Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü Türkiye Müteahhitleri Birliği iftarında buluştu. TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün’ün ev sahipliği yaptığı iftara, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 16 ülke büyükelçisi, Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri ve iş dünyasından davetliler katıldı.
Swiss Otel Ankara’da düzenlenen iftarda konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, müteahhitlik sektörünün Türkiye’nin yüz akı sektörlerden biri olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Zor bir yılı geride bıraktık. Türkiye bu arada bütün yatırımlarını da aksatmadan yürüttü. Yüz akımız gururumuz Marmaray, 3. Köprü, inşaatı devam eden 3. Havalimanımız, Osmangazi Köprüsü bunların hepsi sizlerin eseri” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışı gezilerinde Türk müteahhitlerinin dünyanın en iyisi olduğunu her fırsatta özellikle vurguladığını anlatan Kaynak, “Evet, dünyanın en iyileri bizim müteahhitlerimiz. Biz sizlerle ve ülkemizle gurur duyuyoruz. İnşallah gelecek dönem ekonomimizin daha sağlam temeller üzerinde devam ettiğini göreceğiz ve aynı zamanda demokrasimizin de daha kökleştiğini göreceğiz. Türkiye 16 Nisan’dan itibaren yeni bir döneme girdi. 2 yıllık süre içinde uyum yasaları inşa edilecek. Bundan sonra işlerimiz daha hızlı, daha pratik, daha kısa sürede gerçekleşecektir” diye konuştu.
Kalkınma Bakanı Elvan: Müteahhitlikteki güçlü yapıyı fırsata dönüştürmeliyiz”
İnşaat sektörünün büyümenin lokomotifi olduğunu kaydeden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Zaman zaman müteahhitlik ve inşaat sektöründeki bu büyümenin gerçek anlamda Türkiye’nin yüksek teknoloji üretmesine uygun gelişmeler olmadığı da ifade edilmiştir. Ancak ben buna katılmıyorum” dedi. Elvan şöyle devam etti: “Çünkü inşaat sektörü özellikle ileri ve geri bağlantıları olan en yüksek sektörlerden biridir. Dolayısıyla inşaat sektörü ekonomimizin bugün canlanmasına ciddi katkı sağlıyor, bundan sonraki süreçte de hem yurtiçinde, hem yurtdışında gerçekten büyük bir performans göstermesi söz konusu olacak, canlılık devam edecektir. Türkiye ekonomisine katkısı devam edecektir. Bir taraftan kamu altyapı yatırımları, diğer taraftan konut alanında güçlü bir yatırım, kentsel dönüşüm projeleri ve yurtdışı müteahhitlik hizmetlerini düşündüğümüzde gerçekten inşaat sektörüyle bağlantıları olan endüstrimizin güçlenmesi için önemli bir fırsatın söz konusu olduğunu ifade edebilirim. İşte inşaat sektöründeki, müteahhitlik hizmetlerindeki bu güçlü yapıyı bizim mutlaka fırsata dönüştürmemiz gerekiyor. Neresinden bakarsak bakalım, eksikliklerimiz olmasına rağmen, yapacağımız çok fazla sayıda iş olmasına rağmen Türkiye müteahhitlik hizmetlerinde dünyada en çok konuşulan ülkelerin başında gelmektedir. Ortalama proje tutarındaki artışa baktığınızda 3-5 milyon dolarlardan 100 milyon dolarlara yükselmiş durumda. Bu bizim müteahhitlerimizin çok daha nitelikli, çok daha vasıflı işler yaptığını özellikle yurtdışında göstermektedir. Bu da bizler için gurur kaynağıdır.
Yenigün: “Tüm iş dünyasının beklentisi sıranın artık ekonomiye gelmesidir”
İftar davetinin ev sahipliği yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Birlik ve beraberliğin, Ramazan ruhunun her zamankinden daha büyük değer taşıdığı bugünlerde; TMB olarak Hükümetimiz, bürokrasimiz, üyelerimiz, yabancı dostlarımızla, bu mübarek ayda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Yenigün özetle şunları söyledi:
YENİ SİSTEM BENİMSENDİ, NORMALLEŞME ZAMANI: 16 Nisan'da gerçekleştirilen referandum ile milletimiz önemli bir karar vermiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini benimsemiştir. İçinde bulunduğumuz süreçte, tüm iş dünyasında egemen olan beklenti, gerilimi azaltacak, normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturulması; sıranın artık ekonomiye gelmesidir.
YAPISAL REFORMLAR İVEDİLİKLE GÜNDEME ALINMALI: Türkiye ekonomisinin temel dinamikleri şoklara karşı kırılgan olmadığını defalarca göstermiştir. İş dünyası yatırımları sürdürmek, devlet ise teşvik mekanizmalarıyla bu süreci desteklemek için çalışmaktadır. Ancak kısa vadeli teşvik tedbirleri ile uzun mesafe almak mümkün değildir. Yapısal reformlar da ivedilikle gündeme alınmalıdır.
DEV YATIRIMLARI TMB ÜYELERİ HAYATA GEÇİRİYOR: Türkiye'de gerçekleştirilmekte olan dev altyapı yatırımları; 2016 yılında açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları, Avrasya Tüneli, önümüzdeki dönemde açılması planlanan İstanbul 3. Havalimanı, Çanakkale Köprüsü gibi çok önemli projelerin tümü; ayrıca bazı illerde açılışı yapılmaya başlanan entegre sağlık yerleşkeleri, kamu-özel ortaklığı modeli ile TMB üyeleri tarafından hayata geçiriliyor.
RUSYA’DAKİ NORMALLEŞME İÇİN CUMHURBAŞKANIMIZA ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ: Ancak tüm dünyada, özellikle de bizim ana pazarlarımızda sular durulmuyor. Geçtiğimiz hafta en önemli pazarımız olan Rusya'ya ilişkin, yaptırımların kaldırılmasına yönelik haberlerle çok mutlu olduk. Bu açıdan, Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi yönünde başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümetimizce atılan adımlar için içten teşekkürlerimizi bu platformda bir kez daha sunuyoruz.
KATAR ENDİŞELERİMİZİ ARTIRDI: Katar Krizi, ana pazarlarımızdaki kaygı unsurlarımızı biraz daha arttırdı. Hem Türkiye ekonomisi, hem de yurtdışı müteahhitlik açısından büyük önem taşıyan Arap ülkeleri ve Katar arasında yaşanan krizde, Türkiye'nin mekik diplomasisi ile arabulucu rolünü sürdürmesini çok olumlu buluyoruz. Ekonomi Bakanımızın ifadesi ile kardeşler arasındaki bu küskünlüğün en kısa zamanda çözülmesi tüm bölgenin menfaatine olacaktır.
EN KÖTÜSÜNÜN GERİDE KALDIĞI YENİ BİR DÖNEM DİLİYORUZ: Geçen dönemde yaşanan şokların bize verdiği en büyük ders, sanırım kişisel öncelikleri bir yana bırakıp milletçe kenetlenmenin, “bir ve bütün" olmanın bizim için ne kadar hayati önem taşıdığını göstermesi oldu. En kötüsünün gerçekten geride kaldığı, aydınlık günler göreceğimiz yeni bir dönem olmasını diliyoruz. En büyük dileğim, İslam felsefesinin çizdiği yolda, karşılıklı sevgi ve anlayış içinde, birbirimizin haklarına saygılı ve insanlığa yararlı bir yaşam sürmemizdir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı