Deprem felaketinin ardından Baştuğ Metalurji Dış Ticaret Müdürü Emrah Uğursal, depremin çelik sektörü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmelerinde depremde hasar gören bölgelerin yeniden inşası esnasında ihtiyaç duyulacak çelik talebi üzerinde duruldu.
Türkiye’de 6 Şubat günü yaşanan depremlerin bölgede büyük bir hasar yarattığını ve çelik üretimlerini durdurduğunu belirten Uğursal, “Fabrikalardaki hasar yerleşim yerlerine göre çok daha az olsa da başta personel sıkıntısı ve çelik üretiminin yarıda kesilmesi kaynaklı zararlar sebebiyle yeniden üretime başlanması zaman aldı” ifadelerini kullandı. Uğursal, deprem kaynaklı olarak çelik sektöründeki üretimin azalmasına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: “Çelik Üreticileri Derneği'nin yayınladığı Şubat çelik üretimi istatistiklerinde de görüldüğü üzere, Türkiye son 13 yılın en düşük aylık rakamı olan 2,1 milyon ton üretim yapabildi. Çelik sektörünün deprem öncesinde içinde bulunduğu enerji fiyatları ve değerli TL kaynaklı yüksek maliyetler hâlihazırda üretime negatif ve ithalata pozitif etki yapmaktaydı. Zaten zorlu olan şartlarda Ocak'ta 2,6 milyon ton üreten Türk çelik sektörü, şubat ayında büyük oranda deprem kaynaklı bölgesel duruşlar nedeniyle ocak ayına göre 500 bin ton üretim kaybı yaşadı.”
Çelik üretiminde kapasite kullanımı yüzde 60’larda
Türkiye'deki çelik kapasitesinin üçte birinin depremden etkilenen bölgede bulunduğu göz önüne alındığında, ihtiyaç duyulması beklenen talebin karşılanmasına yönelik şunları söyledi: “Türk demir çelik sektörü başta inşaat malzemesi olarak kullanılan uzun ürünler olmak üzere yüksek kapasiteye ve esnekliğe sahiptir. Hâlihazırda gerek uluslararası gerek de yerel piyasa şartları nedeniyle son aylarda sektörümüzün çelik üretiminde kapasite kullanımı yüzde 60'larda gerçekleşmekte. Ayrıca özellikle uzun ürünlerde geçiyoruz. İhracatımızın azaldığı bir dönemden sektörümüz gerek kapasite gerek teknik altyapı olarak bölgenin yeniden yapılandırılmasında ihtiyaç duyulacak kaliteli, nitelikli ve uygun fiyatlı malzemelerin teminini rahatlıkla sağlayabilir.”
Yerli çeliğin kullanılmasının gerek katma değer gerek de istihdam anlamında ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Uğursal “Nasıl ki dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ABD, ülke içindeki yatırımlarda yerli çeliğin kullanımını şart koşuyor veya destekliyorsa, rekabetçilikten ödün vermeden benzer bir uygulama Türkiye'ye de uygun olacaktır” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı