Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, sektördeki büyümenin devam etmesi için Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Güney Amerika pazarlarına odaklanacaklarını ifade etti. Ayrıca, Suriye’deki durumun normalleşmesiyle birlikte bölgeye ihracatın arttığını ve burada 2 milyon tonluk bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği çelik ihracatı, 2023’e kıyasla tonaj bazında %21,8 artarak 17,7 milyon tona, değer bazında ise %8,7 artışla 16,1 milyar dolara ulaştı.
En fazla ihracat yapılan ürünler arasında inşaat çeliği, yassı sıcak, dikişli boru, profil ve yassı kaplama yer alırken, en çok ihracat yapılan ülkeler Romanya, İtalya, Yemen, Ukrayna ve Irak oldu.
2023’e kıyasla ihracatta en fazla artış yaşanan ülkeler ise İtalya, Romanya, Birleşik Krallık, Yunanistan ve İspanya olarak sıralandı. Aslan, yassı çelik ürünlerine yapılan yatırımların karşılığını aldıklarını söyleyerek, 2024’te bu gruptaki ihracatın %64,5 artışla 5,8 milyon tona ulaştığını ifade etti.
Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Güney Amerika hedef alınacak
2025 yılında çelik ihracatçıları, Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Güney Amerika pazarlarına ağırlık verecek. Aslan, Afrika’daki en büyük avantajın, bölgedeki bankacılık sisteminin yeterince gelişmemiş olması nedeniyle Avrupalı ve Türk tüccarların burada daha avantajlı konumda bulunması olduğunu dile getirdi. Çinli firmaların devlet destekli çalıştığı ve akreditifli satış yapmak zorunda olduğu için Afrika pazarında dezavantajlı olduğunu ifade eden Aslan, bu durumun Türkiye için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail ve Filistin bölgesine ihracatın Haziran ayından sonra yeniden başlayabileceğini, Güney Amerika pazarının da radarlarında olduğunu sözlerine ekledi.
Suriye pazarında büyük potansiyel
Suriye’deki normalleşme süreciyle birlikte Türkiye’den çelik ihracatının hız kazandığını belirten Aslan, şu ana kadar 200 bin tonluk ihracat yapıldığını, ancak yılın ikinci yarısında bu rakamın 750 bin tona ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Suriye’de toplamda 2 milyon tonluk bir ihracat potansiyeli bulunduğunu belirten Aslan, savaşın sona ermesi ve bölgedeki ekonomik iyileşmenin Türkiye’nin çelik ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını belirtti.
Ticaret heyetleri ve yeni iş birlikleri
Çelik İhracatçıları Birliği, 2024 yılında Litvanya, Almanya, Tunus, Fransa, Azerbaycan, Romanya ve Gürcistan’a sektörel ticaret heyetleri düzenleyerek Türk çelik ürünlerinin bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar düzenledi. Ayrıca Roma’daki Uluslararası Paslanmaz Çelik Konferansı’na katılım göstererek, Cezayir ile Türkmenistan’daki uluslararası fuarlarda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi.
2025 planları arasında, Mısır, Fas, Kosova, Kenya, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yönelik ticaret heyetleri hedefleri mevcut. Yılın ikinci yarısında ise Birleşik Krallık, Almanya ve Yunanistan için de hazırlıklar sürüyor.
Çinli firmaların Türkiye çelik sektörüne ilgisinin arttığını belirten Aslan, üç Çin firmasının Türkiye’de çelik depoları açtığını ve iç pazara yönelik faaliyetlerini genişlettiğini kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı