Betonarme binalar uzun yıllardan beri kullanılıyor ve kullanılmaya da devam edecek. Ancak inşaat sektöründe son zamanlarda çelik yapılar da sıklıkla kullanılmaya başladı. Hem uluslarası arenada hem de Türkiye'de yaygınlaşan çelik konstrüksiyon binaların yapımı projelendirme açısından titizlik isteyen bir çalışma gerektirse de montaj açısından hızlı olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca bu binalar ısı ve ses yalıtımı açısından da klasik binalardan kalite olarak ayrılıyor. Türkiye'de özellikle havaalanları, stadyumlar, büyük gösteri ve toplantı salonlarında da tercih edilmeye başlandı. Yapımı kısa bir süre önce biten İstanbul Havalimanı'nın terminalinde betonarme kısım oldukça az tutuldu, cepheler ve çatının çok büyük bir kısmı çelik tercih edildi. Yine yapımı hızla süren İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin de büyük bir bölümü çelikten oluşacak.
Geçtiğimiz günlerde, Karmod Genel Müdürü Hakan Durmaz, Türkiye'de hafif çelik bina kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını belirterek, "Yaygınlaştıkça kullanıma uygunluğu, dayanıklılığı ve ne kadar konforlu olduğu öğreniliyor. Ön yargılar ve endişeler ortadan kalkıyor. Bu nedenle yurt içinde bu yılın daha iyi geçeceğini ümit ediyoruz." diye konuşmuştu.
Bugün itibariyle bu yapılarda kullanılan cıvataların standartları yeniden belirlenerek kanunla sabitlendi. 'Altıköşe Başlı Cıvataşar-Altıköşe Somunlu-Çelik
Konstrüksiyonlar İçin Standardı İle İlgili Tebliğ' başlığıyla Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğin detayları aşağıda:
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı