Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Cep telefonu fiyatlarının tüketiciye yansıyan kısmına, fiyatları artırıcı bir etki gelmeyecek. Yani ek gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi veya telafi edecekvergi adı altında hiçbir şekilde buraya, böyle bir yansıma olmayacak" ifadelerini kullandı.
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığında düzenlenen "Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi Toplantısı" ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cep telefonlarına ek gümrük vergisi gelmeyeceğine dönük açıklamalarının hatırlatılarak, bunun gerekçesinin ne olduğunun sorulması üzerine Zeybekci, cep telefonu veya belli bir ebattaki tabletlerle ilgili ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan bir soruşturma süreci olduğunu, bunun sorulması üzerine de kendisinin soruşturmanın sonuçlandığını ve komisyonun çalışmalarını son aşamaya getirdiğini söylediğini kaydetti.
Asıl amaçlarının Türkiye'de cep telefonu ve ebadı belirtilmiş tabletlerin üretimini teşvik etmek, bunun üretimini sağlamak olduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti:
"Yurtdışından haksız bir şekilde desteklenerek, sübvanse edilerek Türkiye'ye giren ve Türkiye'de üretilmesi imkansız hale gelen şartlardan bahsetmiştim. Burada asıl amaç bu ürünlerin, cep telefonlarının, adı geçen tabletlerin Türkiye’de üretilmesinin imkanlı hale getirilmesi, bunun mümkün hale getirilmesi. Soruşturmanın da amacı buydu. Alacak olduğumuz tedbirlerde cep telefonu fiyatlarını artırıcı bir etki olamayacağını o gün de söyledik, sonraki bir kaç imkan ve fırsatta da söyledik. Biz bu soruşturmanın sonucunda, yapılan bu komisyon çalışmasının sonucu yapmış olduğumuz tespitleri, Türkiye'de üretilmesini imkansız hale getiren o marjları tespit ettik. Bunlar da yaklaşık olarak 10 dolar ile 100 dolar arasında değişen rakamlardı. Bu haksız rekabeti sağlayan, bu haksız rekabete meydan veren o marjı ortadan kaldırıcı tedbirlerimizi aldık ve almaya devam edeceğiz ama bu asla cep telefonu fiyatlarının tüketiciye yansıyan kısmına, fiyatları artırıcı bir etki olarak gelmeyecek. Yani ek gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi veya telafi edecek vergi adı altında hiçbir şekilde buraya, böyle bir yansıma olmayacak."
Yaklaşık 40 milyar doların üzerindeki ithalata yönelik tedbirler aldıklarını, uygulamalar getirdiklerini anlatan Zeybekci, bazılarında doğrudan telafi edici vergiler halinde, bazılarında da bunun Türkiye'de üretilmesini teşvik edici önlemler halinde tedbirler aldıklarını söyledi.
Bakan Zeybekci, "Bunu şöyle görmekten de son derece üzüldüğümü paylaşmak istiyorum, 'falanca tarihte zam gelecek, ilave gümrük vergisi gelecek fiyatlar artacak diye ilan edildi, dolayısıyla Türkiye'de belirli periyot için cep telefonları tüketimi arttı, sonra da bundan vazgeçtiler' gibi bir yaklaşımı... Biz böyle bir şey söylemedik. Bunu da arkadaşlarımız eğer tereddüt duyduklarında tam anlamıyla bizim Bakanlık olarak almış olduğumuz tedbirlerin ne olduğunu bilmek istiyorlarsa, teknik olarak da biz de kendilerine her zaman yardım etmek isteriz" görüşüne yer verdi.
"Seçimlerin ekonomiye maliyetini tartışmak güzel gelişmelere haksızlık"
Koalisyon görüşmelerinin ardından bundan sonraki sürecin ne olacağına, bunun Türkiye ekonomisini nasıl etkiyeceğine yönelik bir soru üzerine Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye ekonomisini illa etkilemek zorunda mı diye bazen sorasım geliyor. Bakıyorum bazen seçimlerden dolayı Türkiye'de ekonomi kötüye gidecek, seçimlerden ekonomi etkilenecek, seçimlerin ekonomiye maliyetleri gibi şeyleri tartışmak bence Türkiye'nin ekonomik büyüklüğüne, Türkiye'de ekonominin dinamizmine, özel sektörün canlılığına, özel sektörün son aydaki sanayi üretim endeksinin artışına, en son işsizlik rakamlarımızdaki iyileşmeye, enflasyonda göreceli bir şekilde pozitife doğru gidişe, cari açıkta hakikaten gözle görüler, artık cari açığın Türkiye'de problem olmasını artık unutmaya veya problem olmaktan çıkmaya başlaması gibi güzel ekonomik gelişmelere de haksızlık olduğuna inanıyorum."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı