https://www.insaatnoktasi.com/haber/soz-sizde-celik-sohbetlerinde-sektorun-seyri-degerlendirildi/
Haberinin ikinci kısmı olarak yayınlanmıştır.
TÜRKİYE’DE UZUN ÜRÜNLERDE KAPASİTE FAZLALIĞI VAR
BSC, IE, MBA Operasyon Direktörü Ali Der ‘Türkiye’de uzun ürünlerde ciddi bir kapasite fazlalığı var. Cezayir, Türkiye rakiplerinden ciddi ihracatları var. Umman Türkiye’ye kütük satmaya başladı. Bahreyn inşaat demiri 620$-650$ doğru gidecek. İsrail yemen Kanada Amerika buralara girmek ve ihracat için teknik sorunları çözmeye çalışıyoruz. Emirates Steel, firkete yap deseniz yapmaz bildiğimiz şeyler dışına çıkmıyoruz 6 milyon tona yakın yatırım yapılacak der.’ Şeklinde konuştu. ‘Baosteel Aramko ile ortak tesis için imzaları attı. Yassıda daha çok yatırımlar geliyor uzun ürünlere sıcak bakmıyorlar.’ Diye ekledi.
Der ‘Suudi Arabistan ise Türkiye’nin 20 yıl önceki açılımını yapmaya çalışıyor. Önümüzdeki yılla ilgili petrolü 76$ olarak hesap yapıldı. 2023 beklentisi Çin’e bağlı pandemi süreci bizi de etkiliyor. Hurda tedariğinde sıkıntılar yaşanacak. Kapasite düşüşleri nedeniyle Türkiye hurda alımları azaldı. Hurdacılar daha çok Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yönelecek. Türkiye eskisi gibi hurda da söz sahibi olamayacak. Avrupa Birliği kuralları takip ediyor kotaları kaldıracaktır. Hidrojene geçişte acele etmemek lazım yeni teknolojileri bekleyip görmek lazım’ diye ekledi.
%25 VERGİNİN KALKMASI GEREKİYOR
SEBA Dis. Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Mert Odyakmaz ise; ‘ABD’nin Türkiye’ye %25 vergisi devam ediyor. Meksika, Kanada, Kore, Brezilya ve bir çok ülkenin vergisini kaldırırken bizim ki devam etti. Sac endeksi geçen yıl ağustosta 1935$ iken şimdi 660$’a gelmiş. Buralarda Meksika daha çok söz sahibi %25 bizim önümüzde başlıyor. Navlunda da daha avantajlılar,40-50$ ortalama navlun fiyatı… %25 vergi oranı kalkmadan Türkiye’nin Amerika’ya satışı çok zor görünüyor.’ Şeklinde konuştu.
Kaptan Demir Çelik Dış Ticaret Sorumlusu Oytun Özdoğan Türkiye piyasalarını şu sözlerle değerlendirdi;
Türkiye 2022 ilk 6 ayı fena değildi ama 6. aydan sonra pek iyi geçirmedik arz çok, talep yok.
Yassı ve filmaşin sanayi ürünü olduğunda artınca çok artıyor düşünce çok düşüyor. İhracatımız 6.750 milyondan 5,2 milyon tona düşmüş. İsrail, Yemen, Amerika, Kanada ihracat yaptığımız ülkeler… Amerika geçen yılla aynı seviyelerde Kanada’ya ihracat biraz arttı. Filmaşinde 11 ayda geçen yılki 1,352milyon tona göre 1,2 milyon ton üretim gerçekleşti. Türkiye üretimlerini kısmı iç piyasaya yöneldi. Enerji krizi arz talep dengesi Türk ihracatçısını zora sokuyor. Sürekli artan fiyatlar önümüzdeki ayki maliyetlerimizi kestiremez duruma getirdi. Hurdacı az topluyor Türkiye az kullanıyor. Hurda fiyatları da sağlam duruyor maliyetimiz yüksek. 2023 İlk 6 ay yine bizi zorlu bir süreç bekliyor. İkinci yarısından ümitliyiz.
İsrail Yemen ve Orta Amerika İhracatları devam eder. Türkiye’nin ful kapasite çalışması çok zor inşaat demiri zayıf halka olarak kaldı. Dünyada Yassıda da ciddi bir kapasite olacak. Devletin enerji fiyatlarında bizi desteklemesi gerekiyor aksi takdirde işimiz çok zor. Hurda maliyetlerine baktığımızda mamul fiyatları zararına satılıyor. 2022 ilk 6 ay iyiydi ama son 6 ay biraz zorlu geçti. Uzakdoğu’da Çin’in adımları çok önemli. Ortadoğu’da kapasiteler artıyor maliyetler daha uygun rekabet artacak. Enerji maliyetleri bizim eşit şartlarda olmamızı engelliyor.
ÇOLAKOĞLU Satış Müdürü Kürşad Aynas Türkiye 2023 yassı sac beklentileri ile ilgili ‘Yeşil enerji nedeni ile hurda daha kıymetli olacak. Beklentiler 385$ den 400 ve üzerine doğru gitmesi.’ Şeklinde değerlendirme yaptı.
Aynas sözlerine ‘En yüksek elektrik bedelini ödüyoruz. Uzak ve orta doğu ile rekabet etme şansımız çok zor aramızda ki enerji maliyetleri tonda 60-80$ arasında değişiyor.Enerji maliyetlerinin düşük olduğu saatlerde çalışıp diğer saatlerde duruyoruz. Amerika’da aynı şekilde bir çok fabrika üretimlerini durdurdu.2023 de ihracat pazarları çok zor olacak, Avrupa antidamping oranları ve kotalarla zorluyor, İhracattan ümidimiz biraz az bu sebeple iç piyasa ağırlıklı çalışmayı hedefliyoruz.’ Diye ekleme yaptı.
Sözlerini ‘2023 ikinci çeyreğinden sonra biraz olsun hareket kazanacağını umut ediyoruz, dedi. 3 milyon yassı üretim kapasitemizi 4,5 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Tosyalı’nın da ilave 4 milyon ton kapasiteli yatırımları geliyor. Bu kapasiteler ithalat oranlarını azaltacaktır, iç piyasayı çok etkileyeceğini düşünmüyorum, ama rekabet güzeldir.’ Diyerek tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı