9.672,75 TRY BIST 100 BIST 100
4,86 CNY CNY CNY
35,28 USD USD USD
36,73 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,44 TRY Faiz Faiz
73,58 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,72 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,10 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
101,01 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
355,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.616,87 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu

"Altın Talebi Trendleri" raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde 992,4 olan küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 856,3 ton oldu Mücevher talebi, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37 yükselerek 576 tona ulaştı. Çin'de mücevher talebi yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi - Dünya Altın Konseyi Yatırım Genel Müdürü Grubb: "Altın yatırımındaki dalgalanma, dünyadaki bir çok kilit piyasada ortak bir durum ve dünyanın en büyük altın piyasası olan Hindistan ve Çin'de öne çıktı"

Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri Raporu

 Küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 856,3 ton oldu. Aynı dönemde, ülkelerin mücevher talebinde önemli bir artış gözlenirken, mücevher talebi Çin'de yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi.

Nisan-Haziran 2013 dönemini kapsayan Dünya Altın Konseyi Altın Talebi Trendleri raporuna göre, geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında, altın fiyatlarındaki düşüşler, özellikle altının bugüne kadarki en büyük pazarları Çin ve Hindistan'daki tüketicilerin taleplerinde önemli artışlar yarattı.

Rapora göre, Çin'de tüketici talebi güçlü büyüme göstermeye devam etti. Çin'de yatırımcıların fiyatların gelecek dönemde artış göstereceği beklentileriyle düşük fiyattan altın alması sonucu, altın alımı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 87 artış göstererek, bu yılın 2. çeyreğinde toplamda 276 ton oldu. Söz konusu dönemde Çin mücevher talebi de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artış göstererek 153 ton oldu.

Hindistan'da hükümetin ilk çeyrekteki altın ithalatındaki yükselişi önlemek amacıyla vergileri yükseltmesine rağmen, tüketicilerin altın iştahı devam etti. Tüketici talebi geçen yıla göre yüzde 71 artarak 310 tona ulaşırken, mücevher talebi ise yüzde 51, sikke ve külçe altın talebi ise yüzde 116 arttı.

Yılın ilk çeyreğinde 992,4 olan küresel altın talebi bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak, 856,3 ton oldu. Küresel sikke ve külçe altın yatırımları ise bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak, toplamda 508 tona yükseldi.

Merkez Bankalarının net altın alımları, ilk çeyrekteki 109,7 ton seviyesinden ikinci çeyrekte 71,1 tona geriledi. Altına dayalı fonlardan çıkış ise birinci çeyrekte 176,5 iken, bu rakam ikinci çeyrekte 402,2 tona yükseldi.

Mücevher talebi, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37 yükselerek 576 tona ulaştı. Bu rakamla mücevher talebi 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren geçen süredeki en yüksek seviyesine ulaşırken, 2007 yılından itibaren de en yüksek ikinci çeyrek rakamı olma özelliğini taşıdı. Ülkelerin mücevher talebinde önemli bir artış gözlenirken, Çin'de mücevher talebi yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi.

 

-  "Altın yatırımındaki dalgalanma, dünyadaki bir çok kilit piyasada ortak bir durum"

 

Dünya Altın Konseyi Yatırım Genel Müdürü Marcus Grubb, bu yılın ikinci çeyreğinde piyasalarda ilk çeyrekte görülen yeniden dengelenme trendinin devam ettiğini belirterek, "Piyasalarda mücevherin yanı sıra altına dayalı fonlara satış geldi. Altın yatırımındaki dalgalanma, dünyadaki bir çok kilit piyasada ortak bir durum ve dünyanın en büyük altın piyasası Hindistan ve Çin'de öne çıktı" dedi.

Doğudan batıya bu değişimin, Londra Külçe Piyasası Birliği'nin (LBMA) haziran ayındaki altın transferi hacmini gösteren son verileriyle daha da güçlendiğini kaydeden Grubb, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Altın transfer hacmi verileri, Asya'dan gelen güçlü fiziki taleplerin etkisiyle üst üste ikinci kez 12 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.  Bu çeyrek rakamları, küresel altın talebinin tek çeşitliliğini gösteriyor. Bir önceki çeyrekte piyasaların kendi kendini dengelediği kanıtı çok daha belirgindi. Yıllar boyunca, altın piyasasındaki farklı sektörlerde, küresel ekonomik döngü içinde farklı noktalar önem kazandı. Mevcut koşullardaki değişim, sadece son derece likit piyasalardaki gelgitlerin bir parçasıdır."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Özyaşar Tel, sürdürülebilirlik ödülü aldı

23 Aralık 2024 Pazartesi

Kar payı dağıtımında Gelir Vergisi Stopaj Oranı %15’e çıkarıldı

23 Aralık 2024 Pazartesi

Türkiye Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında değişiklik yapıldı

22 Aralık 2024 Pazar

2023’te, soğuk çubuk ihracatının lideri Hasçelik oldu

20 Aralık 2024 Cuma

Diler Dış Ticaret, 2023 yılının ihracat şampiyonları arasında dikkat çekti

20 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun