Hintli ihracatçıların Ekim 2023'ten itibaren ilgili raporları sunmaları gerekecek ve AB, bu belgeleri kontrol etmek için "doğrulayıcılar" görevlendirecek. Şu anda CBAM önlemleri çelik, alüminyum, çimento, gübre, hidrojen ve elektrik gibi sektörler için geçerli.
Bununla birlikte, 2022 yılında AB'nin 8,2 milyar dolar değerindeki ihracatının önemli bir bölümünü (%26-27) oluşturması nedeniyle Hintli çelik ve alüminyum üreticilerinin artan baskıyla karşı karşıya kalması muhtemel. CBAM uygulaması nedeniyle uyumluluk ve üretim maliyetlerinin artması bekleniyor.
Bu duruma çözüm bulmak için Hintli uzmanlar iki yaklaşım düşünüyor. İlk olarak, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme alanını kısıtladığı gerekçesiyle CBAM'a çok taraflı platformlarda karşı çıkmak. İkinci olarak Hindistan, AB'nin önerdiği CBAM ilkeleri doğrultusunda, özellikle AB'ye yapılan ihracatlar için kendi karbon vergisini oluşturarak mekanizmayla çalışmayı düşünüyor. Bu vergiden toplanan fonlar yurt içi karbondan arındırma çabaları için kullanılabilir. Ancak bu yaklaşımın başarısı belirsizdir ve potansiyel olarak karbon piyasalarına sahip diğer ihracatçı ülkelerin de benzer önlemler almasına yol açabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı