Yeşil bina, tasarımında, yapımında veya işletiminde olumsuz etkileri azaltan veya ortadan kaldıran ve iklimimiz ve doğal çevremiz üzerinde olumlu etkiler yaratabilen bina anlamına gelmektedir. Yeşil binalar değerli doğal kaynakları korur ve yaşam kalitemizi yükseltir.
Bir binayı 'yeşil' hale getirebilecek bir dizi özellik vardır. Bunlar şunları içerir:
- Enerji, su ve diğer kaynakların verimli kullanımı
- Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanımı
- Kirlilik ve atık azaltma önlemleri ve yeniden kullanım ve geri dönüşümün sağlanması
- İyi bir iç ortam hava kalitesi
- Toksik olmayan, etik ve sürdürülebilir malzeme kullanımı
- Tasarım, inşaat ve işletimde çevrenin dikkate alınması
- Tasarım, inşaat ve işletimde bina sakinlerinin yaşam kalitesinin dikkate alınması
- Değişen ortama uyum sağlayan bir tasarım
Yukarıda listelenen özellikleri içermesi koşuluyla, herhangi bir bina, ister ev, ister ofis, okul, hastane, toplum merkezi veya başka herhangi bir yapı türü olsun, yeşil bir bina olabilir.
Ancak, tüm yeşil binaların aynı olmadığını ve olması gerekmediğini belirtmekte fayda var. Farklı ülke ve bölgeler, farklı iklim koşulları, benzersiz kültürler ve gelenekler, çeşitli bina türleri ve yaşları veya geniş kapsamlı çevresel, ekonomik ve sosyal öncelikler gibi çeşitli özelliklere sahiptir - bunların tümü yeşil bina yaklaşımlarını şekillendirir.
Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri
Günümüzde binaları çevresel etkilerine göre değerlendiren pek çok sistem geliştirilmiş ve geliştirilmektedir. Bu sistemler, yeşil dönüşüm sürecinde etkili bir araç, önemli bir ilk adımdır.
Dünya’da birçok yeşil bina sertifika sistemi var. Bunlardan başlıcaları 1990’da İngiltere’de ortaya çıkan BREEAM (BuildingResearchEstablishmentEnvironmentalAssessmentMethod), 1998’de Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan LEED (Leadership in EnergyandEnvironmental Design), 1998’de gelişmiş ülkelerin biraraya gelmesiyle kurulan kurulan IISBE (International InitiativeforSustainableBuilt Environment), 2003’de BREEAM’den uyarlanarak Avustralya’da oluşturulan Greenstar, 2004’de Japonya’da ortaya çıkan CASBEE (ComprehensiveAssessmentforBuildingEnvironmentalEfficiency) ve 2009’da Almanya’da ortaya çıkan DGNB (DeutscheGesellschaftfurNachhaltigesBauen)’dir.
Yeşil Bina Sertifika Sistemleri
LEED : Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) ABD'deki Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen sertifika sistemidir.
BREEAM: Breeam, bir binanın çevreye olan etkilerini basit ve ekonomik bir şekilde değerlendirebilmek ve böylelikle bu etkileri azaltabilmek için 1990 yılında oluşturulan bir yeşil bina değerlendirme methodudur.
DGNB:Binaların planlamasında ve değerlendirilmesinde kullanılmak üzere kurulan, şartlara uyan projelerin bronz, gümüş ve altın kategorilerinde sınıflandırıldığı bir yeşil bina değerlendirme sistemidir.
B.E.S.T-Konut Sertifikası:Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından oluşturulan B.E.S.T-Konut Sertifikası, Türkiye'de ve Türkiye koşullarına uygun olarak oluşturulmuştur.
Türkiye’den Yeşil Bina Örnekleri
TuresMimarlık’ınBD+C: New Constructionsertifikalı projesi
Worldwide Business Center’ın BD+C: Core&Shellsertifikalı projesi
Modern Saraylar Projesi’nin BD+C: New Constructionsertifikalı projesi
Wilo Pompa Fabrikası’nın BD+C: New Constructionsertifikalı projesi
RönesansBiz Mecidiyeköy Ofis’in BD+C: Core&Shellsertifikalı projesi
TED Rönesans Koleji’nin BD+C: Schoolssertifikalı projesi
Türk Traktör Sosyal Tesisleri’nin BD+C: New Constructionsertifikalı projesi
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı