Eski ABD Başkanı Donald Trump, Mart 2018'de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergileri getirileceğini duyurmuştu. Kararın DTÖ kurallarına aykırı olması sebebiyle Türkiye, Çin, Norveç, Hindistan, Rusya ve İsviçre, ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmişti.
DTÖ Anlaşmazlıkların Çözümü Mekanizması'nın üç kişilik paneli ise 11 Aralık 2022'de Türkiye, Norveç, Çin ve İsviçre'nin müracaatı üzerine, Trump'ın kararını gerekçelendirmek için "ulusal güvenlik" kaygılarını öne sürmesini reddederek, vergilerin "savaş veya başka bir olağanüstü durum sırasında uygulanmadığını" bildirdi.
Yayan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ABD'nin 2018'de koruma tedbirini uygulamaya aktardıktan sonra, AB’nin de buna dayanarak "AB pazarına ticaret sapması olabileceğini" ve "ABD’ye giremeyen ürünlerin, AB'ye yönelebileceğini" iddia ettiğini hatırlattı.
Trump'ın, Çin'e yılda 370 milyar dolarlık bir açığı engellemeyi teminen, korunma önlemi kararı aldığını ifade eden Yayan, "22 yıldır ülkemizle ikili ticarette ABD lehine 50 milyar dolar civarında açık verilmiştir. Buna rağmen diğer paydaş ülkelere esnek kota uygulaması getirilmişken, çelik sektörümüzün baskı altında tutulmasına devam edilmesi ve Türkiye'ye aynı yönde adım atılmaması anlaşılamamaktadır." değerlendirmesini yaptı.
Veysel Yayan, AB ve ABD, DTÖ'nün aktif kuruluşunda yer almalarına rağmen, kendi çıkarlarının aleyhine karar alındığında DTÖ'yü "adeta yok sayarak" yükümlülüklerini yerine getirmediğini, yalnızca kendi lehlerine karar çıktığında DTÖ kurallarının uygulanmasını talep ettiğini söyledi.
ABD yetkililerinin bu konuda DTÖ'yü haddini aşmakla suçlamalarını yadırgadıklarını aktaran Yayan, sözlerini, "ABD'nin ve AB'nin, DTÖ kararlarına bir an önce uyum sağlaması, dünya ticaretinde belirli kuralların geçerliliğinin ve düzenin korunması açısından hayati önem taşımaktadır." diye tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı