Endonezya düşünce kuruluşu IESR'ye göre, Endonezya'nın kömür enerjisine bağımlılığını ve karbon emisyonlarını azaltmak için bir enerji dönüşüm planı geliştirmesi ve bir finansman programı uygulamaya koyması gerekiyor. Ülkenin en büyük kömür üreticisi 2060 yılına kadar net sıfıra ulaşma hedefi koydu, ancak Jakarta henüz kapsamlı bir eylem planı yayınlamadı. Özel sektörün yenilenebilir enerjiye geçiş için hükümet planları ve mali destek konusunda netliğe ihtiyacı var. IESR, politika konularında Endonezya enerji bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışmaktadır.
Sıfırdan yenilenebilir enerji projelerine yatırım için teşvikler arasında vergi tatilleri, kredilerde tercihli faiz oranları ve diğer mali veya düzenleyici avantajlar yer almaktadır. Finansman modeli olarak 20 milyar dolarlık Just Energy Transition Partnership ve Asya Kalkınma Bankası'nın Enerji Dönüşümü Mekanizması gibi uluslararası programlar kullanılabilir. Endonezya, yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payını 2030 yılına kadar 34pc'ye, 2060 yılına kadar ise 100pc'ye çıkarmayı hedeflemektedir. Endonezya'daki tüm kömür santrallerinin 2058 yılına kadar kapatılması için ülkenin 1 trilyon dolara ihtiyacı olacaktır.
Enerji dönüşümü hedefine ulaşmak için sosyal ve ekonomik kalkınmayla bağlantılı bir plana ihtiyaç vardır. Cakarta, daha geniş kapsamlı enerji dönüşümü gündemini basitleştirmek ve enerji dönüşümüne yönelik iş ortamını güçlendirmek için mevcut politika ve düzenlemeleri gözden geçirmelidir. Politikalar iddialı yenilenebilir enerji hedefleri belirlemeli ve yenilenebilir enerji sektöründeki riskleri azaltmalıdır. Şeffaf yenilenebilir enerji verilerine erişim tüm paydaşlara fayda sağlayacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı