9,484.26 TRY BIST 100 BIST 100
37.93 USD USD USD
5.23 CNY CNY CNY
41.82 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.20 TRY Interest Interest
69.56 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.51 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
102.77 USD Iron Ore Iron Ore
356.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,797.04 TRY Gold (gr) Gold (gr)

“Çöp artık İzmir'de atık olmaktan çıktı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan 3 tesisin açılışı ve toplu ulaşım filosuna dahil edilen 364 otobüsün hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törenlere katılmak üzere kente gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Ödemiş ilçesi oldu.

“Çöp artık İzmir'de atık olmaktan çıktı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda katı atıkları elektrik ve gübreye dönüştürmek üzere kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, BİOSUN Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, CHP'li ilçe belediye başkanları, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Kılıçdaroğlu: “Bu tesis Türkiye’ye hizmet ediyor”

Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet verecek, 350 milyon liralık yatırımın açılış töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, bu tesiste herkesin kapısının önüne koyduğu çöplerin sanayide hammaddeye, tarımda gübreye ve elektriğe dönüşeceğini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ödemiş Belediye Başkanımız el ele verdiler, böyle bir tesisi İzmir’e kazandırdılar. Aslında bu tesis bütün Türkiye’ye hizmet ediyor. Bu tesisin değerini hepimizin bilmesi gerekiyor” dedi.

21. Yüzyıl Türkiyesi’ne yakışan tesis

Kentten uzak bir yere götürüp dökülen çöplerin kokuya ve görüntü kirliliğine neden olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “21. yüzyıl Türkiyesi’nde bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte bu tesis bunları ortadan kaldıran bir tesis. Birinci özelliği bu. İkincisi burada çöpler alınıp işlenecek, ayrışacak ve biz onları kullanacağız. Onları birer değer olarak sanayiye gönderiyoruz, sanayide hammadde olarak kullanıyor bazen sandalye, bazen aletler bu çöplerden üretiliyor. Yani bir dönem çok sık kullanıldı İstanbul’un taşı toprağı altın diye. Aslında çöplerin hepsi altın değerinde ve bunu değerlendiriyoruz. Sanayi için hammadde, tarım için gübre elde ediyoruz ve toprakları koruyoruz. Daha güzel meyveler, ürünler ortaya çıkıyor ve biz onları tüketiyoruz. Ayrıca elektrik elde edilecek.Elektrik çok pahalı ama buradan elde edilecek elektrik sisteme verilerek herkes yararlanacak. Bu da bizim için avantaj ve istihdam yaratacak. Dışarıya attığımız kapıya koydunuz çöpün ekonomiye getirdiği yararlar” şeklinde konuştu.

350 milyon liralık yatırım

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için geliştirdikleri geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri olan Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöplerin hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gittiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminde kentin toplam yükünü dörde bölecek bir geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda,günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz yakın bir tarihte deneme üretimine başladı, Menderes tesisimiz ise ÇED aşamasında. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi.

İzmir atık yönetiminde dünyanın öncü şehri olacak

İzmir geri dönüşüm planının ikinci aşaması ise atık bertaraf tesislerini hem bir enerji santrali, hem de bir çöp ayrıştırma merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu dönüşümü Çiğli Harmandalı’da yine Sayın Genel Başkanımız’ın katılımıyla Kasım 2019’da tamamladık. Geri dönüşüm planımızın son ayağı ise bu tesisler ve şehrimizin sokakları arasındaki bağı kurmak. Yani, çöpü evler ve diğer meskun alanlardan ayrıştırılmış olarak toplamak, dört tesisimize taşımak ve burada yeniden bir hammaddeye ve enerjiye dönüştürmek. Büyük ölçekli yatırımlarımızı tamamlamamızın ardından sokak ve mahalle ölçeğinde başlatacağımız geri dönüşüm seferberliği, İzmir’in atık yönetiminde dünyanın öncü şehirlerinden biri olmasını sağlayacak.”

Çöp İzmir’de atık olmaktan çıktı

İzmir’in doğası ile uyumlu yaşam stratejisinin ana başlıklarından birinin döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalar olduğunu aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır. Tesisimizin kurulmasına emek veren herkese ve bugünün onur misafiri olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisimiz, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.”

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak

Günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesi ile dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan tesiste 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda saatte 20 MW elektrik ile günde 100 ton gübre üretilecek. Tamamen kapalı olarak kurulan, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak çevre dostu tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Canadian Prime Minister Carney: “Our old relationship with the US is over”

Friday, March 28, 2025

Turkish and Italian business world to meet in Rome

Thursday, March 27, 2025

Nihat Uyar, the doyen of the iron and steel industry, passed away

Wednesday, March 26, 2025

Mucteba Bekcan, one of the leading names of the steel industry, passed away

Tuesday, March 25, 2025

Airstrikes in Yemen burden the iron and steel market

Tuesday, March 18, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now