Türkiye'nin döküm sektöründeki gelişmelerin ele alındığı 3-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 3. Ulusal Döküm Kongresi, kamusal kurumlar, üniversiteler ve sektörde faaliyet gösteren firmaların katılımıyla gerçekleşti. Kongre, "Metal döküm sektöründe yenilikçilik ve değişim, sürdürülebilirlik, trendler, rekabet ve nitelikli işgücü" temasıyla düzenlendi. Diğer yandan karbon nötr hale gelmek için verimlilik ve dijitalleşme konularına da önem verilmesi gerektiği ifade edilirken, bu durumun yeşil dönüşümün finansman ayağını da kolaylaştıracağına yer verildi. Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, sanayideki bilişen sayısının artığını ve bu durumun tedarik zincirindeki halkayı genişlettiğini kaydederek, “Bu bağlamda sanayicilerimizin taleplerini ve önerilerini daha fazla dikkate almamız gerekiyor” dedi.
Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, sektördeki bilişen sayısının arttığını ve bunun tedarik zincirindeki halkayı genişlettiğini belirterek, sanayicilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Efe, 2022'de döküm sektörünün yüzde 4.9 büyüdüğünü ve toplamda 3.1 milyon ton üretim gerçekleştirdiğini ifade ederek, ihracatın ise yüzde 9 artarak 6.4 milyar Euro'ya ulaştığını belirtti. Türkiye'nin döküm sektöründe Avrupa'da ikinci, dünyada ise dokuzuncu büyük üretici olduğuna dikkat çekti.
Sürdürülebilirlik konusuna vurgu yapan Efe, Sınırda Karbon Düzenlemesi'nin sektör için önemli olduğunu ve döküm sektörünün de Karbon Vergisi düzenlemesine tabi olabileceğini öngördüklerini söyledi.
Sürdürülebilirlik konusunun döküm sektörü özelinde de büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Günay Danışmanlık firma sahibi Yaylalı Günay, “Avrupa dökümhanelerinde kullanılan enerji miktarı ortalama 1700 kilovat/saat ton civarında. Bu rakam bizim dökümhanelerimizde biraz daha fazla bu kapsamda verimliliği artırma mecburiyetindeyiz” dedi. Sınırda Karbon Vergisi başta olmak üzere sürdürülebilirlik konularına döküm sektörünün hazır olması gerektiğini kaydeden Günay, “Avrupa’nın 60 milyar Euro döküm ithalatı var. Dövme ithalatı ise 10 milyar Euro, 2026’dan sonra döküm sektörü de Sınırda Karbon uygulamalarına tabi tutulabilir” şeklinde konuştu.
Kongrede, sürdürülebilirlik ve verimliliğin artırılması gerekliliği vurgulanırken, yeşil dönüşüm için teknoloji ve otomasyon uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı. Alüminyum dökümünün de sektördeki payının arttığı belirtildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı