9.317,24 TRY BIST 100 BIST 100
5,24 CNY CNY CNY
43,29 EUR EUR EUR
38,18 USD USD USD
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,35 TRY Faiz Faiz
67,02 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
40,44 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,76 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.152,75 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çimento, Cam Ve Seramik Orta Doğu’daki Kaybı Batı’da Telafi Etti

Dünya ihracatında ilk beşte yer alan Türkiye çimento, cam ve seramik sektörlerinin her yıl artan ihracatı, Orta Doğu’daki kaos nedeniyle geçen yıl yüzde 1 düştü ve 3,3 milyar dolar oldu. Üç sektörün koordinatör birliği Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) bu yıl 4,2 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Çimento, Cam Ve Seramik Orta Doğu’daki Kaybı Batı’da Telafi Etti

Arap Baharı ile başlayan süreç sonrası ÇCSİB’nin Irak, Libya ve Rusya’ya ihracat kaybı geçen yıl yüzde 40’a ulaştı. Buna karşılık dünya ekonomisinin devleri Almanya, İngiltere ve ABD’ye ise yüzde 30 arttı. 

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan: “2008 yılından bu yana sadece çimentoda Orta Doğu ülkelerine 600 milyon dolar ihracat kaybı yaşandı. ABD’ye seramik ihracatı ise ülke ekonomisinin canlanması ve Türk firmalarının tanıtım faaliyetleri sayesinde global kriz öncesi seviyeyi yakaladı.”

ÇCSİB Başkan Yardımcısı Özinönü: “Cezayir'e gümrük vergisinin kalkması halinde çimentoda her yıl 100 milyon dolar, Suriye'de kalıcı bir barış antlaşması yapılması halinde her yıl 200 milyon dolar ek ihracat yapabiliriz."

ÇCSİB Başkan Yardımcısı Sarıaltın: “İç pazarda bu yıl camlama aşamasına gelecek binalar sayesinde yüzde 20-25 düzeyinde artış yaşanacak.”

Türkiye ekonomisine net döviz girdisi sağlayan üç sektörün koordinatör birliği Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), ihracatta her yıl artan bir performans sergilemesine rağmen 2014 yılında çimento sektörünün Orta Doğu’daki krizden olumsuz etkilenmesi sonucu yüzde 1 azalışla 3,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Birlik ihracatı Orta Doğu’ya düşerken, Batı ülkelerine arttı. Geçen yıl komşu coğrafyadaki en büyük pazarlardan Irak, Libya ve Rusya’ya ihracat yüzde 40’a yakın oranda düştü. Buna karşılık Batıda Almanya, İngiltere ve ABD gibi gelişmiş ülkelere yüzde 30’a varan oranlarda artış oldu. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, 2008 yılından bu yana sadece çimentoda Orta Doğu ülkelerine 600 milyon dolar ihracat kaybı yaşadıklarını dile getirdi.

Kayan, “Birlik ihracatının Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine azalmasında, AB krizi nedeniyle iç pazarda daralma yaşayan Avrupalı üreticilerin yeni pazar arayışlarında bizlere rakip olması, Arap Baharı ve yerel üreticilerin lobisiyle Mısır, Cezayir gibi hedef pazarların yeni ithalat bariyerleri getirmesi etkili oldu” dedi.

On bine yakın üyesiyle 65 bin kişiye istihdam sağlayan ve 200’ü aşkın ülkeye ürünlerini pazarlayan ÇCSİB’nin ihracat performansı ve 2015 yılı hedefleri düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Toplantıya, ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, Başkan Yardımcıları Ali Özinönü ve Haluk Sarıaltın katıldı. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, birlik olarak bu yıl 4,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, 2023 hedefinin ise her yıl ortalama yüzde 7 artış oranıyla 7,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Irak ve Libya’ya düşüş sürüyor, Rusya’ya ihracat üç yıl zor

Başkan Kayan’ın verdiği bilgiye göre, Birliğin en büyük pazarı olan Irak’a 2012 yılından bu yana düşen ihracat, geçen yıl yüzde 30 gibi yüksek bir orana ulaştı. Irak’a ihracat düşüşünde, siyasi kaosun yanında ülke içinde devreye giren yeni üreticiler ve düşük fiyatlı ithal edilen İran çimentosu neden oldu. Kayan, “Aynı şekilde Libya’ya ihracat yüzde 37, Rusya’ya ise ekonomik yaptırımlar, rublenin değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yüzde 30 düştü. Rusya’da en az üç yıl zorlanacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Seramik ABD’ye ihracatta kriz öncesi seviyeyi yakaladı

Birlik sektörlerinden seramikte geçen yıl yüzde 2 artışla 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Kayan, "Irak ve Rusya faktörü, artış oranının düşük kalmasında etkili oldu. Bununla birlikte en büyük pazarlarımız olan İngiltere ve Almanya'ya ortalama yüzde 10, ABD'ye yüzde 22, İsveç ve Hollanda'ya yüzde 35'e varan oranlarda artış kaydettik. ABD’ye ihracatta, ülke ekonomisinin canlanması ve Türk firmalarının tanıtım faaliyetleri sayesinde global kriz öncesi seviyeyi tekrar yakaladık. Birleşik Arap Emirlikleri’nde artış oranı, Expo hazırlıkları ve Arap Baharı sonrası bölgenin göç alması sebebiyle yüzde 80’e yakın gerçekleşti” dedi.

Seramik sektöründe bu yıl yüzde 12 artışla 1 milyar 250 milyon dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Bahadır Kayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl tanıtımlar yaparak büyümeyi sürdüreceğimiz pazarlar ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa olacak.

Bu kapsamda Haziran ayında 100’ün üzerinde Amerikalı distribütörü Türkiye’de ağırlamaya hazırlanıyoruz. Dünya seramik endüstrisi işlerinin üçte birinin gerçekleştiği Proje Pazarı’nda müşavirlik, mimarlık ve müteahhitlik firmalarına yönelik etkin iletişim etkinliklerimiz olacak. Yine İngiltere’de ülkenin en prestijli sanat ve kültür platformu olan Royal Academy’nin yaz sergisine sponsor olduk. Bu sayede aralarında mimar ve tasarımcıların da olduğu 200 bin kişi üzerinden Türk seramiklerinin kalitesini dünyaya tanıtacağız.”

Çimentoda Cezayir ve Mısır’ın ithalat bariyerleri kaldırılmalı

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özinönü, birlik ihracatından yüzde 23 pay alan çimento sektörünün, yüzde 14 düşüşle 645 milyon dolar, miktar bazında da yüzde 10 düşüşle 10 milyon ton ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Siyasi karışıklıklar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle sektörün en büyük pazarları olan Irak, Libya ve Rusya Federasyonu'nda kaybın yüzde 40'ı bulduğunu, buna karşın Suriye'ye yüzde 73, Mısır'a yüzde 383 artış gerçekleştirdiklerini belirten Özinönü, şöyle devam etti:
"Ana pazarımız Akdeniz havzası ve yeni alternatifi Batı Afrika'dır. Ancak Batı Afrika ülkelerinde yerel oyuncular talebi karşılamamasına rağmen bariyerler koydurarak satışımızı engelliyor. Mısır Türkiye'den yapılan ithalata, siyasi bir kararla AB ülkeleri gibi sınırlamalar getirdi.

Cezayir'de AB’den ithal ürünlere sıfır olan gümrük vergisi, Gümrük Birliği üyesi olan ülkemize yüzde 15 gibi bir oranda uygulanıyor. Bu ülkeyi Ekonomi Bakanlığımızın yakın takibine rağmen ikna etmek mümkün olamadı. Cezayir'e gümrük vergisinin kalkması halinde çimentoda her yıl yaklaşık 100 milyon dolar ek ihracat yapılması mümkün.  Aynı şekilde Suriye'de kalıcı bir barış antlaşması yapılması halinde, her yıl 3 milyon tona tekabül eden 200 milyon dolar civarında ek ihracat yapacağımıza inanıyoruz."
Camda Brezilya yeni ihracat pazarı oldu

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sarıaltın da cam sektörünün geçen yıl yüzde 8 artışla 880 milyon dolar ihracata imza attığını kaydetti. Sarıaltın, "Üretiminin yüzde 30'unu ihraç eden cam sektörümüzle en büyük ihracat pazarları olan Almanya'ya yüzde 17, İngiltere'ye yüzde 15, ABD'ye yüzde 17 artış kaydederken, en yüksek artışı yüzde 38 ile İran'a gerçekleştirdik. Üretici olmayı planladığımız Brezilya’da, gerek ürün çeşitliliğimiz gerekse bazı Orta Doğulu üreticilere yönelik getirilen anti-damping vergi uygulaması nedeniyle ihracatımız yüzde 17 arttı.

Rusya, Bulgaristan gibi yerel pazarlarda yatırımların artmasıyla bu bölgelere ihracatımızda ise düşüş yaşadık. Ayrıca maalesef, Türkiye’deki üretim maliyetleri nedeniyle yatırım yaptığımız Bulgaristan gibi ülkelerden yaptığımız ihracat oranlarında da artış oldu” dedi.
Cam sektörü olarak bu yıl 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Sarıaltın, şunları söyledi:

“Camda bu yıl Romanya, Bulgaristan gibi Balkan ülkeleri ve Rusya’da PVC doğramacılara yönelik toplam Enerji Verimliliğinde Cam Semineri ile sektör yetkilileri ve mimarlara yönelik 15 farklı toplantı organize edeceğiz.

Ayrıca Rusya, Sırbistan, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde fuar katılımlarımız olacak. İç pazarda da nüfus artışı, kentleşme ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı kapsamında yürütülen projeler sektörümüzdeki büyümeyi destekliyor. Geçen ocak-eylül döneminde ruhsatı alınan bina yüzölçümünde yüzde 39 oranında yüksek artış yaşandı. Bu da 2015 yılında camlama aşamasına gelecek binalarda 2014 yılına göre yüzde 20-25 düzeyinde artış yaşanacağı anlamına geliyor.”

Enerji maliyeti üç sektörün ortak sorunu

Dünya çimento ihracatında 2., seramik ihracatında 4. ve cam ihracatında 17. sırada yer aldıkları bilgisini veren Başkan Bahadır Kayan, sektörün sorunları ve çözüm önerileri için şunları söyledi:

“Sektörlerimiz üretimini yüksek enerji ve işçilik maliyetleri ile gerçekleştiriyor. Üretimde fosil yakıtlar kullanıldığı için, enerjinin maliyetler içindeki payı yüzde 30 civarında. İhracatta rekabet edilen çoğu ekonomide uygulanan sübvansiyonlar ya da özel enerji fiyatlaması sebebiyle zorluk yaşıyoruz ve pazar kaybediyoruz. Dolayısıyla enerji fiyatlarında ek vergilerin ihracat adına kaldırılması ve endüstriyel tesis bazında özel fiyat, en önemli gündem maddelerimizden birini oluşturuyor. Aynı şekilde lojistik açıdan liman-hammadde-üretim lokasyonları arasında kurulacak demiryolu ağı altyapısı da bizler için çok önemli.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi

Yeşil hidrojen, Türkiye'nin cari açığını kapatmada rol oynayabilir

21 Nisan 2025 Pazartesi

Trump’tan teknoloji ürünlerine tarife muafiyeti

13 Nisan 2025 Pazar

ABD ve İran nükleer görüşmeleri yapıcı geçti

13 Nisan 2025 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun