9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Otomotiv İhracatına 'Parite' Darbesi

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu,"Ocak-ağustos döneminde parite kaynaklı ihracat kaybımız 2,1 milyar doları bulmuştur. Bu pek çok sektörün yıllık ihracatının üzerinde bir rakamdır ve çok büyük bir kayıptır" dedi.

Otomotiv İhracatına 'Parite' Darbesi

"Ekonominin lokomotifi" konumunda bulunan ve ihracatının yüzde 85'ini euro ile yapan otomotiv endüstrisinin, Ocak-Ağustos 2015 dönemindeki "parite" kaynaklı kaybının 2,1 milyar doları bulduğu, bunun birçok sektörün yıllık ihracatının üzerinde olduğu bildirildi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yıla başlarken otomotiv sektörünün 2015 ihracat hedefini 23 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlattı.

Sabuncu, paritenin 2014 yılına göre bir miktar gerileyeceğini ve buradan kayıp yaşanacağını tahmin ettiklerini ancak beklentilerin çok üzerinde bir düşüş olduğunu belirterek bu durumun sadece otomotiv dış satımını değil, Türkiye'nin toplam ihracatını da olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Otomotivdeki 8 aylık parite kaynaklı kaybın, bazı sektörlerin yıllık ihracatının üzerinde olduğuna işaret eden Sabuncu, şöyle konuştu:

"İhracatının ortalama olarak yüzde 85'ini euro cinsinden gerçekleştiren otomotiv sektörü pariteden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldi. Dolayısıyla 2015 verilerini parite kaynaklı yaşanan ihracat kaybı doğrultusunda değerlendirmek ve okumak gerekiyor. Buna göre otomotiv ihracatımız Ocak-Ağustos 2015 döneminde gerileyerek 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde parite kaynaklı ihracat kaybımız 2,1 milyar doları bulmuştur. Bu pek çok sektörün yıllık ihracatının üzerinde bir rakamdır ve çok büyük bir kayıptır." 

Parite kaynaklı kayıp

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıklamasına göre, Türkiye'nin toplam ihracatında parite kaynaklı kaybın, Ocak-Ağustos döneminde 9 milyar dolara ulaştığını belirten Sabuncu, bunun yaklaşık 2,1 milyar dolarının tek başına otomotiv sektöründe kaydedildiğini bildirdi.

Sabuncu, ihracatını ağırlıklı olarak euro ile gerçekleştiren sektörlerin parite kaynaklı ihracat kaybını en fazla hisseden sektörler olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Parite geçen yıl ile aynı seyretseydi otomotiv ihracatımız ocak-ağustos döneminde 15,6 milyar dolara ulaşacak ve yüzde 4 artış gösterecekti. Özellikle yılın son çeyreğinde paritenin geçen yıla göre dengeleneceğini ve parite kaynaklı kayıpların azalacağını söyleyebiliyoruz. Bu nedenle yılın kalan bölümünde ihracat rakamlarının biraz daha toparlanmasını bekliyoruz ancak yine de 2015 yılının geçen yılın altında bir ihracat rakamı ile kapanacağını tahmin ediyoruz."  

KAYNAK:DÜNYA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mali’de gözaltına alınan Avustralyalı maden şirketi yetkilileri serbest bırakıldı

21 Kasım 2024 Perşembe

Ford, 4 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Türkiye, elektrik üretiminde yerli kaynakların payını arttırmayı hedefliyor

12 Kasım 2024 Salı

Sanayi üretiminde düşüş eğilimi devam etti

11 Kasım 2024 Pazartesi

Koç Holding, 2024'ün ilk 9 ayında 48,7 milyar USD gelir elde etti

8 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun