Hem üretim kapasitesi hem de ihracat gücüyle sektörü başlıca etkileyen Çin, küresel çapta bir daralma olasılığına dikkat çekti. Özellikle emlak sektöründeki durgunluk ve sanayi faaliyetlerindeki yavaşlama konusu gündemde.
Dünya çeliğinin yaklaşık yüzde 7’sini üreten Çin’in dev çelik üreticisi Baowu Steel, konuya dair uyarılarda bulundu.
Baowu’nun yaptığı uyarılar, Asya başta olmak üzere tüm dünyadaki çelik piyasalarını yakından ilgilendiriyor. Özellikle Çin’in ihracatının artmasıyla, Asya’nın, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki rakipler için büyük bir tehdit oluşturduğu tartışılıyor. 2023 yılında Çin’den yapılan çelik sevkiyatlarının yaklaşık 100 milyon ton seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu ise son yıllardaki en yüksek rakam. Buna göre, yerel talepteki durgunluğun ihracat yoluyla telafi edilmeye çalışıldığını söylemek mümkün.
Çin’in bu etkisi yalnızca yerel piyasalarla sınırlı kalmıyor. Alman çelik devi ThyssenKrupp’un büyük kar kayıp bildirmesi ve ArcelorMittal’in Çin’in artan ihracatının sektörü sürdürülemez bir noktaya getirdiğini açıklaması, küresel boyuttaki zorlukları gözler önüne seriyor.
Küresel yatırımcılara göre, ABD’de Fed’in faiz indirimi hamlelerine karşı olası bir durgunluk ihtimali bekleniyor. Diğer yandan ise, Çin ekonomisindeki sıkıntılar da göz ardı edilmemeli. Baowu’nun çelik ve diğer emtialar için yaptığı uyarılar, talep ve fiyatlar üzerinde oluşabilecek tehlikelere işaret ediyor. Ayrıca, ArcelorMittal’in “Çin’den gelen ihracatta agresif bir artış” olarak tanımladığı durum, küresel çelik piyasalarında ciddi bir dengesizlik yaratma potansiyeli taşıyor ve bu da sektördeki belirsizliği artırıyor.
Çin’in çelik endüstrisi, 2008-2009 Küresel Finans Krizi sırasında ve 2015-2016 yıllarındaki ekonomik sarsıntılarla karşılaştı. Krizler önemli kayıplarla sonuçlansa da büyük ölçekli teşvik paketleriyle aşıldı. Ancak 2024’te, Başkan Xi Jinping’in ekonomiyi yeniden şekillendirme çabaları göz önüne alındığında, böyle bir teşvik müdahalesi daha az olası görünüyor.
“Soğuk ve dayanılması zor bir kış olacak”
China Baowu Steel Group Başkanı Hu Wangming, şirketin yarıyıl toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün 2008 ve 2015’te yaşadığı büyük krizlerden bile daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Hu, çalışanlarına yönelik konuşmasında, “Çin’in çelik sektöründeki koşullar beklediğimizden daha uzun, daha soğuk ve daha dayanılması zor olacak; sert bir kış bizi bekliyor.” diyerek yaklaşan zor döneme dikkat çekti.
“Nakit, kârdan daha önemli”
Baowu Steel Group, bu seferki düşüşün nedenlerine fazla değinmeden, çalışanlarına nasıl bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini vurguladı: “Nakiti koruyarak ve riskleri en aza indirerek.”
“Her düzeydeki finans departmanları şirketin finansmanının güvenliğine daha fazla dikkat etmeli.” şeklinde açıklama yapan Baowu ayrıca, “Uzun ve sert kışı başarıyla atlatma sürecinde, nakit kârdan daha önemlidir.” mesajı ile likiditenin kritik bir öncelik olduğunu vurguladı.
Düşen çelik fiyatları krize çağrı yapıyor
Çelik fiyatlarındaki düşüşler de krizin sinyallerini güçlendiriyor. Singapur’da demir cevheri vadeli işlemleri, ton başına 95,20 dolara gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine indi. Şanghay’da ise inşaat demiri fiyatları 2017’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Çin’e büyük ölçüde demir cevheri satan BHP ise yüzde 3 civarında değer kaybetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı