9.765,12 TRY BIST 100 BIST 100
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
4,84 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,50 TRY Faiz Faiz
72,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,03 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,71 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.600,46 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyanın en iyi gelişmekte olan pazarları neler?

Önümüzdeki süreçte gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini neler bekliyor? Hangi ülkelerin ekonomisinde büyüme öngörülüyor? Dünyanın nominal GSYİH'sının %31'ini oluşturan en büyük on gelişmekte olan pazarın ekonomik özeti...

Dünyanın en iyi gelişmekte olan pazarları neler?

Çin

Çin, Dünya Bankası sınıflandırmasına göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve üst orta gelirli bir ülke. Çin'in uzun süreli COVID karantinası ve devam eden kısıtlamalar, 2022'deki büyümesini yavaşlattı. Ülkede normalleşme sürecinden sonra, ekonomik büyümenin 2022'de %3'lük orandan 2023'te %5,2'ye çıkması bekleniyor. 2024 için büyüme tahmini %4,5 olarak beklenirken, ekonomisindeki toparlanmanın bölgede olumlu bir yayılma yaratacağı öngörülüyor. Bununla birlikte, Çin ekonomisi iki engelle karşı karşıya: küresel yavaşlamanın ihracatı üzerindeki etkisi ve emlak piyasasındaki zayıflık. 2023 için GSYİH'sının 19,37 trilyon dolar olması ve bunun küresel GSYİH'nın %18,43'üne eşdeğer olması bekleniyor. 2028 yılına kadar Çin'in GSYİH'sının 27,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor ki bu da küresel GSYİH payının %20,5'i olacak.

Hindistan

Hindistan hükümeti, büyümeyi ve rekabet edilebilirliği artırmak için özellikle altyapıya yönelik sermaye harcamalarını artırma taahhüdünü sürdürdü. Yıllar geçtikçe, yükselen orta sınıf ve buna karşılık gelen harcama modelindeki değişim, Hindistan'ın iç tüketime dayalı ekonomisini güçlendirdi. 2023 için 3,76 trilyon dolar olarak değerlendirilen nominal GSYİH'sının, Hindistan'ı dünyanın üçüncü büyük ekonomisi yapacak olan IMF tahminlerine göre 2028'de 5,57 trilyon dolar olması bekleniyor. Hindistan, Dünya Bankası'na göre daha düşük orta gelirli bir ülke. Bir EY raporuna göre, 2047'de, Hindistan ekonomisi kişi başına düşen GSYİH'nın 15.000 doları geçmesiyle 26 trilyon dolarlık bir GSYİH büyüklüğüne ulaşacak.

Brezilya

Dünya Bankası'na göre üst orta gelirli bir ülke olan Brezilya, Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi. IMF tahminlerine göre 2,08 trilyon dolarlık GSYİH büyüklüğü ile 2023'te en büyük onuncu ekonomi olmaya hazırlanıyor ve 2022 sıralamasından bir basamak yükseliyor. Brezilya'nın GSYİH'sının 2028 yılına kadar 2,75 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor ve bu da onu dünyanın sekizinci en büyük ülkesi yapıyor. Ülke, dünyanın en büyük tropikal ormanı olan Amazon yağmur ormanlarının %60'ından fazlasına ev sahipliği yapıyor. Artan küresel talep, güçlü fiyatlar ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle Brezilya'nın tarımsal üretimi son yirmi yılda hızla arttı. Ancak, kamu yolsuzluk skandalları, siyasi sorunlar, enflasyon ve istihdam ve gelir eşitsizliği, ilerlemesinde yapısal darboğazlar yarattı ve bu nedenle, olumlu demografiye rağmen, büyüme potansiyeli son on yılda tam olarak gerçekleştirilemedi.

Güney Kore

Dünya Bankası'na göre, hükümetin benimsediği politikalar, 1962 ile 1994 yılları arasında yıllık ortalama %10'luk reel GSYİH büyümesiyle sonuçlandı. Ancak Asya mali krizi, ekonomisinde uzun süredir devam eden zayıflıkları (yüksek düzeyde kısa vadeli dış borçlanma gibi) açığa çıkardı ve bu, GSYİH'sında keskin bir daralmaya yol açtı. Bugün ise, ülke teknoloji ve inovasyonun merkezlerinden biri. Kore, Samsung Electronics Co. Ltd., Hyundai Motors Company Limited, Kia Motors Corporation, Hyundai Heavy Industries Company Limited ve POSCO gibi dünyaca ünlü şirketlere ev sahipliği yapıyor. 2023 için öngörülen GSYİH büyüklüğü 1,72 trilyon dolar, Kore'yi 12. büyük ekonomi konumuna getiriyor. GSYİH'sının 2028 yılına kadar 2,12 trilyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Kore, dünyanın ihracata en çok bağımlı sanayileşmiş ülkelerinden biri olmaya devam ediyor.

Meksika

Meksika, zengin kültürel tarihe ve bol doğal kaynaklara sahip olmasıyla dünyanın en büyük 14. Ekonomisi, Latin Amerika'nın da en büyük ikinci ekonomisi konumunda. Meksika son otuz yılda ilerleme kaydetti; ancak, tam potansiyeline ulaşamadı. Bir rapora göre, Meksika'nın 1993'te NAFTA'nın imzalanmasından bu yana yıllık ortalama %2'lik GSYİH büyüme oranı, yüksek kayıt dışı çalışma oranları (%56), yoksulluk (%44) ve azalan petrol üretimi gibi sebeplerle çoğu gelişmekte olan pazardan daha yavaş ilerliyor. Meksika'nın 2023 GSYİH'sının 1,67 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor ve 2028'de 2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Dünya Bankası'na göre üst orta gelirli bir ekonomi olarak sınıflandırılan Meksika, 6,1 milyar varil petrol rezervine sahip ve bir OPEC+ ülkesi.

Endonezya

Dünyanın en büyük takımadası olan Endonezya, dünyanın en büyük 15. ekonomisi ve Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi. 1997 yılına kadar geçen 30 yıllık süreçte ülke yıllık ortalama %7 oranında büyüdü. 1997'deki Asya mali krizinden sert bir şekilde etkilendi ve bu da GSYİH'nın çift haneli daralmasına neden oldu. Endonezya, 2008 krizi sırasında ekonomisini koruyan düzeltici politikalar benimsedi. Bununla birlikte, COVID-19 ekonomisini olumsuz etkiledi ve Dünya Bankası tarafından üst-orta gelirli bir ulustan alt-orta gelirli bir ülke sınıflandırmasına geriledi. İçinde bulunduğumuz dönem, “küresel pazarda beşeri sermayeyi ve rekabet edebilirliği geliştirerek ekonomisini güçlendirmeyi amaçlayan” 20 yıllık kalkınma planının (2005-2025) son aşamasını işaret ediyor. Endonezya'nın 2023 GSYİH tahmini 1,39 trilyon dolar ve 2028 yılına kadar 2 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, dünyanın kanıtlanmış en yüksek ikinci petrol rezervine sahip. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı olarak petrol, Suudi ekonomisinin ayrılmaz bir parçası. Ekonomisi, yüksek petrol fiyatları, özel yatırımlardaki artış ve reformların uygulanması sayesinde 2022'de %8,7 büyüdü. Petrole olan bağımlılığının farkına varan Suudi Arabistan, son on yılda ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştı. Küresel pazarlara erişim sağlamak, istihdam yaratmak ve yabancı yatırımı teşvik etmek için 2005 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldı. 2022'de, petrol dışı büyümenin ana itici güçleri olan toptan, perakende ticaret, inşaat ve ulaştırma ile petrol dışı %4,8'lik bir GSYİH büyümesi yaşadı. Patlayan ekonomik aktivitenin mevcut durumuna, düşük işsizlik ve enflasyon eşlik ediyor. 2023 için GSYİH tahmini 1,06 trilyon dolar ve bunun 2028'de 1,25 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye

Türkiye dünyanın en büyük 19. ekonomisi. IMF verilerine göre 2022'de 905,52 milyar dolar olan GSYİH büyüklüğünün 2023'te 1,02 trilyon dolar ile 'trilyon dolarlık ekonomi' kulübüne katılması öngörülüyor. Türkiye'nin reel GSYİH'sı 2002-2018 yılları arasında yılda ortalama %5 büyüyerek orta-üst gelir statüsüne ulaştı. Bununla birlikte, ülke ekonomisi 2018'den bu yana yüksek enflasyon, artan cari açık ve dış borç dahil olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. 2023'ün başlarında, yıkıcı bir deprem Türkiye'nin güneyinde geniş çapta hasara neden oldu. Yeniden yapılanma çabalarından sağlanan artışın, aksamadan kaynaklanan ekonomik aktivitedeki olumsuz etkiyi büyük ölçüde telafi etmesi bekleniyor. Genel olarak, işsizlik oranının %10'a yakın kalması, enflasyonun ise 2023 ve 2024'te %40'ın üzerinde kalması bekleniyor. Ekonominin 2028 yılına kadar 1,33 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Tayvan

Tayvan'ın canlı piyasa ekonomisi, küresel ekonomide önemli bir konuma sahip. Tayvan, yüksek teknoloji sektörüne 1980'lerde girdi. Bugün, bilgi ve iletişim teknolojisi sektörü dünyanın en iyi bilinenleri arasında yer alıyor. Tayvan, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd. (TSM), ASE Technology Holding Co., Ltd. (ASX), United Microelectronics Corporation (UMC), Chunghwa Telecom Co., Ltd. ( CHT), Himax Technologies, Inc. (HIMX), Foxconn/Hon Hai Precision Industry Co., MediaTek Inc., Formosa Petrochemical Corporation ve Delta Electronics, Inc. gibi dünya çapında en iyi bilinen şirketlerden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Dünya Bankası tarafından sınıflandırıldığı üzere yüksek gelirli bir ekonomi olan Tayvan’ın, IMF verilerine göre, 2023 GSYİH'sının 790 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve 2029'a kadar 1 trilyon doları geçmesi bekleniyor.

Polonya

Polonya ekonomisi, 25 yılı aşkın bir süredir istikrarlı bir büyüme ve gelişme hızına tanık oldu ve bu da onu Avrupa'nın en dirençli ekonomilerinden biri haline getirdi. 2023'te öngörülen 748,88 milyar dolarlık GSYİH ile Polonya, dünyanın en büyük 21. ekonomisi. Polonya, 2028 yılına kadar trilyon dolarlık ekonomi kulübüne katılacak. Polonya'nın ekonomik büyümesinin iki ana itici gücü ihracat ve iç tüketim. Ülke, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyüme ile mücadele ederken, Ukrayna'dan gelen bir milyon mülteciye de sınırlarını açtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında değişiklik yapıldı

22 Aralık 2024 Pazar

Avrupa otomobil satışları kasımda yüzde 2 düştü

19 Aralık 2024 Perşembe

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentileri aştı

20 Aralık 2024 Cuma

Türkiye’de konut satışları kasımda yüzde 63,6 arttı

18 Aralık 2024 Çarşamba

Suudi Arabistan ve Mısır arasında sanayi ve madencilikte iş birliği

17 Aralık 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun