Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2016'nın son çeyreği büyüme verileri bu cuma açıklanacak ve çok büyük bir ihtimalle orta vadeli program çerçevesinde olacak. Yıl sonu itibarıyla Türkiye yüzde 2,5 ila 3 arasında, 3’e yakın bir büyüme tutturacak. Bu bir başarı mıdır? Hayır. Türkiye, ortalama yüzde 5,5 büyümek zorunda olan bir ülke." dedi.
Kaya İzmir Termal Oteli Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İzmir İş Dünyası Buluşması"nda konuşan Zeybekci, İzmirli iş adamlarına hitap etti, gündemdeki ekonomik gelişmelere değinerek, 16 Nisan'daki halk oylaması için destek istedi.
Zeybekci, dünyanın hızlı bir dönüşüm içinde olduğu, önce doğru ve değerli kabul edilen bir kararın bir süre sonra yanlış ya da gereksiz olarak değerlendirildiğini, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanması gündemdeyken rafa kalkan serbest ticaret anlaşmanın buna örnek gösterilebileceğini söyledi.
Dünya ticaretinde liberalleşme çabaları sürerken büyük devletlerde korumacı ve tutucu bir trendin öne çıktığını anlatan Zeybekci, böyle bir ortamda Türkiye adına asla umutsuzluğa kapılmadıklarını, negatif düşünce içinde olmadıklarını, Türkiye'nin özellikle enerji yatırımları ve mevcut konut stokundaki yenilenme gereği ile önemli bir potansiyel barındırdığını, bu yüzden gelecekle ilgili beklentilerinin iyimser olduğunu belirtti.
Zeybekci, Türkiye'nin son 14 yılda ciddi bir ekonomik gelişim gösterdiğine dikkati çekerek, bunu mevcut anayasal sistemde başardığını, geçmişte koalisyonlardan kaynaklanan siyasi istikrarsızlıkların bedelini milletin ödediğini, özellikle erken yaşta emekli edilen iş gücünün Türkiye'de ciddi bir sosyal güvenlik açığı oluşturduğunu vurguladı.
Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ettiğini dile getiren Zeybekci, "2016'nın son çeyreği büyüme verileri bu cuma açıklanacak ve çok büyük bir ihtimalle orta vadeli program çerçevesinde olacak. Yıl sonu itibarıyla Türkiye yüzde 2,5 ila 3 arasında, 3’e yakın bir büyüme tutturacak. Bu bir başarı mıdır? Hayır. Türkiye, ortalama yüzde 5,5 büyümek zorunda olan bir ülke. Biz her sene 1 milyon vatandaşımıza iş üretmezsek, geri sayıyoruz. Türkiye, büyümek zorunda bunu da reel sektör eliyle yapmak zorunda. İhracata dayalı bir büyüme ile gelişmek zorunda." diye konuştu.
Zeybekci, Türkiye'nin 2013'te 3'üncü havalimanı, Kanal İstanbul, nükleer santral gibi büyük projelerle gündeme gelmesiyle iddiasını ortaya koyduğunu anımsatarak, "Başımıza ne geldiyse iddialı olmamızdan geldi. Biz fazla olduk. 'Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul'a yapıyorum' derseniz, dünyanın bütün dengelerini bozarsınız. 'Dünyada bir numaralı hub merkezi olacağım.' derseniz başka buluşma noktalarını üzüyorsunuz." ifadelerini kullandı.
Bugün düzenlenen basın toplantısında, EXPO 2015 ile 2020'ye aday olan ancak kazanamayan İzmir'in 2025 yılında düzenlenecek EXPO için yeniden aday olmasına karar verdiklerini, bunu da "EXPO Ege" başlığıyla yapacaklarını açıkladıklarını anımsatan Zeybekci, ayrıca İzmir için çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını, hazırlıkları tamamlandığında bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.
Zeybekci, mevcut anayasal sistemdeki sıkıntıların en çok iş dünyasına dokunduğuna anlatarak, "Bu mesele sizin meseleniz, bunu size söyleyerek gereğini yaptım. Şu anda Başbakan İzmir milletvekili... Ne olur İzmir milliyetçisi olalım, İzmir menfaatine bakalım. 16 Nisan’da bu dertten kurtulalım. İzmir’e yazık etmeyelim. İzmir başbakanını sevindirsin"
Bu arada toplantıdan önce Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, iki kurum arasında KOBİ dışındaki işletmelere 20 milyon liraya kadar KGF teminatıyla kredi sağlanmasını öngören protokol imzalandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı