Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankaların Rusya ile iş yapan firmalar özelinde çalışmalar yaptığını ifade etti.
TBB'nin gelecek günlerde Antalya'da Rusya krizinin etkisini derinlemesine incelemek üzere toplantı yapacağını, bölgenin desteklenmesine yönelik bir tablo ortaya çıkarsa duyarsız kalmayacaklarını ifade eden Akben, şöyle konuştu:
"Bilhassa Antalya'da seracılık ve turizm alanında otellerle ilgili sorunlardan bahsediliyor. Şu aşamada firmaların kredi borçlarını ödeyememe gibi bir durum söz konusu değil. Şayet ödeme konusunda bir güçlük oluşursa BDDK olarak borçların vadesini yapılandırmada, sürelerinin uzatılması ve vadelerin esnetilmesi için gerekli tedbirleri alırız. Rusya ile gerek turizm, gerek tarım alanında ve bu ülke ile ticaret yapan firmaları kastediyorum."
"Tüketicilerin aşırı borçlanmasını önleyici tedbirler sürecek"
Bireylerin borçluluğunun artırılmaması için genellikle tüketici kredileri, kredi kartları gibi bireysel ürünlere yönelik tedbirler alındığına işaret eden Akben, şöyle devam etti:
"Biz burada makro ekonomik dengeleri desteklemek açısından Basel kriterlerinden biraz daha temkinli ve korumacı yaklaşımla bunu yapıyorduk. Şimdi bunları Basel kriterleri seviyesine getiriyoruz. Ama yine tüketici tarafının aşırı borçlanmasını önleyici tedbirlerimize devam edeceğiz. Bankalara sermaye yeterliliği üzerindeki etki yaratacak tedbirleri normal seviyesine getireceğiz. Yapacağımız düzenlemeler Basel kriterlerinin bankacılık sermaye yapısı üzerindeki etkisini minimize edecek tedbirler olacak."
"Yatırım bankacılığını öne çıkarmalıyız"
Akben, Finansbank'ın Katarlı QNB tarafından 2 milyar 750 milyon avroya satın alınmasının, hem Türk ekonomisi hem de Türk bankacılığı açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Bankacılık sektörüne sermaye enjektesi ya da direkt satın alma yoluyla gelecek girişlerin önemine dikkati çeken Akben, şunları kaydetti:
"Yatırım bankacılığını ön plana çıkarmamız lazım. KOBİ tarafına ve ucuz kredilere ihtiyacımız var. Bunu yatırım bankaları sağlayabiliyor. Yatırım bankacılığı ile ilgili yurt içinden ve yurt dışından müracaatlar var. İnşallah 2016 yılı sektör açısından iyi bir yıl olacak. Sıfırdan yatırım bankası kurmak için başvuru var. Bugüne kadar ülkemizde yatırım bankacılığı gelişmedi. Bunu geliştirmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde güzel adımlar atacağız."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı