Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, hükümet komitesinin yeşil amonyak üretimi için Amerikan Ortus, İspanyol Acciona ve Alman Nordex şirketlerini seçtiği duyuruldu. Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Taqa ve İspanyol Cepsa şirketlerinin amonyak ve yakıt üretimi için sunduğu proje de onaylandı.
Faslı Nareva şirketi amonyak, yakıt ve çelik üretimi için bir program sunarken, Suudi Arabistanlı Acwa Power çelik üretmeyi, Çinli UEG ve China Three Gorges şirketleri ise amonyak üretimi için işbirliği yapmayı planlıyor.
Fas hükümeti, bu projeler kapsamında her biri için 30.000 hektara kadar arazi tahsis etmeyi planlıyor. Yenilenebilir enerji kullanılarak su elektrolizi ile üretilecek yeşil hidrojenin, Fas’ın iç enerji hedeflerine katkı sağlaması ve Avrupa Birliği'ne ihracatı artırması bekleniyor. AB, "Yeşil Anlaşma" kapsamında 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen ithal etmeyi hedefliyor.
Büyük Küresel Yatırımlar Devreye Giriyor
Fas, geçtiğimiz yıl mart ayında yenilenebilir enerjiyle elektrik üretimi, elektroliz ve yeşil hidrojenin amonyak, metanol ve sentetik yakıtlara dönüştürülmesi dahil entegre projeler için 300.000 hektarlık arazi tahsis edeceğini açıklamıştı.
Yeşil hidrojen alanında küresel işbirlikleri de hız kazanıyor. Fransız TotalEnergies, Ekim ayında Fas hükümeti ile yeşil hidrojen geliştirme konusunda bir anlaşma imzalarken, bir diğer Fransız enerji devi Engie, Fas’ın fosfat ve gübre üreticisi OCP ile yeşil hidrojenle amonyak üretimi konusunda ortaklık kurdu. Fas, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitedeki payını %45’ten %52’ye çıkarmayı hedefliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı