8.643,88 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,07 TRY Faiz Faiz
75,11 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,50 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,15 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.026,19 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Ekonomi Bakanı Çağlayan

''Güney Kore ile 1 Ağustos 2012'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girecek'' -''İhracatçılarımız, 520 milyar dolarlık Güney Kore pazarına STA ile daha avantajlı girecek''

Ekonomi Bakanı Çağlayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile 1 Ağustos 2012'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe gireceğini bildirdi. 
     Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Güney Kore ile imzalanan STA'nın ''çerçeve anlaşma'' ve ''mal ticareti anlaşması'' olmak üzere iki anlaşmadan oluştuğunu kaydederek, çerçeve anlaşmasının iki ülke arasındaki hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin mal ticareti anlaşmasının yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde başlatılmasını takvime bağladığını, ayrıca, taraflar arasında uzlaşı sağlanacak herhangi bir konunun STA kapsamına dahil edilmesine olanak tanıdığını belirtti. 
     
     -Gümrük vergileri büyük oranda sıfırlanacak- 
     
     Mal ticareti anlaşması ile Türkiye ile Güney Kore arasında karşılıklı sağlanacak pazar açılımının esaslarının belirlendiğine işaret eden Çağlayan, şu bilgileri verdi: 
     ''Taraflar 10 yılda kademeli olarak tüm tarife satırlarının yüzde 90'ında gümrük vergilerini sıfırlayacaklardır. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ise toplam tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80'ini, Türkiye ise yüzde 65'ini sıfırlayacaktır. 
     Sanayi ürünlerinin tamamında en fazla 7 yılın sonunda tüm vergilerin karşılıklı sıfırlanması tamamlanacak olup; tarım ürünlerinin yüzde 52'sinde 10 yılın sonunda gümrük vergileri kaldırılacaktır. 
     Tarım ticaretine konu ürünlerin 10 yılın sonunda vergisi sıfırlanacak olup, Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri olan fındık, zeytinyağı, tütün, kuru üzüm, buğday unu, şeker mamulleri, çikolatalı mamuller, makarna gibi ürünlerde taviz alınmıştır. 
     Sanayi ürünlerinde; Güney Kore'den ithalatımızın yüzde 22'sine tekabül eden birtakım elektronik, demir-çelik, tekstil ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergisi indirimi 7 yıllık bir takvimin ardından tamamlanacaktır. Türkiye'nin, halihazırdaki sanayi ürünleri ihracatının yüzde 93'ü anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Güney Kore'ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecektir. Kore tarafı ise ticarete konu sanayi ürünlerinde bu oranı ancak 7 yılın sonunda yakalayabilecektir.'' 
     
     -Uzak Doğu ile ilk STA- 
     
     Ülkeler arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin Güney Kore'ye ihracatı 528 milyon dolar civarında iken Güney Kore'den ithalatın 5 milyar 660 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti. 
     Anlaşmanın 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe gireceğini bildiren Çağlayan, ABD-AB arasında STA müzakereleri görüşmelerinin sürdüğü bugünlerde, Türkiye'nin ABD-AB Transatlantik müzakerelerinde AB ile aynı anda ABD ile STA imzalamaya çalışmasının büyük önem taşıdığını belirterek, ''Güney Kore ile imzalanan STA bu zorlu müzakere sürecinin en büyük kanıtıdır'' ifadesini kullandı. 
     Anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle, Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret rakamlarının dengeli bir yapıya kavuşturulması, iş adamları arasındaki işbirliği imkanlarının güçlendirilmesiyle Güney Kore yatırımlarının artırılmasının hedeflendiğine vurgu yapan Çağlayan, ''Türkiye'nin Uzak Doğu'daki ilk STA'sı olan Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması ile ihracatçılarımız 2012 yılında dünyadan 520 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan Kore pazarına tercihli giriş imkanına kavuşmuş olacaklardır'' değerlendirmesinde bulundu. 
     
     -AB ve ABD'li ihracatçı ile eşit rekabet imkanı- 
     
     Çağlayan, anlaşmanın, 2011 ve 2012 yıllarında yürürlüğe giren AB-Güney Kore ve ABD-Güney Kore STA'larının ardından, ihracatçılara Güney Kore pazarında AB ve ABD'li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme olanağı sağlanacağına işaret etti. 
     Türkiye'nin, 19 ülke ile STA'sı bulunduğunu kaydeden Çağlayan, 21 ülke ile STA müzakeresi yürütüldüğünü veya müzakerelere başlanması yönünde girişimlerin sürdüğünü hatırlattı. 
     STA'ların pazara girişte önemli avantajlar sağladığına dikkati çeken Çağlayan, 2000-2012 döneminde, Türkiye'nin genel ihracat artış oranı yüzde 446 iken, STA olan ülkelere ihracatın yüzde 551 arttığını vurguladı. 
     Çağlayan, anlaşmanın hayırlı olmasını dileyerek, ihracatçıların haksız rekabetten kurtulması ile Güney Kore pazarından daha fazla pay alacaklarına yürekten inandığını bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bakan Şimşek, Türkiye-Çin İş Birliği Komitesi Toplantısı için Pekin’e gidiyor

5 Kasım 2024 Salı

Swiss Steel Group Yönetim Kurulu’nda değişiklik yaptı

31 Ekim 2024 Perşembe

Per Elfgren SSAB Special Steels başkanı olarak atandı

30 Ekim 2024 Çarşamba

Vale ve Jinnan Steel & Iron Group, Umman’da demir cevheri yoğunlaştırma tesisi yatırımı duyurdu

30 Ekim 2024 Çarşamba

UND’den taşımacılara transit süre müjdesi

25 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun