Egedesonsöz'ün haberine göre; İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, depremden mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz aylarda önemli bir karar alınmıştı.
BAYRAKLI'NIN ÖNERİSİ BÜYÜKŞEHİR'DE REVİZE EDİLDİ
Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Muhalefet partileri emsal kararının kent genelinde verilmesi gerektiği gerekçesi ile karara 'ret' oyu kullanırken, Millet İttifakı oyları ile kabul edilen karara depremzedelerden de tepki gelmişti.
BAŞKAN SOYER MÜJDE VERMİŞTİ
Süreçte yaşanan gelişmeler sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümünde uygulanması için parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı önerisini Büyükşehir Meclisi'ne getirileceğini açıklamıştı.
EMSAL KARARINDA KRİTİK DEĞİŞİKLİK
Başkan Soyer'in açıklamaları ardından Kasım ayı olağan Meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin emsal artışı önerisi komisyonlara sevk edilmişti. Komisyonda görüşülen maddenin detayları belli olurken, ada bazlı emsal artışına yer verilmediği gözükürken 'K sınırları' ibaresinin yer almaması sonrası az hasarlı yapılarda da dönüşüm de soru işareti oluşmuştu.
DEPREMZEDELERDEN TEPKİ
İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, kararın yanlış olduğunu belirtirken, "Biz bu kararı anlatmakta zorluk gecikiyoruz. Bundan önce bir karar verildi, depremzedelerin nabzı yoklandı ve yüzde 30 isteyen depremzedeler yüzde 20'ye de tamam demişti. Yüzde 20'den sonra ekonomik durumlarda yeni gelişmeler oldu ve zaten bu emsal fiyat artışları ile yüzde 10'lara geriledi. Bunun üzerine gidip 68 bin bağımsız birim için alınan karardan geri adım atılmasını ve bizlerin nasıl görmezden gelindiğini anlamıyoruz. Bu 68 bin aile nasıl yok sayılır" ifadelerini kullandı.
1 YILLIK SÜREÇTEN NE ANLADIK?
Emsal konusu ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından böyle bir hamlenin neden yapıldığını da soran Özkan, "Biz bu 1 yıllık süreçten bu karar sonrası ne anladık? Hiçbir kazanımımız kalmadı bu şekilde. Az hasarlılar ortadan kalkınca emsal sadece orta hasarlılara verilmiş gibi oluyor. Zaten ağır hasarlılara bir durum söz konusuydu. Burada depremzedelerin duyguları ile oynanmış oldu. Konu konuşulup bitmişti. Bu hamle neden?" diye konuştu.
ÖNÜMÜZDE 2 YOL KALDI
Kararın kabul edilmesi halinde depremzedelerin tavrının net olacağını belirten Özkan, "Bunun dönüşü yok. Burada önümüzde artık iki yol var. İkisini de yapacağız. Bunlardan biri Konak'ta bulunan Atatürk Meydanı'na çadır açarız ve orada kalırız. Bir diğeri de Ankara'ya yürürüz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı emsal kararını vermişti. Ancak şu an yapılan ver '-miş' gibi yapmaktır. Bu hareket de zaten mağdur olan depremzedelerimizi hayal kırıklığına uğratmaktır" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı