Yurtiçi entegre lojistik hizmetleri vermek üzere 2012 yılında kurulan Alternatif Lojistik, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açtığı iki büyük ihaleyi alarak rotayı afet lojistiğine çevirdi. TOKİ’nin deprem ve afet bölgeleri dikkate alınarak AFAD için inşa ettiği 27 lojistik merkezinden tamamlanan 22 merkezin işletmesini üstlenen Alternatif, ayrıca kurumun tüm nakliye işlerini yapıyor.
AFAD için 6 ayda 800 TIR’lık mal taşıyan şirket, bir yandan da olası İstanbul depremine ve diğer afetlere karşı lojistik merkezlerinde hazırlık yapıyor, acil durumda devreye sokulacak alternatif yol güzergahları üzerinde çalışıyor.
Yaklaşık 3 yıl önce kamu odaklı işlere yöneldiklerini belirten Alternatif Lojistik Genel Müdürü Okan Anitaş, bu kapsamda ilk olarak Kızılay’ın 52 noktada ana yüklenicisi olarak hizmet verdiklerini, geçtiğimiz haziran ayında ise AFAD’ın açtığı ihaleyi alarak bu kuruma hizmet vermeye başladıklarını söyledi.
Şirket bugün cirosunun yüzde 95’ini AFAD’a verdiği lojistik hizmetlerden sağlıyor. AFAD’ın ‘afet hazırlıklı bir ülke olma ve sıfırıncı dakika müdahale’ hedefiyle yeni bir yapılanmaya gittiğini ifade eden Anitaş, bu kapsamda Türkiye’nin farklı illerinde 27 lojistik merkezi kurma çalışmalarının başladığını belirtti. 27 lojistik merkezden 22’si tamamlandı. Bu merkezlerin işletmesini yapan Alternatif, haziran ayında iki lojistik merkezin işletmesini daha alacak. AFAD’la bu merkezlerin işletmesi için 34 aylık anlaşma imzalayan şirket, bu işten yaklaşık 45 milyon TL gelir elde edecek.
İşletmesini aldıkları depolarda verdikleri hizmetlere yönelik olarak Anitaş şu açıklamayı yaptı: “Lojistik işletmeciliğini gerçekleştirdiğimiz bu depolar, Türkiye coğrafyasında deprem ve afet bölgeleri dikkate alınarak planlandı. Bu depoların bulundukları yere yakın yerlerde gerçekleşebilecek afet bölgelerine gerekli malzemeleri ulaştırıyoruz.
Bu projede 350’ye yakın çalışanımız var. Bu depoların özel silahlı güvenliğinden operatörüne, işçisine ve depo yöneticisine kadar tüm ekip alternatif kadrosunda çalışanlardan oluşuyor. Malzemelerin periyodik kontrolleri yapıyoruz. Depolarımızda çadır, yatak, battaniye gibi malzemelerin yanı sıra çeşitli gıda maddeleri bulunduruyoruz.
Nemlenme gibi durumlara karşı düzenli havalandırma işlemleri ve kontroller yapıyoruz. Malzemeler 40’lık deniz konteynerlerinin içerisinde tutuluyor. Türkiye genelinde bu iş için toplam 1300 konteyner bulunuyor ve tamamında uydu takip cihazı yer alıyor. Konteynerlerin nereye gittiği AFAD tarafından izlenebiliyor.”
Kamplara 150 TIR mal taşıdı
Lojistik merkezlerinin işletilmesi ihalesinin yanı sıra AFAD’ın yurtiçi ve yurtdışına yapacağı tüm taşımaları üstelndiklerini açıklayan Anitaş, "Nakliye tarafında yıllık sözleşme yapıyoruz. AFAD'ın 500 bin km'ye kadar tüm taşımalarını yapıyoruz. Bu da neredeyse taşıma işinin tamamının bizde olması anlamına geliyor.
Proje kapsamında 34 aracı bünyemize kattık. Şu anda ağırlıklı olarak yardım kamplarına malzeme gönderiyoruz. Bu kapsamda K.Irak’a, Erbil’e Musul’a 150 TIR’lık malzeme gönderdik. Bu da 2014’ün sonu 2015’in başında gerçekleşti. Barınma malzemesi çadır sevkiyatı gereçekleştirdik.
Yine aynı şekilde Suruç ve Urfa’ya yardım malzemeleri gönderdik. Bunlar bizim rutin işlerimiz. Bizim aslında kendimizi hazırladığımız konu; bir afet anında depoları en kısa sürede aktif ederek barınma malzemelerini götürebilmek. Biz her türlü afete karşı hazırlıklıyız. Bölgede deprem ve sel gibi herhangi bir afet durumunda her türlü malzemeyi karşılamak için hazırız" diye konuştu.
İstanbul depremine hazırlanıyor
Olası İstanbul depremi ile ilgili de önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Anitaş, "İstanbul depremi Türkiye’yi bekleyen gerçeklerden biri. Bununla ilgili İstanbul’a en yakın Tekirdağ, Yalova ve Düzce depoları var. Bir de Kocaeli’de inşaatı devam eden büyük bir proje var. 27 depodan biri. Oranın seçilme nedenlerinden biri de havalimanına yakın olması. Yurtdışından gelecek malzemelerin İstanbul’a girişinin oradan daha rahat olacağı düşünülüyor.
Biz bu noktada alternatif güzergah yolları neler olabilir diye düşünüyoruz. Olası bir afet anında araçlarımız çevre yolunu kullanamadığı takdirde nereleri kullanabiliriz diye bakıyoruz. Konteynerle girmedik, konteynerleri afet bölgesinin dışında bir yerde boşalttık. Oradan istenilen bir malzemeyi nasıl gönderebileceğimiz konuları gibi bir takım varyasyon planları üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.
'Yalancı alarm'la hazırlık yapılıyor
Afet anında değil öncesinde hazırlıklı olmanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Anitaş, personellerini sürekli eğitiklerini ve yalancı afet alarmları ile onları sürekli afete hazır halde tuttuklarını ifade etti. Anitaş, "AFAD da bize yalancı alarm verebiliyor. Çünkü durağan bir işte bu gerekli" dedi.
Alternatif Lojistik enerji sektöründe yatırım planlıyor
Alternatif Lojistik, enerji taşımacılığına yönelik büyük bir projeye hazırlanıyor. Yabancı ortaklı global bir enerji şirketinin gaz taşıma işlerine talip olan şirket, bu projeyi alırsa ADR'li 80 aracı bünyesine katacak. Alternatif Lojistik Genel Müdürü Okan Anitaş, 5 yıl süreli olacak bu işin yıllık yaklaşık 20 milyon TL'lik ciro getireceğini söyledi.
Görüşmelerin devam ettiğini belirten Anitaş, bu işi alırlarsa 10 milyon TL araç yatırımı yapacaklarını belirtti. Anitaş, afet taşımacılığı dışında büyümek istedikleri alanın proje taşımacılığı olduğunu ifade etti. Anitaş ayrıca, büyüme planları doğrultusunda yeni bir şirket satın alabilecekleri gibi ortaklığa da sıcak baktıklarını açıkladı.
Kaynak: www.dunya.com.tr
Tarih: 27.04.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı