Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM verilerine göre aralık ayı ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşüşle, 11 milyar 535 milyon dolar, 2015’in toplam ihracatının ise yüzde 8,7 kayıpla 143 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın katılımıyla bakanlıkta düzenlenen toplantıda konuşan Büyükekşi, küresel anlamda 2015’in zor bir yıl olduğunu ve dünya ticaretinin daraldığını hatırlattı.
TİM verilerine göre, aralık ayı ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşüşle, 11 milyar 535 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, aralık ayında en fazla ihracata imza atan sektörlerin ise sırasıyla 1 milyar 850 milyon dolarla otomotiv, 1 milyar 393 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 270 milyon dolarla kimyevi maddeler olduğunu kaydetti.
Büyükekşi, aralık ayında ülke gruplarına göre ihracatta ilk sırayı yüzde 46 pay ve 5 milyar 349 milyon dolar ile AB'nin, ikinci sırayı da yüzde 19 pay ve 2 milyar 132 milyon dolar ile Yakın ve Ortadoğu ülkeleri aldığını bildirerek, "Aynı dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, ABD ve Fransa oldu. Yine bu dönemde Şili’ye yüzde 67, Sudan’a yüzde 62, Gana’ya ve Peru’ya yüzde 57 oranlarındaki yüksek ihracat artışları dikkat çekti. Diğer yandan 2015’te birçok sektörün ihracatında düşüş yaşanırken, fındık ve mamulleri sektörü yüzde 22,5 yükselişle 2 milyar 834 milyon, savunma ve havacılık sanayi de yüzde 0,5 büyümeyle 1 milyar 656 milyon dolarlık ihracat rakamıyla dikkati çekti. 2015’in toplam ihracatı ise yüzde 8,7 kayıpla 143 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.
- "Devler gibi eser bırakmak için karınca gibi çalışmalı"
TİM olarak kendilerinin koydukları hedeflere ulaşabilmek için çalıştıklarını anlatan Büyükekşi, "Daha fazla ihracat, daha fazla büyüme, daha fazla refah artışı istiyoruz. Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım. Biz devletimize, ülkemize, sanayicimize, ihracatçımıza güveniyoruz" ifadelerini kullandı.
Yapısal sorunlarını çözemeyen milletlerin düşüşe geçtiğine işaret eden Büyükekşi, ihracat kompozisyonunu orta-ileri ve ileri teknoloji içeren bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini vurguladı. Küresel ekonomiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, 2014 yılında dünya ticaret hacminin 18,8 trilyon dolar seviyesine yükseldiğini ancak IMF’nin tahminine göre 2015’in 16,5 trilyon dolara gerilemesinin beklendiğini kaydetti. Büyükekşi, şöyle devam etti:
"2015 bizler için de hayli zor bir yıl olarak geçti. Ancak şunu ifade etmekten son derece memnunum ki 2015 yılında, dünyada ve özellikle yakın çevremizde yaşanan birçok soruna rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık olarak değerlendirmemiz mümkün değil. Bütün dünyada, en güçlü ekonomilerde bile 2015’te bizimkinden daha büyük kayıplar yaşandı. 2015 yılı son açıklanan verilere göre Hindistan’ın ihracatı yüzde 16,7, Brezilya’nın yüzde16,4, Almanya’nın yüzde 11,6, ABD’nin yüzde 6,5, Rusya’nın ihracatı ise 32 oranında geriledi. Bizim ihracatımızdaki gerileme ise yaklaşık yüzde 8,7 düzeyinde."
- "Dünya ithalatından Türkiye'nin aldığı pay rekor seviyesinde"
Büyükekşi, Türkiye'nin AB’nin toplam ithalatındaki payının da yukarı yönlü trendini koruyarak ekim ayında yüzde 1,19 düzeyine ulaştığını ifade etti. Bu oranın, tüm zamanların en yüksek seviyesi olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, Türkiye'nin ABD’nin toplam ithalatındaki payının ekim ayında yüzde 0,28 seviyesini koruyarak, bugüne kadarki en yüksek seviyesinde seyrettiğini belirtti.
Dünya ithalatından Türkiye'nin aldığı payın da bugüne kadarki rekor seviyesine ulaşarak binde 9’a yaklaştığına işaret eden Büyükekşi, verilerin birim fiyatların düştüğü, dünya ithalatının gerilediği bir ortamda Türkiye'nin miktar olarak daha fazla ihracat yaptığını ve dünyadaki pazar payını artırdığını gösterdiğini anlattı.
Comments
No comment yet.