10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,92 CNY CNY CNY
35,62 USD USD USD
36,90 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

ESİAD, Türkiye Ekonomisini ve 2018 Yılı Beklentilerini Ele Aldı

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından, düzenlenen “2018 Yılında Türkiye Ekonomisi: Beklentiler ve Öneriler” konulu toplantıda 2002-2017 yılları arasında Türkiye ekonomisi değerlendirilerek, 2018 yılına ilişkin beklenti ve öneriler ele alındı...

ESİAD, Türkiye Ekonomisini ve 2018 Yılı Beklentilerini Ele Aldı

ESİAD Ekonomik Gözlem Grubu çalışmaları ışığında 2018 yılında ekonomik beklentilerin değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, “Ülkemiz özellikle üçüncü çeyrekte gerçekleşen çift haneli büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi oldu. Tabii ki bu büyüme oranında baz etkisini ve başta KGF olmak üzere çeşitli destek enstrümanlarının etkisini göz ardı etmemek gerek. Ancak, büyüme oranlarından çok büyümenin niteliği önem arz ediyor. Büyümede yatırımların katkısı 2,4 düzeyinden 3,6 düzeyine yükseldi. Bu olumlu gelişmenin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz Türkiye’nin küresel pazar payını büyütmenin yolu daha fazla katma değer yaratmaktan, ara malı üretimindeki artışla ithalatın azaltılmasından geçiyor. 2018 yılında cari açık oranını düşürücü önlemler kısa vadede acilen hayata geçirilmeli. Buna örnek olarak, ara malı üretimi, petrokimya, teknoloji ürünleri, makine gibi sektörlere odaklanan yapısal desteklerin ve kümelenme alt yapısının başta mega yatırımlar için olmak üzere en kısa sürede sağlanması gerekiyor. Küresel rekabet içerisinde yer bulabilmek için sadece düşük maliyetli seri üretimle değil, katma değerli, inovasyona dayalı üretimle büyümemiz gerektiğini unutmamalıyız” dedi.

Kasım ayı enflasyon rakamları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sivri; “Maalesef yüksek enflasyon ve yüksek büyüme bir arada sürdürülebilir kavramlar değil. Bu nedenle, 2002-2009 yılları arasında uyguladığımız mali disiplin, sıkı para politikası ve bunun sonucunda fiyat istikrarı odaklı ekonomi gündemimize bir an önce geri dönülmesi elzemdir” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik Gözlem Grubu Başkanı Muhittin Bilget, Ekonomik Gözlem Grubu üyeleri Sıtkı Şükürer ve Saim Uysal “2018 Yılında Türkiye Ekonomisi: Beklentiler ve Öneriler” sunumunu geçekleştirdiler.

“Sürdürülebilir olarak %6 büyümeye ihtiyaç var”

Başkan Sivri’nin ardından söz alan ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomik Gözlem Grubu Başkanı Muhittin Bilget, “Ülkemizin 15 yıllık büyüme ortalaması 5,8. Son büyüme rakamlarına baktığımızda tarımın ülke ekonomisinde payının düştüğünü görüyoruz. Büyümenin kalitesinde ise dikkate değer bir iyileşme var. Maliye politikalarının gevşetilmesi ve Kredi Garanti Fonu’nun kullanımı her ne kadar katkı vermiş olsa da, büyüme kalitesinde sanayi üretimi ve ihracattan kaynaklanan bir iyileşme söz konusu. Ancak, işsizlik iki haneli kalmaya devam edecek gibi görünüyor. İşsizliği tek haneye çekebilmek için ülkemizin sürekli ve sürdürülebilir olarak en az  %6 büyümeye ihtiyacı var” dedi.

Cari açığın dış ticaret açığından ve sanayinin dışa bağımlılığından kaynaklanan yapısal bir sorun olduğunu değerlendiren Bilget, bunun çözümünün hammadde ve ara malının Türkiye’de üretilmesini destekleyecek reformlar ile orta ve uzun vadede gerçekleşebileceğini ifade etti. “Cari açığın GSYH’nın %5’i veya altında tutulabilmesi için finansmanının doğrudan yatırımlar ile sağlanması gerekli” dedi.

“Tasarruflar artmalı”

ESİAD Ekonomik Gözlem Grubu Üyesi Saim Uysal ise, tasarrufların artması gerektiğine dikkat çekerek “Bizim son dönemlerde yaşadığımız enflasyon hem maliyet hem talep kaynaklı. Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12. Burada kur baskısı ve ÜFE’nin de rolünü görmeliyiz. Kur yükseldiği zaman girdilerin fiyatı yükseltiyor, o da ÜFE’yi yükseltiyor. ÜFE’deki artış da birkaç ay içerisinde TÜFE’ye yansıyor” dedi. Cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulunan Uysal, “Üretimi artırmalı, aynı zamanda üretimde ithalatın payını düşürmeliyiz. Zira, hem cari açık hem de dış ticaret açığı verdiğiniz takdirde büyüme istediğiniz seviyede olmaz. 2017 yılında finansmanın dörtte üçünü sıcak para ile sağlayabildik. Cari açık sorunun ilacı ülke olarak tasarruf oranımızı artırmamızdır” dedi.

ESİAD üyeleri arasında gerçekleştirilen “Türkiye Ekonomisine İlişkin 2018 Yılı ESİAD Beklentileri” anketinin sonuçlarının da paylaşıldığı toplantı, yeni üyelere rozet takdim edilmesiyle sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye'yi yasa boğan otel yangını

22 Ocak 2025 Çarşamba

ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklentileri aştı

18 Ocak 2025 Cumartesi

İşletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi ve esasları belirlendi

17 Ocak 2025 Cuma

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile çevreci üretim teşvik edilecek

15 Ocak 2025 Çarşamba

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE’de Yatırım Bakanı ile görüştü

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun