Uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) tarafından Küresel Çelik Tesisi Takipçisi verilerinden faydalanılarak hazırlanan raporda, düşük emisyonlu elektrikli ark ocakları (EAO) ile çelik üretiminin, şu anda inşa halinde olan veya duyurulan projelerin yüzde 49’unu oluşturduğu belirtiliyor. Bu oran, 2022 yılında yüzde 33, 2023 yılında ise yüzde 43 olarak kayıtlara geçmişti.
Kömür bazlı çelik üretiminde düşüş
Yayınlanan raporda, yeni açıklanan çelik üretim kapasitesinin yüzde 93’ü EAO ile üretilirken, yeni ve devreden çıkarılan tesisler kömür bazlı çelik üretimini kullanmaktan kaçınıyor. Mevcut tahminler, dünya çapında faaliyet gösteren çelik üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar yüzde 36’sının EAO üretimiyle sağlanacağına işaret ediyor. Bu oran, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) belirlediği net sıfır emisyon senaryosu için belirlenen hedefin biraz altında kalmakla birlikte, sektörün bu hedefe yaklaşabileceğini gösteriyor. IEA, EAO üretiminin 2030 yılı itibarıyla toplam üretimin yüzde 37’sini oluşturması gerektiğini ifade etmişti.Çin, mevcut çelik üretim kapasitesinde büyük bir paya sahipken, Hindistan özellikle kömür bazlı çelik üretiminde gelecekteki demir ve çelik tesislerinin en büyük geliştiricisi olarak ön planda yer alıyor.
Global Energy Monitor, başta Hindistan olmak üzere çeşitli ülkelerdeki yeni kömür bazlı çelik üretim kapasitesinin artmasının net sıfır emisyon hedefleriyle uyumsuz olduğunu ve bu tesislerin ileride kullanılmayan varlıklar haline gelebileceğini söyleyerek ön bir uyarı yapıyor.
Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, "Daha önce hiç bu kadar düşük emisyonlu çelik üretim tesisi, geliştirme aşamasında olmamıştı. Aynı zamanda, kömür bazlı kapasite artışı endişe verici. Sektörün şu anda ihtiyacı olan, bu temiz geliştirme planlarını gerçekleştirmek ve kömür bazlı tesisleri geliştirmekten uzaklaşmak." şeklinde analize dair yorumda bulunarak, yeşil çelik dönüşümü hakkında olumlu beklentilerini paylaşıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı