9.317,24 TRY BIST 100 BIST 100
38,07 USD USD USD
5,24 CNY CNY CNY
43,29 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,35 TRY Faiz Faiz
67,02 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,44 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.152,75 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dolarda Rotayı Merkez Belirleyecek

Likidite adımlarıyla tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren kurda yine TCMB'nin adımları takip edilecek...

Dolarda Rotayı Merkez Belirleyecek

Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta iki kez Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini düşürmesi ve gerekirse yeni adımlar da atabileceğini belirtmesi ile dolar/TL tarihi zirveden yönünü aşağı çevirirken, bankacılar bu hafta da gözlerin TCMB'de olmaya devam edeceğini belirttiler.

Bankacılar, TCMB'nin bugün de haftalık repo ihalesi ile fonlama yapıp yapmayacağının piyasada en önemli belirleyici olacağını söylediler.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.7650 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.7636/3.7665 seviyesinden başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 3.8780/3.8841, euro/TL 3.9948/4.0018 seviyesindeydi.

TCMB TL'deki sert değer kayıplarının ardından Salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar TL'ye düşürmüştü.

Cuma günü ise bu tutar 11 milyar TL'ye çekilirken, TCMB gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarının sınırlandırılabileceğini açıkladı.

TCMB'nin haftalık vadede yüzde 8 faizden repo ihalesi ile fonlama yapmaması hem de diğer fonlamalardan limiti düşürmesi bankaların TL maliyetlerini artırırken önceki merkez bankası yönetimleri döneminde de "örtülü faiz artışı" olarak adlandırılan sürece benzerliği ile dikkat çekiyor.

Repo ihalesi takip edilecek

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin bugün repo ihaleleri TL'deki seyir açısından belirleyici olacak. Bugün de haftalık fonlama yapılmaması TL'de gelişmekte olan ülkelere paralel seyrin devamı bir miktar iyimserlik anlamına gelecektir. Haftalık fonlama yapılması yeniden negatif ayrışma trendi anlamına gelir bunu beklemiyoruz. Öte yandan likiditenin daha da kısılması ise gelişmekte olan para birimlerinden bizi pozitif ayrıştırabilir" dedi ve ekledi:
"TCMB'nin likidite adımlarını kuvvetlendirmesi yani bankaları yüzde 8 ve yüzde 8.5'ten daha maliyetli borçlanma imkanlarına yöneltilmesi bu hafta için 3.60-3.65 seviyelerini gündeme getirecektir."

TCMB Cuma günü kuru da aşağı yönlü sert etkileyen açıklamasında, "Bankaların gün sonunda kalan likidite ihtiyaçlarını TCMB'nin Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranından limitsiz olarak karşılayabilmeleri mümkündür" denildi.

TCMB'nin BIST repodaki fonlamayı kıstığı günlerde ise likidite ihtiyacı olan bankalar swap vb gibi diğer piyasalardan fonlama sağlayamamaları halinde TCMB'den yüzde 10 faizle geç likidite penceresi imkanından yararlanmak durumunda kalacak. Bu ise bankalararası piyasada gecelik faizlerin daha da yükselmesine neden olacak. Bankalar henüz yüzde 10'luk imkandan yararlanmadı.

TCMB'nin TL likiditesini sıkılaştırılma adımları TL'deki sert değer kayıpları ve gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmanın bir bölümünü ortadan kaldırdı.

Siyasi gelişmeler önemli

Öte yandan piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor.

AK Parti'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı ve yürütme dahil pek çok yetkiyi cumhurbaşkanına verecek olan, muhalefetin sert bir şekilde karşı çıktığı anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri tamamlandı.

Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk tur bir çeşit "antrenman" olarak sayılırken, ikinci turdaki oylamalar belirleyici olacak.

Anayasa değişikliğinin halkoylaması, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Teklifin referandumda kabul edilmiş sayılması için, kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının "evet" olması gerekecek.

Öte yandan ana senaryo olmasa da anayasa değişikliğinin bir erken seçim sürecine dönüşme ihtimali piyasalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak görülüyor.

 Kaynak: Dünya 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi

Yeşil hidrojen, Türkiye'nin cari açığını kapatmada rol oynayabilir

21 Nisan 2025 Pazartesi

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar

ABD ve İran nükleer görüşmeleri yapıcı geçti

13 Nisan 2025 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun