdürü Genco Bolaca Çin’deki karbon salınımına değinerek, “Çin’in "2060 hedefini yakalayabilmesi için bundan sonra hiçbir kömür santralini devreye almaması gerekiyor” dedi.
Bolaca konuşmasında “2 sene içerisinde yaklaşık %4 ve %6 oranında karbon salınımında kesinti yapmaları gerekiyor. Çin bununla alakalı 90 sayfalık bir kararname yayınladı. Çin’in 2030 hedefi yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye almak. Şuan %51 civarındalar. Çin eğer hedeflerini gerçekleştirirse büyüme oranı %6” dedi.
Yenilebilir enerji kaynaklarındaki maliyetlere de değinen Bolaca, yenilenebilir enerjinin sadece maliyet açısından faydasından değil, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye yapılan 1 milyon dolarlık yatırımın, fosil kaynaklara yapılan 1 milyonluk yatırımdan üç kat daha fazla istihdam sağladığını söyledi”
Yenilenebilir enerjiden bahsettikten sonra bunun Çin’deki çelik üretimindeki etkisinden de bahseden Bolaca, Çin’in çelik sektöründe dünyada önde geldiğini vurgulayarak, bunun da karbon salınımı yükselttiğini anlattı. Bolaca, “2025 yılında karbon salınımını %4 ve %5 oranında azaltma gibi bir hedefleri var. Son üç senede 150 milyon ton kapasite kesintisi yapılmış. Daha sonra 140 milyon tonda düşük kalite çelik üreten üreticiler kapatıldı. Yapılan araştırmalarda Çin’in ham çelik üretiminde önümüzdeki yıllarda zirveyi göreceği söyleniyor. 2030 yılına gelindiğin ise ham çelik üretiminde 750-850 milyon arasında üretim yapacağı ve 2050 -60 yıllarında da toplamda 650-750 milyon arasında olacağı hesaplanıyor. Bunun en büyük nedeni oluşan çelik talebindeki düşüş. Şu anda Çin’de kişi başına düşen çelik talebi 1200 kilogram 2050-2060 yılına gelindiğinde bunun 250 kilogram düşeceği hesaplanıyor. Bunun en büyük nedeni de Çin’de üretilen çelik %59 oranında inşaat ve altyapı sektöründe kullanılması. 2050-60 yıllarına gelindiğinde artık bir çok altyapının yenilenmiş olacağı ve çelik ihtiyacının da düşeceği belirtiliyor” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı