buildingSMART International (bSI) ilk olarak 1995 yılında kuruldu, geliştirdiği Industry Foundation Classes (IFC) standardı, Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından 2012 yılında onaylanarak, 2013 yılında ISO statüsüne kavuştu. BIM, verilerin kavramsal yapısı ile yazılımlar arası veri alışverişini IFC standardı ile tanımlanmaktadır. buildingSMART, ISO ile ilintili olarak IFC Standartları ailesi ile ilgili Teknik Alt Komite'ye başkanlık eder. Ayrıca Open Geo-Spatial Consortium (OGC) ile ortak bir kuruluştur. Yine bu konularda CEN (European Committee for Standardization) gibi dünyada şartnameleri oluşturan kurumlarla yakın çalışmalar yürütmektedir.
Organizasyon
buildingSMART, ülke şubeleri ve doğrudan üyelerinden oluşur: Ülke şubeleri, kendi ülkelerinde openBIM'in uygulanmasıyla ilgilenen yerel üyelik organizasyonlarıdır. Ülke şube yönetimi buildingSMART International üyeleri tarafından oluşurken, buildingSMART International üyeliği ise dünya çapındaki tüm kurumsal firmalara açıktır. Şu anda 21 ülke kuruluşu bulunmaktadır: Avustralasya, Avusturya, Benelüks, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kore, Norveç, Polonya, Rusya, Singapur, İspanya, İsviçre, Türkiye, Birleşik Krallık ve İrlanda ile ABD.
buildingSMART Türkiye
Tasarım, inşaat ve işletmeyi kapsayan yapı sektörü genelinde çalışma süreçleri, yeni gelişen teknolojilerle sayısallaşıyor. BIM yani Türkçesiyle “Yapı Bilgi Modellemesi” sayesinde inşaat ve yapı sektörü; hız, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ekip çalışması avantajlarına kavuşuyor. Ülke ekonomisinde yapı sektörünün büyük bir payı bulunuyor dolayısıyla BIM’in önemi hem yurt dışındaki projelerdeki gereksinimler hem de Türkiye’de sektörün bu yönde evrilmesi doğrultusunda her geçen gün artıyor. Bölge ve dünya pazarlarında rekabet edebilmek ve verimliliği artırmak için BIM ve beraberinde getirdiği sayısal uygulamaların tüm paydaşlarca doğru anlaşılıp yönlendirilmesi, geliştirilmesi ve yaygın olarak uygulanması kaçınılmaz bir gerek haline gelmiş durumda.
Türkiye’de BIM konusunda yapılan toplantı, seminer ve konferanslarda bir araya gelen müteahhit, müşavir ve yazılım sektörü temsilcileri ile akademisyenlerden oluşan kalabalık bir grup, bu konuda bir odak oluşturulması gerektiği konusunda hemfikir. Ülkemizde bu odağın oluşturulması için en uygun ilk adım, dünyada yapı sektöründe gerçekleşen bu sayısal dönüşüme öncülük eden buildingSMART (http://buildingsmart.org) çatısı altında bir şubenin kurulması olarak belirlendi. BIM adı altında sektörümüzde yaşanan sayısallaşmayı geliştiren, destekleyen ve yaygınlaştıran bir odak olarak kurmayı hedeflediğimiz buildingSMART Türkiye, Türkiye İMSAD’ın “Türk inşaat sanayisinin itici gücü olmak, bütünü büyütmek, kuralların oluşturulmasına ve uygulanmasına, sektöre ve firmalara değer katmak” vizyonuyla ve dolayısıyla “Türk inşaat malzemeleri sanayisinin temsilinde çözüm odaklı yönetim anlayışı tüm paydaşlar için en yüksek değeri yaratma…” misyonuyla örtüşüyor.
buildingSMART Türkiye’nin gelecekteki faaliyetleri arasında inşaat sektörünün büyümesine yönelik, sektörün çalıştığı alanlarda düzenleyici ve denetleyici kurallar oluşmasını sağlamak, sektör için bilgi merkezi olmak ve tüm firmaların ortak konularında gelişimlerini sağlayacak çalışmalar yer alıyor.
buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu 400’ün üzerinde üyesiyle, inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD’ın ev sahipliğinde, BIM uygulamasının sektörde yaygınlaşması için 2017’den beri çalışmalar gerçekleştirip toplantılar düzenliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı