Çin’in bu hamlesi, Ottawa’nın ABD ve Avrupa Birliği’ne katılarak Çin menşeli elektrikli araçlara %100, çelik ve alüminyum ürünlerine ise %25 oranında gümrük vergisi uygulama kararının ardından geldi. Pekin yönetimi, Kanada'nın bu “ayrımcı tek taraflı kısıtlayıcı tedbirlerine” şiddetle karşı çıktığını ve bu konuda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde görüşme talebinde bulunduğunu açıkladı.
Ekonomik gerilimlerin ortasında, Çin'in ayrıca Kanada'nın kanola ithalatını incelemeyi planladığı belirtildi. Kanada'nın kanola ihracatının yarısından fazlası, dünyanın en büyük yağlı tohum ithalatçısı olan Çin'e gidiyor. Bu durum, Kanada için önemli bir ticari kayıp olasılığı oluştururken, ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin geleceğine dair belirsizlikleri de artırıyor.
Ticari sürtüşme, Kanada'nın Çin yapımı yazılımların elektrikli araçlarda kullanımını yasaklamayı “kesinlikle” düşündüğünü açıklamasıyla daha da tırmandı. Kanada, Çin’den ithal edilen elektrikli araçların ülkenin kapasite fazlası ve güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunuyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı