9.910,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,40 USD USD USD
36,45 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,88 TRY Faiz Faiz
79,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,41 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,30 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
96,59 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.689,76 TRY Altın(gr) Altın(gr)

'Gurbetçiler Gıda Alışkanlıklarını Değiştirmedi'

Avrupa Türk Gıda Pazarı Araştırması'na göre yıllar önce çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Türkler gıda alışkanlıklarını halen koruyor

'Gurbetçiler Gıda Alışkanlıklarını Değiştirmedi'

Türklerin, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde, göçten 55 yıl sonra bile, büyük oranda tüketim alışkanlıklarını koruduğu belirtiliyor. TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomist Prof. Dr. Faruk Şen önderliğinde yapılan, “Avrupa Türk Gıda Pazarı Araştırması”, Almanya’da Türklerin kendi alışkanlıklarını korumasının yanı sıra, Almanlarında gıda alışkanlıklarını değiştirdiklerini ortaya koyuyor.

Almanya ve Avrupa’ya iş gücü göçü sırasında alışkanlıklarını da beraberinde götüren ailelerin temelini attığı Avrupa Türk Gıda pazarı, bugün küçümsenemeyecek bir konuma sahip.

TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomist Prof. Dr. Faruk Şen “İş gücü göçlerinin ardından, ilk yıllarda, Türkiye’ye tatile gelindiğinde götürülen yiyeceklerle giderilmeye çalışılan ihtiyaçlar koca bir yılı karşılamıyordu. Babaanneden kalma alışkanlıkla kullanılan tarhana, kışlık erişte, biber salçası olmazsa olmazdı ama Türkiye'den taşımak da çözüm değildi. Böylece ilk Türk bakkalları, marketleri, lokantaları hatta Türk gıdası üreticileri oluşmaya başladı” dedi.

'Tüm pazara hitap edebilecek durumda'

Şen kültürlerin beslenme üzerinde etkisinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bavul ticareti yaparcasına valizlerle yiyecek taşınması ile başlayan bu macera günümüzde etnik sınırları aşıp tüm pazara hitap edebilecek duruma geldi. Yemek yemek sadece biyolojik bir eylem değildir. Yiyeceklerin üretimi, taşınması, depolanması ve tüketimi sürecinde oluşan farklı toplumsal birliktelikler, ritüeller kültürün beslenme konusundaki etkisini ortaya koymaktadır.”

Prof. Dr. Faruk Şen araştırma ile ilgili şöyle konuştu:

“Yaptığımız araştırmayla, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Türk gıda üreticilerini, toptancılarını ve ithalatçılarını bir araya getirerek sektörün şu an ki konumunu, ortak sorunları tespit etmeyi ve ortak sorunlara çözüm arayarak dayanışma sergilemeyi hedefledik. Bu güne kadar Federal Almanya’daki Türk işletmecilerini sektör bazında ele alan bu tür kapsamlı bir araştırma bulunmamaktadır.”

'İş kurma ruhsatı sorunsuz alınabiliyor'

TAVAK Vakfı’nın tespitlerine göre bugün için Almanya’da 82 bin 400 Türk girişimci bulunuyor. Bu girişimcilerin yapısında özellikle Türk gıda maddeleri ithalatçıları, satıcıları ve tüketicileri çok büyük rol oynuyor. Son yapılan araştırmalarda bu sektördeki büyüme hızı da gözle görülür boyutta. Hukuksal açıdan bugün Almanya’da iş kurmak Türk göç tarihinin başlangıcında olduğu gibi çok büyük bir engel teşkil etmediği için, başlarda gerekli olan Alman vatandaşlığına geçmek bugün artık bir zorunluluk değil. Oturma hakkı ya da bazı hallerde süresiz oturma iznine sahip Almanya’da yaşayan her Türk, bugün iş kurma ruhsatını sorunsuz alabiliyor.

KAYNAK:DÜNYA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Almanya’da karbon gelirlerinde yeni rekor: 18,5 milyar avro

8 Ocak 2025 Çarşamba

Hatay, Ortadoğu ve Körfez’in lojistik merkezi olacak

5 Ocak 2025 Pazar

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

5 Ocak 2025 Pazar

Volkswagen, üretim ve istihdamda büyük kesintilere gidiyor

27 Aralık 2024 Cuma

Ukrayna, Rus gazının Azerbaycan etiketiyle Avrupa'ya geçişini reddetti

27 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun