2024’te ihracatta yüzde 3’lük bir gerileme yaşandığını belirten Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, ihracattaki düşüşün kalıcı hale gelmemesi için destekleyici politikalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
İhracatta Daralma Sürüyor
Son iki yıldır ihracatta ciddi bir küçülme yaşayan sektör, kaybı kısmen iç pazar ile telafi etse de rekabetçiliği artıracak teşvik mekanizmalarının devreye alınmasını istiyor. TÜRKBESD verilerine göre, 2024 yılında iç satışlar yüzde 7 artarak 10 milyon 175 bin adede ulaşırken, ihracatta ise yüzde 3’lük düşüş yaşandı. Toplam satışlar ise yüzde 0,4’lük hafif bir azalma ile 32 milyon 594 bin adet seviyesinde kaldı.
Sığın, ihracattaki daralmanın üretime de yansıdığını belirterek, 2024’te üretimin önceki yıla göre yüzde 2 oranında düştüğünü ifade etti. Özellikle Aralık ayında tüm göstergelerin negatif seyrettiğini dile getiren Sığın, iç satışların yüzde 1 azalırken ihracatın yüzde 11 gerilediğini aktardı.
“İhracatı Teşvik Eden Politikalar Önemli”
Türkiye’nin beyaz eşya üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer aldığını belirten Sığın, sektörün 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdam sağladığını ve Ar-Ge, dijital dönüşüm ile yeşil dönüşüm yatırımları sayesinde küresel ölçekte rekabet gücünü koruduğunu söyledi.
İhracatta yaşanan kayıpların kritik bir seviyeye ulaştığını ifade eden Sığın, “İç piyasadaki büyümeye rağmen 2024 yılında toplam pazar büyüklüğü neredeyse sabit kaldı. Sektörümüz bugüne kadar kapasite kullanımı ve istihdamda daralma yaşamadı. Ancak son iki yıldır önemli ihracat kayıpları söz konusu. Küresel piyasalarda büyük bir iyileşme beklenmediği için ülkemizde ihracatı teşvik eden politikaların artırılması gerekiyor” dedi.
Sığın, Türkiye’nin yıllar içinde kazandığı ihracat avantajlarını korumanın kritik öneme sahip olduğunu belirterek, ihracata destek sağlayan politikaların devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Enerji Verimli Ürünler ve Girdi Maliyetleri
Beyaz eşya sektörünün enerji verimli ürünlere yönelik yatırımlarına da dikkat çeken Sığın, “2014 yılıyla kıyaslandığında, günümüz teknolojileriyle üretilen enerji verimli buzdolapları yüzde 16 daha az enerji tüketiyor. Bu tür ürünlerin yaygınlaşması, doğal kaynakların korunmasını sağlarken üretim ve ihracata da destek olacaktır. Bu nedenle enerji verimli ürünlere yönelik teşviklerin milli servete katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise sanayicilerin artan maliyet baskısıyla mücadele ettiğini belirterek, “2020’den bu yana GEKAP yüzde 900 arttı. Aynı dönemde ÜFE ve TÜFE yüzde 495, işçilik maliyetleri yüzde 790, doğal gaz yüzde 650, elektrik yüzde 550 oranında yükseldi. Rekabetçiliğin sürdürülebilmesi için girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması ve sanayicileri destekleyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da yassı çelik fiyatlarındaki artışın maliyetleri doğrudan etkilediğini ve sektör için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yavuz, yassı çeliğin toplam maliyetlerin yüzde 17’sini oluşturduğunu belirterek, fiyat artışlarının enflasyonist baskı yarattığını ifade etti.
Yetkili servis konusunda da tüketicilerin mağdur edildiğini dile getiren TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri, yetkisiz servislerin oluşturduğu sorunlara dikkat çekti.
Türkiye beyaz eşya sektörü, iç pazardaki hareketliliğe rağmen ihracatta yaşadığı daralmayı aşmak için teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesini bekliyor. Sektör temsilcileri, girdi maliyetlerinin kontrol altına alınmasının ve ihracata yönelik desteklerin artırılmasının rekabet gücünü korumak için kritik önem taşıdığını vurguluyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı