Yapılan analizlere göre, Çin'in hurda kullanımı son altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Hurda kullanımının beklenenden düşük kalmasına yol açan döngüsel ve uzun vadeli sorunların, kısa vadede değişmesi pek mümkün görünmüyor. Uzun süren deflasyon ve çelik üretimindeki kar marjlarının düşmesi, hurda kullanımının azalmasına ve demir cevheri fiyatlarının artmasına neden oluyor.
Çin'in hurda hacimlerini hızlı bir şekilde artırma kabiliyeti konusunda da endişeler var. Yatırım bankası, ülkedeki konvertör üretiminin payının %91 olduğunu tahmin ediyor. Beklenen hurda kullanımı da bu eğilimi yansıtıyor ve bu yıl sadece hafif veya orta düzeyde bir artış bekleniyor.
Çin, 2017'den bu yana yılda 110 milyon ton yeni EAF kapasitesi yatırımıyla hurda kullanarak çelik üretme hedefine ulaşmaya çalışıyor. Ancak kullanım oranları sadece %60 seviyesinde.
Oksijen dönüştürücülü (BOF) çelik üretiminde hurda kullanımı, kârlar yüksek olduğunda ve çelik fabrikaları hacimleri artırmak istediğinde artıyor. Fakat şu anda kârlar düşüyor ve bu durum kısa vadede değişmeyecek gibi görünüyor.
Ayrıca, EAF'nin çelik üretimi, uzun ürünlere olan talebi etkileyen emlak piyasasındaki gerilemeden de olumsuz etkilendi. Son olarak, Çin'de hurda toplama ve işleme sürecine yönelik ekonomik teşviklerin azalması, hurda kullanımındaki gecikmenin diğer bir nedeni olarak da öne çıkıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı