9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Galata Köprüsü’nün 74 Metresi Kayıp!

Tam 22 yıl önce Balat-Hasköy arasına taşınan tarihi Galata Köprüsü’nün 25 metre eninde ve toplam 74 metre uzunluğundaki 3 parçası sır oldu. Yaklaşık bin tonluk demir-çelikten oluşan parçaların ne zaman, nasıl kaybolduğunu kimse bilmiyor.

Galata Köprüsü’nün 74 Metresi Kayıp!

Taşınmayı beklerken 16 Mayıs 1992’de şüpheli bir yangın sonucu kullanılamaz hale gelen tarihi Galata Köprüsü’nü oluşturan 12 parçadan 3’ü, aradan geçen 22 yılda ortadan kayboldu. Oysa köprü, “2. Derece Korunması Gerekli Kültür Varlığı” statüsünde. 28 duba üzerinde duran, 25 metre eninde, 466.5 metre uzunluğundaki köprüde, Karaköy ve Eminönü kıyısında köprünün kara bağlantılarını sağlayan 17’şer metrelik 2 parça yer alıyordu. Bunları birleştiren ortalama 40’ar metrelik 9 parça ve köprünün tam ortasında gemilerin geçebilmesi için açılabilen 66.7 metrelik en büyük parça bulunuyordu. İstanbul’a 80 yıl boyunca hizmet veren köprü, hemen yanı başında inşa edilen yeni köprünün tamamlanmasının ardından emekli edilmeyi beklerken, sabah saatlerinde çıkan esrarengiz bir yangınla kullanılmaz hale geldi.


Parçalar Haliç’e taşındı
Yangından 1 hafta sonra düzenlenen bir törenle köprü parçaları Haliç’e taşındı. Taşınma sırasında Eminönü tarafında bekletilen hasarlı bir parça, 28 Mayıs sabahı denize gömüldü. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, parçanın müteahhit firmanın üzerine yığdığı tonlarca kum ve çakıl yüzünden battığını, yeni köprüyü yapan firma tarafından çıkarılacağını açıkladı. Ardından Balat-Hasköy ile Ayvansaray- Halıcıoğlu kıyıları arasına yerleştirilen ve zaman zaman araç ve yaya trafiğine açılan köprünün 12 parçasından 40 metrelik 1 parçası ile 17’şer metre uzunluğundaki 2 parçası, geçen 22 yıl içinde ortadan kayboldu. Bu kıyılar arasındaki uzunluk Eminönü-Karaköy mesafesinden kısa olduğu için eksik parçalara rağmen köprü kuruldu. Köprünün yaklaşık bin tonluk parçalarının ne zaman ve nasıl kaybolduğu sorusuysa yanıt bekliyor.

Son durum işte böyle
Yıllardır Balat ve Hasköy kıyılarına bağlı halde kullanılmayan köprünün son durumu da içler acısı. Köprü altındaki dükkânlar evsizlere mekân olmuş. Kapakları çalındığı için ağızları açık duran dubalar her türlü tehlikeye davetiye çıkarıyor. Paslanma ve otlanma da bakımsızlığın diğer izlerini oluşturuyor.



Köprü 1992 yılına kadar Karaköy-Eminönü hattında hizmet verdi. Daha sonra Balat-Halıcıoğlu güzergahına taşındı




Alman man yaptı
Sultan Abdülaziz köprü yapım işini 1909 yılında Alman MAN firmasına verdi. Almanlar köprü için 80-85 metrelik ayaklar gerektiğini tespit etti ama dönemin teknolojisi uygun olmadığı için köprünün dubalarla suyun üstünde inşasına karar verildi. Almanya’da üretilen parçalar, Hasköy Karaağaç Tersanesi’nde birleştirildi. Köprü, 27 Nisan 1912’de törenle hizmete girdi.

'Köprüyü taşıdık ama'
Yeni Galata Köprüsü’nü inşa eden konsorsiyumda görevli İbrahim Özen, eski köprünün taşınması sürecini şöyle anlattı: “Şirket olarak sözleşmemizin içinde, eski köprünün belediyenin tayin edeceği yere çekilmesi işi de vardı ve yapıldı da zaten. Batan kısım kenar ayak bağlantısıydı. Batmayla ilgili soruşturma yapıldı, hukuki işlem yürütüldü. Biz batma olayında sorumluluğumuz olmadığını, teknik yönden de bilirkişiler yönünden de ispatladık. Bütün parçalar belediyenin söylediği yere götürüldü. Oradaki montajını belediye başka bir firmaya yaptırdı.” Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi köprünün 8 parça olarak göründüğü, parçaların 8’inin de Balat ve Hasköy kıyılarında bağlı olduğu açıklamasını yaptı.Alman man yaptı
Sultan Abdülaziz köprü yapım işini 1909 yılında Alman MAN firmasına verdi. Almanlar köprü için 80-85 metrelik ayaklar gerektiğini tespit etti ama dönemin teknolojisi uygun olmadığı için köprünün dubalarla suyun üstünde inşasına karar verildi. Almanya’da üretilen parçalar, Hasköy Karaağaç Tersanesi’nde birleştirildi. Köprü, 27 Nisan 1912’de törenle hizmete girdi.

'Köprüyü taşıdık ama'
Yeni Galata Köprüsü’nü inşa eden konsorsiyumda görevli İbrahim Özen, eski köprünün taşınması sürecini şöyle anlattı: “Şirket olarak sözleşmemizin içinde, eski köprünün belediyenin tayin edeceği yere çekilmesi işi de vardı ve yapıldı da zaten. Batan kısım kenar ayak bağlantısıydı. Batmayla ilgili soruşturma yapıldı, hukuki işlem yürütüldü. Biz batma olayında sorumluluğumuz olmadığını, teknik yönden de bilirkişiler yönünden de ispatladık. Bütün parçalar belediyenin söylediği yere götürüldü. Oradaki montajını belediye başka bir firmaya yaptırdı.” Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi köprünün 8 parça olarak göründüğü, parçaların 8’inin de Balat ve Hasköy kıyılarında bağlı olduğu açıklamasını yaptı.

Kaynak: Habertürk 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma

Suudi Arabistan, yenilenebilir enerjiyle ekonomik dönüşümünü hızlandırıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Kaishan Group’tan İZBAŞ’a 1 milyar dolarlık dev yatırım

19 Kasım 2024 Salı

Küresel karbon emisyonlarında yeni rekor: Tehlike çanları çalıyor

18 Kasım 2024 Pazartesi

Çimsa Çimento kapasitesini artıracak

13 Kasım 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun