Demir çelik sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerini İstanbul Fuar Merkezi'nde bir araya getiren Metal Expo'nun açılış töreni gerçekleşti. Tören açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve sektörün gelişiminde önemli katkısı bulunan dernek ve kuruluşların temsilcileri sektörün sorunlarını masaya yatırdı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, fuarın mottosu olan “Çelik Medeniyettir” sözünü en fazla yaşayanlardan biri olarak onur duyduğunu söyledi.
Açılışta konuşmasında ilk söze başlayan METAL EXPO İcra Kurulu Başkanı Barış Göktürk oldu. Başkan Barış Göktürk fuarın sektör için önemini vurgularken şunları kaydetti; "Demir çelik sektörü Türkiye'nin ihracat, ithalat ve istihdamına büyük katkı sağlıyor. Türkiye'de demir çelik sektöründe yıkıcı rekabetten uzak, birlikte büyümeyi hedefleyen konfederasyonlarımız sektörün gelişmesindeki büyük etkenlerden bir tanesi. Biz bu fuarla sektörün temsilcilerini bir araya getirmeyi ve sektörün sorunlarını duyurmayı amaçlıyoruz. Umarım sektör açısından verimli bir fuar olur."
"Yaptırımlar çelik sektörünü büyük kayıplara uğrattı"
Göktürk'ün ardından sözü alan ÇELFED (Çelik Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörüne uygulanan dış baskılara değindi. Başkan Namık Ekinci, "Amerika'nın Türk çelik sektörüne uyguladığı haksız yaptırım ve ek vergi uygulamaları Türk çelik sektörünü büyük kayıplara uğrattı. Sektör bu kayıpları diğer pazar ve iç pazardan kapatmak için çok büyük çabalar gösterdi. Sektör toparlanmaya devam ediyor. Biz de özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak Türk çelik sektörünü daha iyi hale getirmek için projeler üretmeliyiz ve yetersiz kaldığımız yerde devletten destek istemeliyiz" dedi.
"Yassı çelik sektörünün daha fazla ihracat potansiyeli var"
Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demiruz, yassı çelik sektörünün sorunlarına değindi. Yassı çelik sektörünün potansiyelinin değerlendirilemediğini söyleyen Başkan Gökhan Demiruz, yassı çelik sektörünün daha fazla ihracat potansiyelinin olduğunu vurguladı. Fuarın düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Demiruz, bu fuarla sektörün sorunlarını Ankara'ya ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
"Demir çelik sektörü teşvik bekliyor"
İTO (İstanbul Ticaret Odası) Eski Komite Başkanı Yüksel Göktürk sektörün teşvik beklediğini vurgulayarak, "Demir çelik sektörü Avrupa'da kendini kanıtlamış durumda. Türkiye, demir çelikte dünya pazarında önemli bir yer alsa da henüz dünyada "İsveç çeliği", "Alman çeliği" gibi markalaşamadı. Türk çelik sektörünün de en yakın zamanda dünya markası olmasını umuyoruz" açıklamasında bulundu.
"Türkiye'de çelik üretimi azalırken ihracat arttı"
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter Yardımcısı Gazi Bilgin, Türk çelik sektörünün yakın geçmişte yaşadığı sorunlardan bahsetti. Trump yönetiminin uyguladığı ek vergilere değinen Gazi Bilgin, "Amerikan Başkanı Donald Trump, Türk çelik sektörüne darbe vuracak bir adım atarak ek vergi uygulamasına geçti. Trump'ın bu hareketi bize bir şeyi hatırlattı: 'Çeliğini üretemeyen ülke kendi kendine yetemiyordur.' Çelik sektöründe yerlileştirme anlamındaki eğilimin Ar-Ge merkezli ve inovasyon anlayışını takip etmesini istiyoruz." diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Çelik sektörü zora girerse endüstri zora girer"
Çolakoğlu Metalurji A.Ş. CEO’su Uğur Dalbeler çeliğin önemini vurguladı. Çeliğin insanoğlunun gelişiminde oynadığı rolü ifade eden Uğur Dalbeler, "İnsanoğlu'nun en büyük buluşlarından birisi çeliktir. İnsanoğlunun gelişiminde de büyük rol oynamıştır. Günümüzde çelik önemini sürdürmektedir. Çelik sektörü Türkiye'de kriz yönetiminde en tecrübeli sektörlerden biri olarak görülebilir. Çelik sektörünün önemini şu sözlerle vurgulayabilirim: ' Çelik sektörü zora girerse endüstri zora girer. Endüstri zora girerse vatanın güvenliği zora girer' diyerek çelik sektörünün endüstriyi doğrudan etkileyeceğini söyledi.
"İhracatımızı artırırken yüzde 15 fiyat indirimine gittik"
Türkiye İhratcatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle; çelik sektörünün en büyük sorunlarından biri olan ürün çeşitliliği konusunu ele aldı. Türkiye'nin milyonlarca tonluk üretimlerin yorgunu olduğunu söyleyen İsmail Gülle, "Çelik sektöründe dünyaya katma değeri düşük ürünleri pazarlıyoruz. Türkiye artık katma değeri yüksek ürünler de üretmeli. Sektörde ihracatımızı artırarak yüzde yüzde 23 daha fazla ürün çıkartırken ürün fiyatlarında yüzde 15 fiyat indirimine gitmişiz. Ucuzun da ucuzunu karsız veren ülkelerden biriyiz. Nitelikli üretime geçmeliyiz." diyerek sektördeki fiyatların düşüşünü değerlendirdi.
"Çelik, dış ticarette en güçlü sektörlerden biri"
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede çelik sektörünün dış ticarette en güçlü sektörlerden birisi olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Pahalı ve nitelikli ürünler konusunda devlet olarak destek vermeye gayret ediyoruz. Bakanlık olarak yeni endüstri bölgeleri açtık. Açmaya da devam ediyoruz. Yeni endüstri bölgelerinin yüzde 50'si çelikle ilgili. Bakanlık olarak demir çelik sektörünün arkasında durmaya devam edeceğiz."
Metal sektörünün sorunlarının konuşulduğu ve sektörün şu anki durumu hakkında detaylı bilgi verilmesinin ardından Metal Expo Açılış Töreni, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve sektördeki önemli kurum ve kuruluş temsilcilerinin kurdele kesimiyle gerçekleşmiş oldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı