Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü. Yılın ikinci çeyreğinde özel sektör ve kamu tüketim harcamaları bir miktar yavaşlarken, yatırım harcamalarındaki canlanma dikkat çekti. Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme performansından memnun olan ekonomi yönetimi, üçüncü çeyrekte daha güçlü tablo bekliyor.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Ertem:
Üçüncü çeyrek daha iyi olacak
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: Türkiye ikinci çeyrekte de güçlü büyümeyi sürdürdü; yatırımlardaki artış dikkat çekici; üçüncü çeyrek daha da iyi olacak. İkinci çeyrekteki yüzde 5.1 büyümede KGF etkisi güçlü olarak görülmeye başladı. Bu, üçüncü çeyrek için artarak devam edecek. İşgücü ödemeleri, yüzde 10.8, net işletme artığı/karma gelir yüzde 22.5 arttı. İç talebin güçlü olduğunu görüyoruz. Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu yüzde 9.5. Bu, yatırım iştahının ve büyümenin devam edeceğini bize gösteriyor. Bu büyüme rakamları Türkiye'nin artık ekonomide yeni bir döneme girdiğini gösteriyor. GSYH kompozisyonu üretim odaklıdır. Türkiye iç talepte ve sanayide, ihracatta dengeli, kapsayıcı büyüme trendine girmiştir. Bu niceliksel veri iyidir ama daha da yukarısı gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli:
Büyümeyi kaliteli hale getirmeliyiz
Türkiye’nin OECD ortalamasının çok üstünde büyüdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli, son açıklanan büyüme verisiyle birlikte Türkiye’de beklentileri bozmak isteyenlerin elinde malzeme kalmadığını söyledi.
Fed’in faiz arttırması ve bilanço küçültme yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın likidite daraltması gibi iddiaların hepsinin balon çıktığının altını çizen Gedikli, küresel ekonominin kısır döngüye girdiğini bildirdi.
Fed’in faiz arttıramadığı için bilanço daraltmasının da zorlaştığını vurgulayan Bülent Gedikli, Çin’in de borç yükü ve faiz ödemeleriyle karşı karşıya olduğunu kaydetti ve gelişmiş ülkeleri bir resesyonun beklediğini anlattı. Bunun Türkiye için önemli fırsatlar oluşturacağına değinen Gedikli, artık Türkiye’nin büyüme kalitesini arttırması gerektiğini söyledi. Bir ekonominin ayakta kalabilmesi için yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın önemine işaret eden Bülent Gedikli, kurların daha aşağı gitmesinin risk olduğunu belirterek, Merkez Bankası’nın elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olmasını önerdi.
Yapısal reformlara acilen geçilmesini ancak bakanlıkların uyguladıkları strateji ve eylem planlarını yakından takip etmesi gerektiğini bildiren Gedikli, Türkiye ekonomisinin şaşırtmaya devam edeceğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan:
Memnuniyet verici bir büyüme rakamı
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: Güçlü ihracatın eşlik ettiği yatırım artışı hem rakamsal hem de kalite olarak memnuniyet verici bir büyüme rakamı sağladı. İkinci çeyrek büyümesi yüzde 5-6 bandındaki beklentiler dahilinde yüzde 5.1 geldi. Bu dönemde yatırım & ihracatın sırasıyla 2.9 ve 2.2 puanlık katkısı öne çıkıyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek:
Güçlü büyüme ivme kazanarak devam edecek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları söyledi: İç ve dış talebin büyümeye pozitif katkı sağlamasıyla dengeli büyüme ikinci çeyrekte de devam etti. 16 Nisan referandumundan sonra belirsizliklerin azalması ile finansal piyasalarda belirgin bir pozitif eğilim görüldü. Aynı zamanda hem reel kesim güveni hem de tüketici güveni toparlandı. KGF sistemi 2. çeyrekten itibaren ticari krediler kanalıyla ekonomik büyümeyi destekliyor; 3.çeyreğe dair öncü göstergeler de güçlü büyümenin ivme kazanarak devam ettiğini göstermekte. Sağlanan güçlü büyüme olumlu ancak tek başına yeterli değil; bu büyümenin kapsayıcı olması temel önceliğimiz. Önümüzdeki dönemde bu performansı daha da artırmak ve ekonomimizin yapısal dönüşümünü hızlandırmak için kapsamlı reform gündemimizi kararlılıkla hayata geçireceğiz.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Büyümedeki kompozisyon memnuniyet verici
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede büyümedeki artış kadar büyümedeki kompozisyonun da memnuniyet verici olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracata dayalı büyümeyi sürdürdüğünü söyleyen Zeybekci, "Yılın ilk çeyreğinde ülkemiz yüzde 5,1 büyüyerek güçlü ekonomik duruşunu devam ettirdi. İlk çeyrek büyüme rakamlarının açıkladığında olduğu gibi Kredi Derecelendirme kuruluşlarının ülkemiz ile ilgili beklentilerini bir kez daha yukarı yönlü revize etmelerini bekliyoruz." Zeybekci, OVP hedeflerini aşan bir performans göstermeye önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal:
Teşvikler ve desteklerin ne kadar yerinde olduğu görülüyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı yazılı açıklamada büyüme performansını şöyle değerlendirdi: "İkinci çeyrekte bayram nedeniyle oluşan işgünü kaybına rağmen ekonomimiz ilk çeyrekte elde edilen yüksek büyüme oranını devam ettirmiştir. Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin ne kadar yerinde olduğu yılın ilk yarısında elde ettiğimiz yüksek büyüme oranında kendisini göstermiştir. Açıklanan veriler büyüme kompozisyonunun da sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır. Ekonomiye ilişkin öncü göstergeler yılın geri kalanında da büyümenin güçlü devam edeceği yönündedir. Özellikle üçüncü çeyrekte turizmdeki toparlanma, ihracattaki olumlu seyir ile baz etkisi ekonomik büyümeyi ivmelendirecektir. Bu göstergeler ışığında 2017 yılında OVP hedefimizin de üzerinde büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı