Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 8. Sektör Toplantısı'nda konuştu, soruları yanıtladı.
Bakan Taner Yıldız, "Doğalgazda fiyat artışı beklememeliyiz, şubat ve mart aylarında fiyat mekanizması aynı olacak " dedi.
Yıldız, "Doğalgaz fiyatları için Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yüzde 10,25'lik indirim konusunda anlaştık" dedi.
Fiyat mekanizması oluşturulacak
Yıldız, özellikle EPİAŞ'ın kurulmasıyla beraber hem tüketicinin şikayet etmeyeceği hem de üreticinin çalışabileceği bir fiyat mekanizmasının oluşturulacağını belirtti.
Bu fiyat mekanizmasının gerçekleştirilebilir olduğunu ifade eden Yıldız, "Bizim amacımız vatandaşa ve sanayiciye olabildiğince kesintisiz ve kaliteli hizmet vermektir. Türkiye'nin 1 milyon 200 bin kilometrelik iletim hattı var. Avrupa'da ikinci, dünyada ise beşinci büyük şebekeye sahibiz. Atmosfere açık olan bu işletmelerin bir kısım tehditleri de var, olumsuz hava koşullarıyla beraber kış şartlarının, yazın da aşırı sıcaklardan 60 derecelik ısı farklarına tabii olduğu yerler var. Burada arızaların normal olması kadar, çıkan arızalara hızlıca müdahale etmemiz de oldukça normaldir" diye konuştu.
Elektrik dağıtımında özel dağıtım şirketlerinin kamunun yerini aldığını, özel sektör payının en az yüzde 70 civarında olmasını istediklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Biz özel sektöre güveniyoruz. Türkiye'deki siyasi istikrar ve bunun sürdürülebilir oluşu, bu sürecin devam edeceği anlamına geliyor. Her türlü dezenformasyona rağmen bunun devam edeceğini düşünüyorum. Osmangazi 21 dağıtım şirketi arasında yoluna devam ederken el değiştirdi. 485 milyon dolara özelleşen şirket şu anda 540 milyon dolar üzerinden el değiştirdi. Her birimizin şirketleri yatırım yaptıkça değer kazanan şirketler olacak. Bu şekilde nefesini yetiştireyemeyenler olabilir, bu sistemin kurulması adına el birliğiyle onlara destek olacağız. Bu bir sermaya transferi değildir, ama sistemin ayakta durması adına yapılacak bir destektir."
12 yıl önce işletiminde problem olmayan yapıların artık problemli noktalara dönüşebileceğini ve yatırımların hem eski işletmelerin yenilenmesi hem de Türkiye'nin büyüyen yüzüne yapılacağını ifade eden Yıldız, doğalgazda ise neredeyse tüm tesislerin 10 yaşın altında olduğunu söyledi.
Doğalgaz dağıtım sektöründe daha az problem olduğuna işaret eden Yıldız, bugünkü sektör toplantısında özel sektör ve kamu yatırımlarının değerlendirileceğini vurguladı. Özellikle olumsuz kış şartlarından dolayı stres testinden geçemeyen tüm noktaların listesi ile bunlara ne kadar yatırım gerektiğinin ele alınacağını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:
"Enerji komisyonunda şu anda kayıp kaçak ve mahkeme kararlarının da içinde bulunduğu değişiklikleri öngörüyoruz, Bakanlık ve EPDK olarak tek doğruyu gerçekleştirmeye çalışacağız. Sektörün kıyı kanunlarıyla alakalı yatırımcıların, kayıp kaçakta dağıtım şirketlerinin önünü açacak olan ve herhangi bir kaosa meydan vermeyecek şekilde ve toplamda aynı havuzdan faydalandığımız ve yine aynı havuza dağıttığımız bir sistemi tesis ediyor olmamız lazım."
Comments
No comment yet.