Yıllarca süren incelemelerin ardından bu yaz açılış çalışmaları başladı. Uzun vadede hedef, her yıl on milyonlarca ton demir çıkarmak. Cezayir'in çelik sanayisi için ihtiyaç duyduğu 12 milyon ton da buna dahil.
Madenin teknik yetkililerinden Nureddine Aussat, "Cezayir'de bu talebi karşılayabilecek tek maden yatağı Gara Djebilet. Bu demir cevheri yatağının işletilmesi kolay, üstü açık. Atık kayaların kalınlığı çok az, 0,6 metre. 60 santimetre kaldırdığınızda cevheri görebiliyorsunuz." şeklinde konuşuluyor.
Maden alanında masif katmanı kırmak ve kazılan çukuru genişletmek için bir patlama gerçekleştirildi. Bu, madeni faaliyete geçirmeden önceki son adım.
Maden ocağı yetkililerinden Mahmud Bukruma, "Dünyadaki en büyük tüketiciler malzeme tedariğinde sıkıntı yaşamaya başladı. Bu yüzden Cezayir'de önemli bir maden yatağı olduğunu öğrenir öğrenmez ürünümüzü satın almak için harekete geçtiler." diyor.
Analiz edilen numunelere göre, Gara Djebilet'ten yüzde 90 oranında demir içeren bir ürün çıkarıldı. Ancak içinde istenmeyen bir element olan fosfor da barındırıyor. Bu ürün, daha kuzeydeki yeni bir komplekste işlenebilecek.
Çıkarılan milyonlarca tonu taşımak ve batıda Tindouf'tan Vahran'a kadar bir ekonomik koridor oluşturmak için yeni bir demir yolu hattı da planlanıyor.
Cezayir'in çelik sanayisinin lideri Türk şirketi
Vahran, ulusal çelik sanayisinin lideri olan bir Türk şirketine, Tosyalı Cezayir'e ev sahipliği yapıyor. Cezayir'in uzun çelikte net ihracatçı olmasına yardım eden grup, çelik sac üretimine yatırım yapıyor ve gözü yeni madende.
Tosyalı Cezayir'in yönetim kurulu üyesi Alp Topçuoğlu, "Yerel bir madenin olması bizim için büyük bir rahatlık sağlayacak. Cezayir'de çok sayıda proje başlatılıyor olması bizi fazlasıyla memnun ediyor. Bugün Cezayir'de çok iyi bir iş ortamı var." şeklinde konuşuyor.
Gara Djebilet madeni bölgedeki tek megaproje değil. Doğuda Tebessa'da gübre ihracatına yönelik bir entegre fosfat projesi gündemde. Daha kuzeyde Bicâye kentinde ise büyük bir kurşun-çinko yatağı işletilecek.
Sektörü canlandırmaya yönelik eylem planının bir parçası olarak başka projeler de masaya yatırılıyor.
Cezayir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı Messaoud Houfani, "Dünya ekonomisi bugün metallere, mineral ürünlere ihtiyaç duyuyor. Cezayir ise refah, istihdam yaratmak, ülkeyi kalkındırmak ve gelecek nesillere önemli, değerli projeler bırakmak için bu fırsatı değerlendirmek istiyor." ifadelerini kullanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı