Yapı-Endüstrisi Merkezi tarafından Türk yapı sektörüne dair gelişmelerin değerlendirilmesi için düzenlenen toplantıda konuşan Onay, 2012'nin 9 aylık döneminde Türk yapı sektörünün yüzde 1 büyüdüğünü, geçen yıl ise bu rakamın yüzde 12,7 olduğunu söyledi.
Bu yılın aynı döneminde AB 27 ülkesinin yüzde 5,8 küçüldüğünü aktaran Onay, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,5 büyüme olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
Önceki yıllarda sektörle Türkiye'nin birbirine paralel olarak aynı oranda yavaşladığını belirten Onay, 2012'de sektörün yavaşlamasının Türkiye ekonomisinin yavaşlamasından daha fazla olduğunu kaydetti.
Bunu sektördeki ''belirsizlik alerjisine'' bağlayan Onay, söz konusu belirsizlikler hakkında şunları söyledi:
''KDV belirsizliği bir numaralı belirsizlik. Şu an ev satın alıyorsunuz, evinizin fiyatı bir anda yüzde 17 artabilir ama bilmiyorsunuz. İkincisi kentsel dönüşüm. Başladı, başlayacak, yıktık 3 tane hastaneyi, olmadı vs soru işareti. Bir üçüncüsü mütekabiliyet, geçen hafta bir dernek de kuruldu. Yabancıya satış bir beklenti idi. Sektör ile ilgili makro ekonomik beklentilerde değişiklik beklentisi korunduğu sürece sektörün Türkiye ortalamasını dahi tutturamadığını görüyoruz.''
2012'nin ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 3,4, sektörün ise 2,7 büyüme gösterdiğini anımsatan Onay, 2. çeyrekte Türkiye'nin yüzde 3, sektörün ise yüzde 0,3 büyüdüğünü hatırlatarak, ''3.çeyrekte ise Türkiye yüzde 1,6, sektör yüzde 0,4 büyüdü'' ifadelerini kullandı.
Son çeyrekte bir şeyler yapılması gerektiğini kaydeden Onay, böylelikle sektörün bir düzelme trendine girebileceğini, yoksa seneyi projeksiyonların da altında bir büyüme ile bitireceğini düşündüğünü söyledi.
-''Türkiye'de 2012'de 'çok kontrol edilmiş' bir yıl yaşandı''-
Onay, Türkiye'de 2012'de ''çok kontrol edilmiş'' bir yıl yaşandığını belirterek, ekonomi kendi kendine bırakılsaydı sektörde bir şişme olabileceğini ama buna izin verilmediğini söyledi.
2012'nin tamamında ruhsat alan bina sayısının 94 bin olmasını beklediklerini vurgulayan Onay, bu rakamın geçen yıl 100 bin civarında olduğunu dile getirdi.
Vergi indirimlerinin olduğu 2009'un ikinci çeyreğinden beri konut satışlarında ciddi bir azalma ya da artışın olmadığını aktaran Onay, bütün ekonomik göstergelerin enflasyon verisi ile ilgili olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 2012'de ekonominin planlı bir şekilde soğutulduğu, enflasyonun düşürüldüğü ve bunda da başarılı olunduğuna dikkati çeken Onay, ''Ki bir anda konut kredilerinde aşağı doğru giden bir trend görüyoruz'' dedi.
2012'nin son çeyreğinin olumlu faiz ortamı ve son çeyrekte geleneksel olarak konut satışlarının artmasından dolayı 2012'nin artı trend yakalayacağını düşündüğünü aktaran Onay, 2012'de yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin toplam değerinin 23 milyar dolara çıkmasını beklediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetini 24,7 milyar dolar ile en fazla 2007'de yakaladığı bilgisini veren Onay, o yıldan sonra bu rakama ulaşılamadığını, sebeplerinden birisinin de Türk müteahhitlerinin politik risk yerlerde inşaat yapması olduğunu söyledi.
Türk müteahhidinin yeni pazarlar bulmak ve mevcut pazarlarında da büyümesi gerektiğini vurgulayan Onay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Burada da Rusya ve eski BDT ülkelerinin önemi tekrar ortaya çıkıyor. Yani kendi içerisinde politik risk taşımayan, güçlü bir merkezi yönetim tarafından yönetilen ve kar oranı yüksek ülkeler. Bunlar bizim kuzey-doğumuzda bulunan ülkeler.
Bu arada yapı malzemesi sektörü bir ihracat rekortmeni, ihracat fabrikası. Geçtiğimiz 6 yıl içerisinde yapı malzemesi ihracatının ithalatına oranı 2,48 kat idi. Yani 1 ithal ediyorsak, 2,48 ihraç ediyoruz. Bir de üretiminde ham madde olarak ülkemizden çıkan taşı toprağın kullanıldığı bir sektör. Hem müteahhitlik, hem de yapı malzemesi sektörünün, Türkiye'nin yurt dışı yatırımlarının ve yurt dışı ilişkilerinin çok iyi bir noktada olmasına ihtiyacı var. Bu sadece yerini koruyabilmesi için önemli.''
-Konuk ülke Azerbaycan-
Bu arada Yapı-Endüstrisi Merkezi tarafından 24- 28 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan yapı malzemeleri ve teknolojileri fuarı YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL, bu yıl konuk ülke olarak Azerbaycan'ı seçti.
''Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'' kapsamında düzenlenecek etkinliklerle olası işbirlikleri ve ticari ilişkiler için iki ülkenin sunduğu fırsatlar değerlendirilecek.
Bu yıl konuk ülke olarak Azerbaycan'ın seçilmesinin 2 önemli sebebi olduğunu belirten Barış Onay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2015 yılında Bakü'de ilk defa Avrupa Olimpiyat Oyunları düzenlenecek. Dolayısıyla bu Azerbaycan'ın çok ciddi bir şekilde spor yapılarına yatırım yapması gerekiyor. Bu demektir ki ülke çok büyük bir yatırım programı açıklayacak. Bizim ne yapıp edip bu yatırım programından pay almamız gerekiyor.
Ayrıca Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu projesine de başlanması söz konusu. Bu makro projeleri değerlendirmek adına Türkiye'nin Azerbaycan ile daha yakın durması lazım düşüncesinden yola çıkarak, yapı fuarının bu yıl konuk ülkesi olarak Azerbaycan'ı seçtik.''
Fuarın Uluslararası İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlediği ''Konuk Ülke Azerbaycan Projesi'' iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform olması bekleniyor.
Proje, iki ülke devlet yetkilileriyle, ilgili ticari kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinin bilgilendirme yapacağı, 19 Şubat 2013'te Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirilecek tanıtım toplantısıyla başlayacak.
İkinci ayağı ise fuar sırasında gerçekleştirilecek Azerbaycan ticari heyet ziyareti ve ikili iş görüşmeleri izleyecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı