Demir, Çelik, Metal Ürünleri& Üretim Teknolojileri Fuarı Metal Expo'da gerçekleşen "Demir Çelik Üretimi, Türkiye pazarı ve dış piyasalar" paneli ÇELFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Sergen, TÇÜD Genel Sekreter Yardımcısı Gazi Bilgin, YİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demiruz ve Soybaş Demir Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Soybaş'ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Demir çelik sektörünün nabzı Metal Expo'da düzenlenen "Demir Çelik Üretimi, Türkiye Pazarı ve Dış Piyasalar" panelinde tutuldu. Sektörde tecrübeli panelistlerin yer aldığı panel katılımcılar tarafından dikkatle takip edildi.
Söze ilk başlayan Çelik Federasyonu (ÇELFED) Başkan Yardımcısı Tuncay Sergen oldu. Sektörün önemli sorunlarına değinen Tuncay Sergen, "Sektörün en büyük sorunlarından biri kalite çeşitliliği. Yerli üreticilerde kalite çeşitliliği az. Sektördeki diğer sorunlara da değinecek olursak fiyat sorunu, bulunabilirlik, korumacılık tedbirleri baş gösteriyor." dedi.
"Türkiye'de ithalat-ihracat dengesizliği var"
Türkiye'de ithalat-ihracat dengesizliği olduğunu söyleyen Sergen, "Türkiye'de ithalat kadar ihracatımız yok. Bu konuda bir dengesizlik var. Örneğin Rusya'dan 50 milyon ton ürün alıyoruz ve onlara 50 bin ürün satıyoruz. Bu da bir dengesizlik oluşturuyor. Ayrıca bugün nakliye ücretleri çok pahalı. Demiryolumuz yok. Demiryolu daha ucuz bir nakliye sağlayabilir. Demiryolu bütün sektörleri canlandırabilir, demiryollarına önem vermeliyiz" açıklamasında bulundu.
"Yassı çelik sektöründe üretim yüzde 5 düştü"
Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Demiruz, yassı çelik sektöründe üretim ve tüketimin düştüğünü açıkladı. Gökhan Demiruz, "Yassı çelik sektöründe yılın ilk 8 ayındaki rakamlara baktığımızda üretimin yüzde 5 oranında düştüğünü, aynı dönemde tüketimin ise yüzde 15 oranında düştüğünü görüyoruz. Tüketim eğilimleri, koruma politakaları, pazarlama politikaları çok hızlı bir şekilde değişiyor. Türkiye'de dünya ile fiyat entegresinin oluşmasını talep ediyoruz. Dünyanın bir yerinde hammadde fiyatı düşerken biz hammaddesi daha ucuz olan firmalarla rekabet ediyoruz" diyerek sektörün önemli bir sorununa dikkat çekti.
"Yoğun korumacılık çelik sektörünün düşmesine neden oldu"
Demiruz'un ardından sözü alan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreter Yardımcısı Gazi Bilgin, "Türk çelik sektörü üretim kapasitesinin yüzde 75'inden fazlasının üstüne çıkamıyor. İç piyasada çelik tüketimi yüzde 30 oranında düştü. Yoğun korumacılık çelik sektörünün üretimin düşmesine neden oluyor. Son 2 yılda döviz yüzde 40 pahalılandı. Hammadde fiyatları da arttı. Bunların dışında enerji fiyatlarında yüzde 50'nin üzerindeki ve doğalgazdaki fiyat artışları çelik maliyetlerine yansıdı. Sektörde üretim maliyetleri de artmış oldu" diyerek çelik sektöründeki maliyet artışının nedenlerini açıkladı.
"Trump'ın ek vergi uygulaması sektörü etkiledi"
Soybaş Demir Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Soybaş, Türk çelik sektörüne gelen ek vergi uygulamasına değindi. "Amerikan Başkanı Donald Trump, Türk çelik sektörüne dünyaya eşit derecede olmayan bir vergi uygulaması başlattı. Mart'ta yüzde 25 olan oran Ağustos ayında yüzde 50 seviyesine çıktı. Sektör bu vergi uygulamalarından etkilendi. Bu vergi uygulamalarıyla Amerika ile yıllık ihracatımız büyük ölçüde düştü. Yurt içinde de faizlerdeki ve kurdaki artışlar nedeniyle beyaz eşya, otomotiv, inşaat gibi sektörler de etkilendi. 2019 yılının Mayıs ayında Trump bizim vergi oranımızı dünya ile eşit seviye olan yüzde 25'e geri indirdi. Sektörün tecrübesiyle dalgalanmaların üstünden geldik" diyerek sözlerine son verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı