Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) döngüsel sermaye tamponu uygulaması ile kâr dağıtımına ilişkin yeni düzenleme yayınladı.
BDDK açıklamasına göre, döngüsel tampon oranı bankaların risk ağırlıklı varlıklar toplamının yüzde 0'ı ile yüzde 2.5'i arasında değişebilecek.
Döngüsel tampon oranı, en az bir yıl önceden kamuoyuna açıklanacak.
Tampon oranındaki artışlar, artışın ilan edildiği tarihten bir yıl sonra cari hali gelirken, düşüşler düşüşün ilan edildiği tarihten itibaren geçerli olacak.
Döngüsel tampon oranının hesaplanmasında kullanılan göstergeler, Kurum tarafından üçer aylık dönemler itibari ile gözden geçilerek, döngüsel tampon oranında herhangi bir değişiklik öngörülmesi durumunda kamuoyuna bilgi sunulacak.
Açıklamada şöyle denildi:
"Döngüsel tampon oranının belirlenmesinde Basel Komitesince önerilen ortak referans değişken olan kredi/GSYH açığı ana gösterge olarak dikkate alınacaktır. Kredi/GSYH açığı; herhangi bir zaman diliminde, kredi/GSYH oranı ile bu oranın uzun dönem trend değeri arasındaki farktır. Kredi verisi için geniş bir kredi tanımı yapılarak; bankalar (katılım bankaları dâhil) ve banka dışı mali kuruluşlar tarafından özel kesime kullandırılan krediler ile finansal olmayan özel sektör tarafından yurtdışından sağlanan kredilerin toplamı dikkate alınacaktır. GSYH olarak ise üç aylık yıllıklandırılmış milli gelir serisi kullanılacaktır."
İkinci bir açıklamada ise 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olmak üzere bankaların Türkiye pozisyonları için döngüsel tampon oranının sıfır olarak uygulanmasına karar verildiği ifade edilerek, şunlar denildi:
"(Döngüsel Sermaye Tamponu Uygulaması ile Bankalarca Yapılacak Kâr Dağıtımına İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde) ilk belirlemenin 2016 yılı itibarıyla başlayacak olması hususu göz önünde bulundurularak, söz konusu usul ve esasların 2'nci paragrafında yer alan uygulamanın, ilk belirlemeden sonra yapılacak oran değişiklikleri için geçerli olmasına, karar verilmiştir."
Kaynak: Dünya
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı