Aktif büyüklüğü 15.9 milyar TL (6.9 milyar dolar) olan ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde 3. büyük demir-çelik üreticisi unvanına sahip Erdemir Grubu, 2014 yılını küresel dalgalanmalara rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 1.14 milyar dolar gibi dikkat çekici bir FAVÖK (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) rakamıyla kapattı. Ulusal ve ihracat olmak üzere toplam satış miktarını bir önceki yıla göre yüzde 5 yükselten Erdemir Grubu, 5.3 milyar dolarlık toplam ciroya ulaşarak bir başka önemli finansal sonuca imzasını attı. 2014 yılında 40 farklı ülkeye ulaşan ihracatı ve yurt dışında açtığı ofisleriyle de Türkiye’den doğan “dünya klasında bir global endüstri markası” olma hedefine adım adım ilerleyen Erdemir Grubu, 2015 yılından itibaren başlayarak 2019 yılına kadar olan süreçte ise 1 milyar doları aşan yeni yatırımlar yapacak.
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Erdemir Grubu, geçtiğimiz yıl küresel ekonomik dalgalanmalara rağmen başarılı ulusal ve ihracat satışları sonucu satış miktarında yüzde 5 artışla 5.3 milyar dolarlık ciro gerçekleştirdiğini açıkladı. Zorlu rekabet ortamına ve demir-çelik sektöründeki daralmaya rağmen güçlü finansal sonuçlara imza atan Erdemir Grubu, geçtiğimiz yıl başarılı yönetim anlayışı sonucu kârlılığını da artıran sayılı endüstri şirketlerinden biri olmayı başardı. Geçtiğimiz yıl “dünya klasında şirket” olma yolunda kapsamlı bir dönüşüm hareketine başlayan ve dünyanın saygın çelik araştırma şirketlerinden biri olan World Steel Dynamics (WSD)’in gerçekleştirdiği “Dünyanın En İyi Çelik Üreticileri” listesine Türkiye’den girmeyi başaran tek üretici olan Erdemir Grubu, 2014 yılında Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Karını ise (FAVÖK) yüzde 15 artışla 1.14 milyar dolara yükseltti. Erdemir Grubu küresel dalgalanmalara rağmen yatırımlarını devam ettirdi ve geçen yıl küresel anlamda hammadde fiyatlarının da düşmesiyle net kârını yüzde 51 artırarak, 2014 yılında 732 milyon dolar net kâr elde etti.
DÜNYADA ‘ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE
Erdemir Grubu’nun 2014 yılı performansının yanı sıra gelecek hedef ve projelerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Erdemir Grubu için 2014 yılı dönüşüm hareketimizin başlangıç yılı oldu” dedi. “Hedefimiz dünyanın en iyi çelik üreticileri sıralamasında ilk 3’e girmek” diyen Pandır, “Erdemir’i sadece üretim ve verimlilik açısından sınırlı kalmayıp güçlü finansal pozisyonu, şirket kültürü ve sosyal etki bakımından dünya klasında bir şirket yapmayı hedefliyoruz. Dünyanın saygın çelik araştırma şirketlerinden biri olan World Steel Dynamics’in (WSD) dünyanın en iyi çelik üreticileri listesinde en iyi 36 şirket arasında 10. sırada yer alıyoruz. Bu listeye Türkiye’den giren tek şirketiz. Geçen yıl belirlediğimiz ‘Vizyon 2020’ adını taşıyan hedef plan çerçevesinde dünya klasında bir şirket olma vizyonumuzun tarihini ve yol haritasını ortaya koyduk. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en iyilerinden biri olmak için çalışacağız” diye konuştu. Pandır, 6 farklı şirketini tek bir çatı altında toplayan Erdemir Grubu, “Tek Hedef, Tek Yürek, Çelikten Gelecek” sloganıyla harekete geçtiklerini ifade etti.
TOPRAKTAN GELEN CEVHERİ MİLLİ SERVET YAPIYORUZ
Şirket olarak hedeflere ulaşmada en önemli destek noktasını yeni yatırımların oluşturacağına işaret eden Pandır, bu konuda şu bilgileri verdi: “Sadece 2014 yılında 160 milyon dolardan fazla, 2010 yılından bu yana ise 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık. Erdemir Grubu olarak yüksek tutarlarda, ihtiyaca göre ölçülü yatırım yapıyoruz. Gerek üretim artışı gerekse finansal başarısı sayesinde tüm paydaşları için değer yaratan Erdemir Grubu topraktan gelen cevherden yassı çelik üreten ilk ve tek entegre tesise sahiptir. Erdemir Grubu, bir nevi toprağı milli servete dönüştüren ulusal bir değerdir” dedi.
Erdemir Grubu için yatırımların 4 kaleme ayrıldığını ve bunların yenileme, çevre, enerjinin geri dönüşümü ve kapasite artırımı-ürün çeşitliliği olarak gruplandırıldığını belirten Ali Pandır, “Bizim için basit görünen bakımlar bile çok yüksek yatırım ihtiyacı gerektiriyor. Örneğin bir yüksek fırın yenilemesi 100 milyon doları bulurken, bir fırının sadece tuğlalarının değişmesi bile 30 milyon dolara yaklaşan bir yatırım gerektirebiliyor. Erdemir Grubu olarak, 2015 yılında 500 milyon dolara yakın yatırım yapacağız. Bu yatırım tutarı, 2019 yılına kadar olan süreçte 1 milyar doları aşacak” dedi.
İHRACATTA DEMİR GİBİ AĞIRLIĞI VAR
Türkiye yassı çelik ihracatının tek başına yüzde 27’sini gerçekleştiren Erdemir Grubu, toplam 905 bin tonluk ihracatıyla da etkileyici bir performans sergiledi. ABD’den Almanya ve İngiltere’ye, Fransa ve Hindistan’dan Peru’ya, Rusya ve Azerbaycan’dan Tayland’a kadar 40 ülkeye ihracat yapan Erdemir Grubu, 2014 yılında ise tarihinde ilk defa Madagaskar ve Mauritius’a ihracat gerçekleştirdi. Erdemir’in 2014 yılı ihracat geliri ise 627 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çelik sağladığı sektörlerin yapmış olduğu ihracata verdiği çelik ile dolaylı yoldan da katkı sağlayan Erdemir Grubu’nun Türkiye’nin toplam ihracatında çok büyük bir ağırlığı bulunmaktadır.
ERDEMİR’İN İMZASI HER YERDE
2014 yılında toplam 8 milyon tonu aşkın farklı mamul gruplarından yurt içi ve yurt dışı satış gerçekleştirdiklerini açıklayan Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Demir çelik endüstrisi, ülkelerin tüm sanayi kollarına hammadde tedarik eden, ihracatı destekleyen, cari açığın azalmasında rol oynayan çok kritik bir sektördür. Ülkemiz açısından da ekonominin lokomotif sektörlerindendir. Erdemir Grubu, Türkiye’de üretilen ham çeliğin %25’ini, üretilen yassı çeliğin ise %67’sini gerçekleştirmektedir. Erdemir Grubu olarak Türkiye’de kullanılan yassı çelikteki payımız ise %35’tir. Bugün ABD’ye giden hafif ticari aracın sacından, bindiğiniz otomobile, ihraç edilen zeytinyağının teneke ambalajından, yattığınız yatağın yayına, mutfağınızda kullandığınız beyaz eşyadan, oturduğunuz ev ve uluslararası enerji projelerinde kullanılan borulara kadar hayatın pek çok yerinde Erdemir Grubu’nun mutlaka imzası vardır” dedi.
OTOMOTİVDEKİ AĞIRLIĞIMIZ ARTACAK
Otomotive özellikle ağırlık verdiklerini dile getiren Pandır, “Otomotiv sektöründe payımızı yüzde 50’ye oturtmak istiyoruz. Bu sektörde her türlü gelişmeye bizim de ayak uydurmamız lazım. Şu anda otomotivdeki payımız yüzde 35’tir. Bu payımızı arttırmak ve otomotiv sektörü ile diğer sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli ürünlerin geliştirilmesi amacıyla Erdemir çatısı altında Türkiye’nin ilk çelik Ar-Ge merkezlerinden birini kurduk.” açıklamasını yaptı.
Ali Pandır, “Ar-Ge merkezi ve kurmakta olduğumuz çelik simülasyon merkezi ile uzun vadede bir ‘İleri Çelik Araştırmaları’ üssü olmayı hedefleyen Erdemir Grubu olarak, ülke sanayimize ve ekonomimize sağladığımız katma değerin sürdürülebilir olması için dünya ve Türkiye’deki sektörel gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı