Avrupa’da haftalardır çelik sektöründe sıkıntılar meydana geliyor. Küresel çapta yaşanan durgunluk ve ithalata yönelen şirketler iç piyasada problemlerin yaşanmasına ve bazı fabrikaların kapanmaya giden ekonomik krizler yaşamasına neden oldu. Eurofer ise yaşanan bu krizlerin parlamento tarafından bir yankı bulmasını ve bu problemlerin önüne geçmek için bir an önce eylem planı yapmaları çağrısından bulundu.
Eurofer geçtiğimiz haftalarda da çelik eylem planı çağrısında bulunmuştu. Bugün yapılan açıklamada; “Avrupa çelik endüstrisi, AB ve Üye Devletler geleceğini ve yeşil geçişi güvence altına almak için derhal harekete geçmezse geri döndürülemez bir düşüşle karşı karşıya kalarak kritik bir kavşakta. Sektörden gelen tekrarlanan uyarılara rağmen, AB liderliği ve hükümetler üretimi korumak ve Avrupa genelinde yeşil yatırımlara izin vermek için henüz kesin önlemler uygulamadı. Avrupa çelik üreticilerinin son zamanlardaki büyük üretim kesintileri ve kapanış duyuruları, zamanın tükendiğini gösteriyor. Avrupa Çelik Birliği, AB Temiz Sanayi Anlaşması kapsamındaki güçlü bir Avrupa Çelik Eylem Planı'nın bekleyemeyeceği, aksi takdirde Avrupa genelindeki üretim değer zincirlerinin basitçe yok olacağı konusunda uyarıyor.” Dedi.
“Avrupa'nın üretim üssü yok olacak”
Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Genel Müdürü Axel Eggert; “AB ve Üye Devletler uyanmadan önce daha kaç tane fabrika kapanması, iş kaybı ve durdurulmuş karbon giderme projesi gerekecek? Avrupa'nın sanayisizleşmesi hızlanıyor; çelik, otomotiv, yenilenebilir enerji ve piller uçurumun kenarında. Hemen harekete geçilmezse Avrupa'nın üretim üssü yok olacak. Yeni Avrupa Komisyonu ve AB hükümetlerini bu kan dökülmesini durdurmaya ve endüstrimizin rekabet gücünü korumak için yapısal bir çözüm üzerinde çalışırken ticaret, CBAM, enerji ve çelik hurdası konusunda hızla önlemler almaya çağırıyoruz" dedi
Axel Eggert krizin ciddiyetini verilerle anlatarak şunları söyledi; “Küresel çelik aşırı kapasitesi 2023'te 551 milyon tona ulaştı - AB'nin yıllık çelik üretiminin dört katı - ve büyümeye devam ediyor. OECD, 2026'ya kadar ek 157 milyon ton karbon yoğun kapasite öngörüyor.
AB çelik üretimi 2018'den bu yana 34 milyon ton düştü ve 2023'te sadece 126 milyon tona geriledi. İthalat artık AB pazarının %27'sini oluşturuyor ve bu da yerel üretimi daha da zayıflatıyor.
Son 15 yılda çelik sektöründe yaklaşık 100.000 kişi işini kaybetti ve daha fazla işten çıkarma bekleniyor. AB'de kapasite kullanım oranı sürdürülemez bir seviye olan yüzde 60'a düştü.
EUROFER, krize yönelik iddialı bir Avrupa Çelik Eylem Planı çağrısında bulunuyor. Kritik önlemler şunları içerir: AB ticaret savunma araçlarının daha sıkı bir şekilde uygulanması ve küresel çelik kapasitesi fazlasının taşma etkisi nedeniyle AB çelik pazarının tahrip olmasını önlemek için daha güçlü bir tarife rejimi uygulanması.
Uygulamada işe yarayan, dolambaçlı yolların veya kaynak kaydırmalarının önüne geçen ve AB çelik ihracatını koruyan bir CBAM.
Yenilenebilir ve düşük karbonlu elektriğin faydalarını tüketicilere aktararak uygun fiyatlı temiz enerji. Avrupa'da çelik hurdasının dairesel ekonomi, karbonsuzlaştırma ve enerji güvenliği için tutulması”
“Bu çöküşü önlemek için yeni komisyonla çalışmaya hazırız”
Bunun sadece çelikle ilgili olmadığının altını çizen Eggert; “Otomotivden yenilenebilir enerjiye kadar ona bağlı tüm değer zincirleriyle ilgili. Avrupa'nın dayanıklılığı, refahı ve iklim liderliğiyle ilgili. Acil AB müdahalesi olmadan, endüstrilerin elverişli koşullar altında geliştiği Çin, ABD ve diğer küresel rakiplere tamamen bağımlı hale geliriz. Bu çöküşü önlemek için yeni komisyonla çalışmaya hazırız. Küresel çelik aşırı kapasitesi ve yüksek enerji fiyatları gibi köklü zorlukları ele almayan kademeli iyileştirmeler yerine, şimdi etkili önlemlere ihtiyacımız var." Dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı