“Sıfır Atık Yönetmeliği”nin 12.07.2019’da yürürlüğe girmesinin ardından çalışmalara başlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda birimlerdeki çöp kutuları kaldırıldı, atıklar katlarda ayrıştırıldı, özel alanlarda depolandı ve geri dönüşüme hazır hale geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belirli aralıklarla bu çalışmaları denetlenen EBSO, “Sıfır Atık Belgesi”ni” almaya hak kazandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da “Gelecek nesillerimiz, çocuklarımız için atık yönetimi konusundaki duyarlılığı, her bireyin, her kurumun göstermesi gerekiyor. O yüzden bu belgenin anlamı büyük” dedi.
“Sıfır Atık Projesi”ne 2018 yılında pilot kurum olarak dahil olan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) bu tarihten itibaren çalışmalarına hız verdi. 2019 yılının Temmuz ayında yürürlüğe giren “Sıfır Atık Yönetmeliği” ile birlikte, verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçilmesi amacıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurularak Sıfır Atık Belgesi alınması kararlaştırıldı.
Bu bağlamda Sıfır Atık Proje Ekibi oluşturulurken birimlerdeki çöp kutuları kaldırıldı. Tüm atıkların kaynağı, türü, miktarı, atık biriktirme, toplama ve taşıma yöntemleri, geçici depolama alanı, atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin mevcut durum tespiti yapıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belirli aralıklarla yapılan denetimler sonunda istenen çalışmaları ve süreçleri yerine getiren EBSO, “Sıfır Atık Belgesi”ni almaya hak kazandı.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Öncelikle bu belgenin alınmasında emeği geçen sıfır atık proje ekibini ve çevreye duyarlı EBSO çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Temiz çevre, temiz toplum hepimizin önceliği. Ancak bunun için bir çaba gösterilmesi gerekiyor. İşte EBSO olarak bu çabayı gösterdiğimize inanıyorum. Çevremizi doğamızı korumadığımız, ona özen göstermediğimiz takdirde bunun sonuçları kuraklık, salgın ve diğer doğal afetler olarak bize geri dönüyor ve telafisi edilemez sonuçlar doğuruyor” dedi.
Sıfır Atık çalışmalarının yaygınlaştırılmasının ve geliştirilmesinin önemine değinen Yorgancılar “Hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Çevremizi yaşanır kılmak için atık yönetimi son derece önemli . Buna evlerimizden ve iş yerlerimizden başlamak zorundayız. Bireysel olarak da ‘benim atığımdan ne olur’ dememek gerek. Gelecek nesillerimiz, çocuklarımız için bu duyarlılığı her bireyin, her kurumun göstermesi gerekiyor. O yüzden bu belgenin anlamı büyük” diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı