EUROFER’in verilerine göre, 2024 yılı için görünür çelik tüketimindeki düşüş beklentileri revize edilerek-%1,8’den-%2,3’e güncellendi. 2025'te öngörülen toparlanma tahmini ise %3,8’den %2,2’ye çekildi. Çelik kullanan sektörlerde de benzer bir tablo ortaya çıkarken, özellikle otomotiv ve inşaat sektörlerindeki durgunluğun çelik talebini olumsuz etkilediği belirtildi.
2024'ün ilk on bir ayında Avrupa Birliği'nin (AB) çelik ihracatında önemli gelişmeler yaşandı. Söz konusu dönemde AB çelik ihracatının başlıca destinasyonları Birleşik Krallık, ABD, Türkiye, İsviçre, Çin ve Mısır oldu. İlk beş ülke, AB'nin toplam nihai mamul ihracatının %57'sini oluşturdu.
Önde gelen ihracat pazarları arasında, nihai mamul ihracatı ABD’ye %30, Çin’e %8, Norveç’e %6 ve Birleşik Krallık’a %11 artarken; İsviçre’ye %7, Türkiye’ye %8 ve Mısır’a %8 oranında azaldı.
EUROFER Genel Müdürü Axel Eggert, raporun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa çelik sanayisinin büyük ölçekli damping, rekabetçi olmayan enerji ve karbon fiyatları gibi dış faktörler nedeniyle yapısal olarak zayıfladığını belirtti. Eggert, “Sektörümüz artık bu yükü taşıyamaz. Avrupa Komisyonu’nun alacağı kararlar, çelik sanayisinin ve Avrupa ekonomisinin geleceğini belirleyecek” dedi.
EUROFER’in raporuna göre, Çelik Ağırlıklı Endüstriyel Üretim Endeksi (SWIP) için 2024 yılı büyüme tahminleri-%3,3 olarak güncellenirken, 2025 için öngörülen toparlanma oranı %1,6’dan %0,9’a düşürüldü. 2026 yılında ise sınırlı bir iyileşme (%2,1) bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı