BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de tüm taraflarca ''derhal ateşkes'' ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Ban, ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Yemen'deki çatışmalardan Suriye krizine, mültecilerin durumundan şiddet yanlısı aşırılıklar ve terör meselesine, İran'la nükleer uzlaşıdan iklim değişikliği ile mücadeleye kadar dünyanın karşı karşıya olduğu pek çok sorun hakkında açıklamalarda bulundu.
Yemen'in "alevler" içinde olduğunu ifade eden Ban, çatışmaların patlak vermesinden önce bile Yemen'de insani krizin yaşandığına ve son olayların bu acıları daha da katladığına değindi. Ban, "Bu nedenle Yemen'deki tüm taraflarca derhal ateşkes (ilan edilmesi) çağrısında bulunuyorum" dedi.
"Hayat kurtarıcı yardımların Yemen'e ulaştırılması ve gerçek barışı desteklemenin zamanı" olduğunu vurgulayan Ban, şiddetin derhal sona ermesi ve siyasi diyaloğa geri dönülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ban, "Suudiler, bir siyasi sürecin olması gerektiğini anladıklarına dair bana güvence verdi. Tüm Yemenlileri (bu sürece) iyi niyetle katılmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.
Genel Sekreter Ban, BM destekli diplomatik sürecin, bölgesel istikrara korkunç etkileri olan uzun süreli savaştan çıkmanın en yolu olmaya devam ettiğini belirtti.
İran Dışişleri Zarif: Operasyon derhal durdurulmalı ve halka yardım gönderilmesi
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Ban ile yaptığı telefon görüşmesinde, küresel ve bölgesel konulara ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Zarif, Yemen'de Husilerin ilerleyişinin engellenmesi amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun "derhal durdurulması" ve Yemen halkına yardım gönderilmesini talep etti.
İran'ın, Yemen'deki çatışmaların sona erdirilmesi için BM'ye önerdiği 4 maddelik barış planına değinen Zarif, Yemen'deki taraflar arasında kısa sürede diyaloğun sağlanması gerektiğini, ülkesinin de Yemen'deki krizin çözümü için hazır olduğunu belirtti.
'Kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suç'
Ban, Suriye konusunda da Özel Temsilci Staffan de Mistura'ya, "5 yıldır devam eden bu kabusu sona erdirmeye yönelik anlamlı müzakerelere kimsenin girmeye ciddi olup olmadığını görmek", siyasi diyaloğu yeniden başlatmak ve Cenevre Bildirisi'ni olabilecek en erken zamanda yeniden hayata geçirmek için mümkün olan tüm çabayı sergilemesi talimatı verdiğini anlatarak, Mistura'nın şu anda kilit ortaklarla temas ve istişarelerde bulunduğunu kaydetti.
BM Genel Sekreteri Ban, Esed rejiminin klor gazı ve diğer kimyasal silahlar kullandığına dair haberlerden çok kaygı duyduklarını ve son derece ciddiye aldıklarını da söyleyerek, kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı suç teşkil ettiğini ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Şam yakınlarındaki Yermuk Mülteci Kampı'nda bulunan Filistinlilerin durumuna da dikkati çeken Ban, kamptakilerin "Suriye hükümetinin askeri makinesiyle DAEŞ'in zulmü arasında kaldığını" kaydetti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı