9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Çelik Ürünlerinde Gümrük Vergisi Uygulamaları Olumlu Ancak İlave Tedbirler İle Desteklenmesine İhtiyaç Var”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Cumhurbaşkanı Kararı ile demir çelik ürünlerinin ithalatında vergi artışına gidilmesinden memnuniyet duyduklarını fakat ilave tedbirler ile desteklenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Çelik Ürünlerinde Gümrük Vergisi Uygulamaları Olumlu Ancak İlave Tedbirler İle Desteklenmesine İhtiyaç Var”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Cumhurbaşkanı Kararı ile demir çelik ürünlerinin ithalatında vergi artışına gidilmesinden memnuniyet duyduklarını fakat ilave tedbirler ile desteklenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Resmi Gazete'nin 18 Nisan tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergisi oranları 3 ay geçerli olmak üzere artırılmıştı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, www.insaatnoktasi.com’a alınan kararı ve sektöre etkilerini değerlendirdi:

“2018 yılında ABD tarafından başlatılan, sonrasında Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerce de uygulamaya aktarılan koruma tedbirleri, Ülkemizde sektörel dengelerinin bozulmasına yol açtı. Bu arada Başkan Trump’ın doğrudan Türkiye’yi hedef alan açıklamaları, ekonomide belirsizliğe ve çelik tüketiminde düşüşe sebep oldu. 2018 yılının ikinci yarısında %40 oranında gerileyen ve 2019 yılının ilk yarısında da gerilemeye devam eden çelik tüketimi, alınan ekonomik istikrar tedbirleri sonrasında, 2019 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimine girdi.

Özellikle çelik tüketicisi sektörlerin ithalata yönelmeleri yüzünden, tüketimdeki artışın, çelik üretimine yansımadığı görüldü. Nihai mamul tüketimi, 2019 yılının Kasım ayında  %40,7, Aralık ayında %66,8, bu yılın Ocak ayında %58,9, Şubat ayında ise %34,2 arttı. Diğer taraftan, çelik üretimi, 2019 yılının Kasım ayında %8,1 azalırken, Aralık ayında %0,2, bu yılın Ocak ayında %17,4, Şubat ayında %8,2 ve Mart ayında ise %4,1 artış gösterdi. 2020 yılının ilk çeyreğinde çelik sektörümüzün üretim performansı pozitif olmakla birlikte, düşüş eğilimi içerisinde olması, rahatsızlık yaramaktadır. Üretimdeki artışın, geçen yılın baz etkisinden kaynaklandığı dikkate alındığında, üretimin en yüksek seviyeye ulaştığı 2017 yılına kıyasla hâlâ ciddi üretim kaybının söz konusu olduğu görülmektedir.

Tüm bunlar dikkate alındığında, 18 Nisan ve 21 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’lerde yayımlanan, “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar”lar ile bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin artırılması, Ticaret Bakanlığı’nın gelişmeleri yakından takip ettiğini, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda ciddi bir hassasiyetin söz konusu olduğunu göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Ancak, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında 3. ülkelerden yapılan yassı ürün ithalatının %90’ın üzerindeki kısmının vergisiz olduğu, diğer taraftan DİR ile yapılan ithalatın, toplam yassı ithalatı içerisindeki payının %40 civarında seyrettiği bilinmektedir. STA kapsamında AB’den vergisiz olarak yapılan ithalatla beraber bu oranın %80’in üzerinde bir ağırlığa sahip olduğu dikkate alındığında, bu fasıllardan yapılan ithalatın sebep olduğu açıklar önlenmediği takdirde, gümrük vergilerinde yapılan düzenlemenin etkisi sınırlı kalacaktır. Bu çerçevede, STA kapsamında AB’den sıfır gümrükle yapılan ithalat için, AB’nin yaptığına benzer bir uygulama ile kota uygulamasına gidilmesi ve DİR kapsamındaki ithalatın, yurtiçi üretimi bulunan ürünler için sınırlamaya tabi tutulması, çelik sektörümüz açısından büyük önem taşımaktadır.”

Nihal ÖZKEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Güney Kore’nin ham çelik üretimi ekim ayında %18,3 azaldı

22 Kasım 2024 Cuma

Türkiye’nin ham çelik üretimi ekim ayında %0,7 arttı

22 Kasım 2024 Cuma

İran METAFO 2024 Fuarı yoğun bir katılımla kapılarını açtı

22 Kasım 2024 Cuma

SPK, Ereğli Demir Çelik’in bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

22 Kasım 2024 Cuma

“Yol altyapısında kireç ile zayıf zeminlerin iyileştirilmesi” panelde ele alındı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun