Büyük Türk çelik üreticisi Çolakoğlu, S&P Global Platts'a 17 Aralık'ta Avrupa Komisyonu'nun bazı Türk çelik ürünlerinin ithalatına % 4,6-% 7,8 oranında anti-damping vergisi uygulayacağını söyledi.
AK, Avrupalı ??çelik üreticileri grubu Eurofer'in talebi üzerine Mayıs ayı ortasında Türkiye'den bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlerin ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlattı.
Çolakoğlu CEO'su Uğur Dalbeler, “AB Komisyonu'nun son görev kararı, Türkiye'den ithalatı engellemenin bir başka adımı” dedi. "Türkiye, AB'ye karşı tedbirlerle cevap vermediği sürece bu konudaki hamlelerine devam edecek gibi görünüyor."
Platts tarafından görülen AK karar belgesine göre, Çolakoğlu en yüksek geçici vergiye tabi iken, Türkiye'nin en büyük entegre çelik üreticisi Erdemir Grubu (Erdemir ve İsdemir)% 5,4 vergi oranına sahip.
En düşük vergiye % 4.8 ile Habas sahip olurken, Borçelik ve Ağir Haddecilik % 5.9 oranında görev alacak. Diğer tüm Türk şirketlerinin geçici gümrük vergisi % 7,6 olacak.
AK Kasım ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'den sıcak haddelenmiş yassı çelik ithalatının anti-damping soruşturmasının bir parçası olarak 13 Kasım'dan itibaren kayda tabi olacağını, yani bu tarihten itibaren geriye dönük verginin de uygulanabileceği anlamına geliyor.
AB, Türkiye'nin ana sıcak sac ihracat pazarıdır ve vergi kararı Türk üreticilerin ihracatını sınırlayabilir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kotalara ve güvenlik soruşturmalarına rağmen İtalya, Ocak-Ekim döneminde 785.500 mt ile Türkiye'nin ana sıcak rulo ihracat pazarı olarak kaldı. Toplam, 2019'un aynı dönemindeki 867.100 mt'un altında kaldı.
İspanya, 2020 yılının ilk 10 ayında 308.700 mt ile Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat noktası oldu ve bir önceki yıla göre yine 516.600 mt'un keskin bir düşüşü oldu.
AK, vergileri uygulama niyetini resmi olarak teyit etmedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı