9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,56 USD USD USD
36,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,80 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor

Türk sanayicileri, enerji maliyetlerindeki artışların çimento, çelik, alüminyum ve seramik sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi. ÇİB Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, son bir yıl içerisinde enerji fiyatlarındaki yükselişin çelik sektörünü olumsuz etkilediğini ve sektörün Ukrayna savaşındaki belirsizlik sebebiyle “karanlığa doğru yol aldığını” söyledi.

Çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor

Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz ve Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, enerji maliyetlerindeki artışın sanayi sektörüne etkisini değerlendi.

Yücelik: Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Çimento’nun ana girdisi olan enerjide son aylarda sektör genelinde “görülmemiş bir artışın” meydana geldiğini söyledi. Enerji krizine rağmen Türkiye’de neredeyse dünyanın en ucuz çimentosunu sunduklarını dile getiren Yücelik, “Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı. Ağustos 2022’de geçen yılın aynı dönemine göre, TL bazında elektrik fiyatında yüzde 321, ithal kömür fiyatında yüzde 496, yerli kömür bazında yüzde 168, petrokokta ise yüzde 291’lik bir artış gerçekleşti. Son 1,5 yılda sanayide kullanılan doğalgaza gelen yüzde 998’lik zammı ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza gelen yüzde 1330’luk zammı düşündüğümüzde sanayiciler olarak bu ortamda üretim yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Dalbeler: Çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor

Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik sektöründeki son gelişmeler hakkında yaptığı değerlendirmede, Haziran ayında üretim daralmasının yüzde 13’e, Temmuz’da ise yüzde 21’e ulaştığını belirtti.

Avrupa’da yüksek enerji fiyatları sebebiyle fabrikaların kapanmasına rağmen Türkiye’de de üretimin sekteye uğradığını belirten Dalbeler, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun iki temel sebebi var. Birincisi yurt dışındaki talebin ciddi anlamda gerilemiş olması. Özellikle Avrupa’da neredeyse talep durdu. İkincisi ise, Türkiye’deki imalat sanayisindeki talebin düşmüş olması. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına gelecek olursak, oradaki tablo daha da karanlık. Ukrayna savaşındaki belirsizlik sebebiyle çelik sektörü karanlığa doğru yol alıyor.”

Çenesiz: AB, gaz temin edemezse, Türkiye’ye muhtemel olarak talep gelecektir

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, enerji yoğun bir sektör olan seramik üretiminin son dönem maliyet artışları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın AB’ye gaz akışını kesmesinin Türkiye için göreceli bir fırsat sunduğunu söyleyen Çenesiz, ancak bir taraftan doğalgazı kesilmiş bir AB’nin resesyona girmesi ve buradaki talebin düşmesi tehdidinin de olduğunun altını çizdi. Çenesiz, “AB, şayet gaz temin edemez ya da çok yüksek rakamlardan gaz alırsa Türkiye’ye muhtemel olarak talep gelecektir.” ifadelerini kullandı.

Metin: Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, enerji maliyetlerindeki yükselişin alüminyum sektörü üzerindeki etkisine ilişkin olarak, sektörün dinamiklerinin farklı olması sebebiyle iç ve dış piyasa olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin alüminyum sektöründe hammadde olarak yüzde 95 oranında dışa bağlı olduğunu dile getiren Metin, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, hem yurt dışı, hem de yurt içi piyasa açısından baktığımızda geçen yılsonu itibarıyla yaklaşık 1,3 milyon ton yani 5 milyar doların üzerinde önemli bir miktarda ihracat gerçekleştirdi. Avrupa’daki enerji krizi doğal olarak alüminyum sektörünü de etkiliyor. İç piyasaya baktığımızda Dövize bağlı bir ithalat gerçekleştiriyorsunuz ve iç piyasada tamamen dışardan kaynaklı aldığınız malı işlemden geçirerek iç piyasaya sunuyorsunuz. Bu da demektir ki finansal anlamda şirketler üzerinde önemli bir maliyet yükü oluşturuyor. Sektörün gelirlerinin yüzde 60’ı Avrupa pazarından, dolayısıyla Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor. Alüminyum sektörü için de Temmuz ayı olarak baktığımızda gerileme olduğu görülüyor."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ArcelorMittal, Fransa'da iki merkezini kapatabilir

22 Kasım 2024 Cuma

SPK, Ereğli Demir Çelik’in bedelsiz sermaye artırımına onay verdi

22 Kasım 2024 Cuma

Türkiye’nin kaynaklı boru ihracatı Ocak-Eylül döneminde %9,3 arttı

21 Kasım 2024 Perşembe

Kocaer Çelik 2030 vizyonunu açıkladı

22 Kasım 2024 Cuma

Hindistan'ın Türkiye'ye çelik ihracatında ferro-alyajlar ilk sırada yer aldı

22 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun